HPC: Výpočetní clustery od Lenova

30. 9. 2016 | 0

High-performance computing, neboli výpočetní cluster, je označení pro síť více navzájem propojených výkonných počítačů či serverů, které odbavují výpočetně náročné úlohy. Tahle přímo vědecky znějící záležitost už ovšem není doménou pouze výzkumných institucí, ale jejich výhody začínají odkrývat i běžní firemní zákazníci. HPC začíná být dostupným řešením a nemalý vliv na to mají flexibilní a dostupné servery, které tvoří základní stavební kámen výpočetního clusteru.

Lenovo se chlubí rozsáhlým portfoliem serverů od základních x86 po konvergované storage a také inteligentní clusterová řešení. Pojďme se blíže podívat, čím chce Lenovo bodovat na scéně HPC.

Výpočetní clustery ze serverů Lenovo

Do Lenovo rodiny patří už nějakou dobu legendární System x servery, které podporují rozsáhlou paletu technických i byznysových aplikací. Modely System x3550 M5 a x3650 M5 jsou díky své konfiguraci vhodné jako základní sestavy, které lze však pohodlně škálovat dle potřeby.

System x3550 M5 je flexibilní 1U rack, který pojme až dva osmnácti jádrové procesory Intel Xeon E-2600 v3 a až 1,5 TB RAM. Pro disky se nabízí deset předních a dvě zadní pozice 2,5″ disky a čtyři pozice pro 3,5″ HDD. Celkem tak System x3550 M5 pojme až 24 TB dat. Práci s velkými objemy dat zpříjemňuje integrovaný 12 Gbit/s RAID adaptér.

Varianta v 2U provedení, System x3650M5, nabízí bohatý prostor pro úložiště: až 24 předních a dvě zadní 2,5″ HDD/SSD, dvanáct předních a dvě zadní 3,5″ HDD + dvě zadní 2,5″ HDD/SSD anebo až osm předních 3,5″ HDD a dvě zadní 3,5″ HDD či 2,5″ HDD/SSD hovoří za vše. Celkově tento model dokáže pojmout až solidních 86,4 TB dat.

Budiž cluster

Základ máme: Výpočetní cluster postavený z high-endových System x3750 a serverů rodiny System x X6 (System x3850 X6, System x3950 X6, Flex System x280 x6, Fley System x480 X6, Flex System x880 X6) pak vyniká především ohromující možností operační paměti a kapacitou úložiště, díky tomu dokáže obsloužit kritické aplikace a je připraven na nálož velkých dat.

Navíc, System x3750 M4 je 2U rack – to znamená, že jej lze vybavit až čtyřmi dvanácti jádry Intel Xeon E5-4600 v2, pro operační paměť je připraveno 48 slotů, které lze zaplnit až 1,5 TB paměti. Pro 2,5″ disky je připraveno 16 slotů (max. 19,2 TB), pro 1,8″ eXFlash SSD disků je tak k dispozici 32 slotů (max. 25,6 TB).

Dále se pro potřeby výpočetních clusterů nabízí NeXtScale System servery, které bodují především vysokou hustotou pro technické výpočty, datové analýzy, velké cloudové systémy, či jako základ virtualizační infrastruktury. Nezapadnou ani škálovatelné blade servery řady Flex System a BladeCenter, které cílí na menší a střední firmy.

Moderní úložiště

Pro ty, kteří mají opravdu náročné požadavky na moderní řešení, je tu GPFS Storage Server: Výkonná konvergovaná platforma srovnatelná s HPC z System x serverů. Jelikož vychází ze System x serverů (System x3650 M5), je vybaven procesory Intel Xeon a jeho výhoda je především v široké nabídce možných technologií, kterými lze řešení vybavit. Lenovo GSS (GSS21s, GSS22s, GSS24 a GSS26) spojuje výkon Lenovo System x servery s unikátním softwarem ve snaze nabídnout vysoce výkonné, škálovatelné a modulární řešení, které odpovídá požadavkům kladeným na moderní úložiště. Lenovo GSS umožňuje společnostem začít dle aktuálních možností a následně dle potřeby rozšiřovat kapacitu a šířku pásma s každým dalším stavebním blokem GSS.

Inteligentní cluster

Nesmíme zapomenout ani na Lenovo Inteligent Cluster: další z komplexních cluster řešení se System x servery s procesory Intel Xeon, storagemi, softwarem a současně je toto řešení doplněno o komponenty třetích stran. Výhodou je především rychlá a pohodlná implementace.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky