Lenovo Moto G

Lenovo Moto G: Vodotěsný pracant s nadprůměrným fotoaparátem

23. 5. 2016 | 1

Když v lednu 2014 Google oznámil prodej Motoroly společnosti Lenovo, s velkým očekáváním jsem vyhlížel nové modely smartphonů, za kterými by stáli právě lidé z Motoroly. A přeci jen jsem se, stejně jako mnoho dalších, dočkal. Trvalo to však celé dva roky a až nyní tady máme trojici smartphonů řady Lenovo Moto, o jejichž uvedení na trh jsme vás v dubnu informovali. V dnešní recenzi se podíváme na nejlevnější model z této trojice, kterým je Lenovo Moto G.

Lenovo Moto G

Hardware

  • Displej: 5″, IPS, HD (1280 × 720 px) s jemností 294 pixelů na palec, ochranné sklo Gorilla Glass 3
  • Procesor: čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410 s frekvencí 1,4GHz
  • GPU: Adreno 306
  • Paměť: 1 GB RAM, 8 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami o až 32 GB
  • Fotoaparát: 
    • Zadní: 13 Mpx s duálním bleskem a automatickým ostřením, světelností f/2.0, a funkcí Quick Capture
    • Přední: 5 Mpx se světelností f/2.2
  • Baterie: 2 470 mAh, uživatelsky nevyměnitelná
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 LE, LTE (2600MHz, 2100MHz, 1800MHz, 900MHz a 800MHz), Glonass, A-GPS, GPS
  • Operační systém:čistý Android 6.0.1
  • Rozměry: 142,1 x 72,4 x 11,6 mm
  • Hmotnost: 155 g

Obsah balení

Ihned po rozbalení krabičky, ve které testovaný telefon přišel, jsem byl zklamaný. V balení chyběla taková samozřejmost, jako je nabíječka. O tom, proč zde není, můžeme jen spekulovat. Pokud je absence nabíječky v základním balení jen snaha výrobce ušetřit, nemyslím si, že to je zrovna ta správná cesta. Přeci jen výrobní cena takovéto nabíječky je jen několik dolarů.

V balení tedy nalezneme jen to nejnutnější – samotné zařízení, jeden USB kabel a několik návodů.

Vzhled a zpracování

Na první pohled zajisté zaujme zadní část telefonu a to převážně díky vroubkovanému povrchu a mírnému prohnutí, díky čemuž telefon neklouže z ruky a pohodlně se drží. Zadní kryt je ovšem vyroben z plastu, na kterém jde po čase používání vidět mastný otisk prstů. Díky vroubkování pak nemůžete telefon lehce otřít o kalhoty, či triko, musíte si vzít hadřík a prostor mezi vroubky důkladně vyčistit. Snadnější je telefon opláchnout ve vodě a utřít do utěrky.

Lenovo Moto G

Telefon je totiž voděodolný, pyšní se certifikací IPX7. Tomu odpovídá i vzhled zařízení po sejmutí zadního krytu, vše je utěsněné tak, aby do zařízení nepronikla ani kapička tekutiny. Aby byl telefon opravdu vodotěsný, musí být zadní kryt na zařízení perfektně usazený . Zejména pak kolem čočky fotoaparátu, která je vsazena do plastového „ostrůvku“ s vyobrazením starého loga Motoroly. Pod krytem samozřejmě nalezneme dva sloty, jeden pro SIM a druhý pro paměťovou kartu, jejíž maximální kapacita může být až 32 GB.

Na vrchní straně zařízení nalezneme standardní 3,5 mm jack pro připojení sluchátek a nepatrný mikrofon. Na protější straně se pak nachází microUSB konektor. Levá strana zůstala čistá, na pravé pak nalezneme tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje a tlačítko pro úpravu hlasitosti.

 

Čelní strana nabídne 5“ displej, ohraničený tlustším rámečkem a dva reproduktory. Nejedná se však o stereo reproduktory, vrchní reproduktor slouží pouze k hovorům. Vedle vrchního reproduktoru se pak nachází mimo jiné i senzor okolního osvětlení a selfie kamera. K mému zklamání zde nenajdeme notifikační diodu. Celou čelní stranu pak kryje odolné sklo Gorilla Glass, které odolá i poškrábání. Tlačítka jsou zde pouze softwarová, což vůbec nevadí a osobně je mám radši.

Operační systém

Bál jsem se, že Lenovo do zařízení původní Motoroly bude nahrávat upravený systém s rozhraním Vibe UI. K tomu naštěstí nedošlo a tak zde máme téměř čistý operační systém Android, který je doplněn pouze několika funkcemi, jako je například Quick Capture (otočením zápěstí se zapne fotoaparát). Standardní Lenovo aplikace v telefonu nenajdeme a je to jen dobře. Přeci jen ne každý je využívá a zbytečně by pouze zabíraly místo, kterého je zde poskrovnu.

Díky čistému systému by telefon měl dostávat nejnovější systémové aktualizace chvíli po jejich vydání.

Hardware a výkon

Vstup Moto zařízení na český trh by se dal shrnout frází „Pozdě, ale přece“. Tomu také odpovídá hardwarová výbava v čele s procesorem Qualcomm Snapdragon 410, který byl představen již na konci roku 2013 a první zařízení s tímto čipem byly na trh uvedeny v roce 2014. Procesor je v tomto případě taktován na 1,4 GHz a doplňuje jej grafické jádro Adreno 306 na frekvenci 400 MHz. Operační paměť se zastavila na 1 GB, a ačkoliv se vyrábí i verze se 2 GB RAM, u nás se neprodává. Věřím, že kdyby se za stejnou cenu, za jakou je prodávána právě verze s 1 GB RAM prodávala verze s 2 GB RAM, byl by to prodejní trhák. Chvíli po uvedení na český trh jsme se dočkali představení čtvrté generace Moto G, která by se měla vyrábět pouze ve verzi s 2 GB RAM, ovšem než dorazí na náš trh, bude to chvíli trvat.

Další zklamání představuje interní paměť o kapacitě pouze 8 GB, ze které si systém ukrojí 3,47 GB. Pro uživatelská data a aplikace pak zbude jen 4,53 GB. Telefon naštěstí podporuje paměťové karty do kapacity až 32 GB a umožňuje na ně přesouvat aplikace a jejich data (testováno v systému Android 6.0.1).

Samotný výkon zařízení pak odpovídá střední třídě, na náročné hry a aplikace se telefon příliš nehodí. Díky čistému operačnímu systému se však systém na telefonu při běžném používání nezasekává, vše je plynulé. To platí i v případě méně náročných her, které na telefonu běží v pohodě, samozřejmě na nižší detaily. Telefon se citelně příliš nezahřívá, což vnímám jako velké plus. Při spuštění několika náročnějších aplikacích však šel menší výkon poznat, projevil se zde nedostatek paměti RAM. Po ručním ukončení všech běžících aplikací vše fungovalo opět, jak by mělo.

Na závěr ještě dodám, že v benchmarku Antutu 6 získal telefon 29 014 bodů.

Baterie

Baterie nabídne jen průměrnou kapacitu 2 470 mAh. I přes to jsem s její výdrží nadmíru spokojený. Díky použití HD displeje a méně náročného hardwaru se výdrž při běžném používání pohybuje kolem jednoho a půl dne. Běžným používáním pak mám na mysli celodenní připojení na WiFi, občasnou kontrolu novinek, využívání Facebook Messengeru, čtení emailů, vyřizování hovorů a SMS zpráv. Při sledování online videí (v součtu hodina), připojením skrze LTE, zapnuté GPS navigaci (v součtu dvě a půl hodiny) v kombinaci s občasnou kontrolou emailů a zpráv, jsem ke konci dne připojoval telefon k nabíječce s 20% kapacity baterie.

Při spuštěném videu z Youtube v HD kvalitě, s polovičním jasem a poloviční hlasitosti se telefon ze 100% vybil a vypnul za 7 hodin a 41 minut.

Displej

Pochvalu si zaslouží také displej. Ten má úhlopříčku 5“ a jeho rozlišení se zastavilo na označení HD. Displej příjemně překvapil především barevným podáním, barvy jsou syté a věrné. Pozorovací úhly telefonu jsou spíše průměrné. Displej je také dobře čitelný na slunci, přisuzuji to většímu maximálnímu jasu zařízení. Naopak v noci je displej až moc jasný, po dvou dnech jsem na telefon instaloval aplikaci pro ještě vyšší ztlumení jasu.

Displej je vybaven jednou šikovnou funkcí. Jelikož mu chybí notifikační dioda, zobrazuje notifikace přímo na displeji. Pokud se v telefonu zobrazí nějaké upozornění, rozsvítí se na displeji a zobrazí se. Jednoduchým tažením se pak dá snadno přesunout přímo do prostředí dané aplikace. Obrazovka s upozorněním se zobrazí pokaždé, když telefon uchopíte a podíváte se na něj. Je to ale jen částečná náhrada za notifikační diodu.

Zvuk

Reproduktor, jak již bylo zmíněno, je v zařízení pouze jeden a je umístěný pod displejem. Je velká škoda, že zde není i druhý reproduktor. Zvuk je však pro běžné poslouchání dostatečně kvalitní, při vyšších hlasitostech se z něj ozývalo nepatrné škvrčení a šlo slyšet, že zvuk není zrovna ideální. Při nižších hlasitostech však bylo vše v pořádku.

Fotoaparáty

Zadní

Od fotoaparátu ve smartphonu za pět a půl tisíce nelze čekat zázraky. Ovšem výsledné fotografie u modelu Lenovo Moto G jsem očekával horší, jsem tedy opět příjemně překvapen. Jistou zásluhu na kvalitních fotografiích má snímač se světelností F/2.0 a 13 Mpx rozlišením. Fotografie jsou barevně v pořádku, občas se automatice nedaří nastavit správný jas, to však lze snadno upravit přímo před focením kliknutím do zaostřovacího kruhu.

Menší problém má fotoaparát také při focení menších bližších předmětů, kdy pokud je fotografovaný předmět zhruba 30 centimetrů od čočky, nezaostří se a fotoaparát zaostřuje pozadí. Automatika jednoduše ostří na předmět s větší plochou a to, i když se ručně nastaví ostření na bližší předmět.

Video je nahráváno v rozlišení FullHD při 30 fps, nebo v HD při 120 snímcích za sekundu.

Přední

Přední selfie fotoaparát je tvořen snímačem s rozlišením 5 Mpx a citlivostí F/2.2. Selfies jsou, stejně jako fotografie pořízené zadním fotoaparátem, barevně v pořádku.

Konektivita

Lenovo Moto G třetí generace je schopno přijímat WiFi standardu 802.11 b/g/n na frekvenci 2,4 GHz, bohužel podpora 5 GHz zde chybí. I tak je kvalita přijímaného WiFi signálu kvalitní, signál nepadá a nemám problém jej chytnout i v místech, kde se můj telefon, nebo notebook nechytají.

Samozřejmostí je podpora LTE na frekvencích 2600 MHz, 2100 MHz, 1800 MHz, 900 MHz a 800 MHz. Jedná se tedy o všechna u nás používaná pásma.

Nechybí ani Bluetooth standardu 4.0 LE. Naopak chybí NFC a ocenil bych, kdyby příští generace byla vybavena čtečkou otisků prstů.

Určení polohy je díky podpoře A-GPS, GPS a Glonass bezchybné. Poloha byla vždy nalezena okamžitě a to za jakéhokoliv počasí, dokonce i v husté panelákové zástavbě.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky