ThinkPad T460p: velký duch v malém těle – první pohled

28. 4. 2016 | 1

Po delší době se ke mě dostal relativně konfekční, ale taktéž v něčem zajímavý ThinkPad – T460p. Nejnovější provedení velmi oblíbené 14″ kategorie pracovních notebooků. Z mého pohledu se oproti minulé generaci prakticky nezměnil, snad se jen „ladily mouchy“. Opravdu je tomu tak? Zmizely všechny dětské nemoci? Notebook máme k dispozici několik dní, takže se zatím podělíme o první dojmy.

Co by mohlo písmeno p indikovat…

Až do tohoto okamžiku běžný 14″ ThinkPad, tak kde je ten velký duch? Překvapení dnešního večera se koná v okamžiku, kdy zjistíte, že v počítači se nachází čtyřjádrový procesor nejnovější generace s TDP 45W! Ano, přesně tak. Relativně výkonný a ne zrovna úsporný procesor i5 ve (na poměry čtyřjádrových notebooků) velmi tenkém těle. Osobně bych se nebál toto zařízení označit za opravdu mobilní pracovní stanici. Zbytek konfigurace by se dal shrnout slovíčkem „konfekční nadprůměr“ – však posuďte sami: Full HD IPS displej, se kterým je opravdu radost pracovat i na 14″ displeji, 192GB SSD, 8GB RAM a Intel HD 530. Pěkné parametry, ale nic, co by člověku vyrazilo dech.

Výkon, chlazení a výdrž

Srdcem notebooku je poměrně neobyčejný procesor Intel i5-6440QM tikající na frekvenci 2,6GHz až 3,5GHz v režimu Turbo. Zajímavým faktem také je, že procesor nepodporuje funkci Hyperthreadig. Po zběžném průzkumy aktuální roadmapy 35W mobilních procesorů za tím vidím jen obchodní rozhodnutí v situaci, kdy je třeba nějak výrazně odlišit čtyřjádrové procesory i7, které mají nepatrně vyšší frekvence, a zároveň podporují technologii Hyperthreading.

1

Z dosavadní zkušenosti mohu říct, že notebook je opravdu výkonný nástroj. Je to druhý nejvýkonnější notebook, který jsem kdy delší dobu používal (hned po ThinkPad P70) a zároveň je to asi nejkompaktnější čtyřjádro se kterým jsem měl tu čest. Další zajímavý postřeh je ta evoluce, kdy už ani quad core notebooky nejsou topící bestie, které nevydrží na baterii dostatečně dlouho. Notebook je chladný, tichý a na baterii (48Wh) není problém pracovat 4-6h.

Co vás čeká a nemine

Notebook mám k dispozici teprve několik dní a připravuji si postřehy pro klasickou recenzi. Zaměřím se hodně na výkon, který pro mě hraje v tomto notebooku prim. Pokud máte nějaké náměty, které chcete zodpovědět, budu rád, když mi je napíšete do diskuze. Pokud to bude v mých silách, rád na ně odpovím. Těšte se na recenzi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky