Lenovo Vibe P1m: líbivý sprinter pro všechny

7. 1. 2016 | 0

Elegance, výdrž, příjemná cena. To vše by měl nový telefon Vibe P1m od čínské společnosti Lenovo splňovat, nabízí velkou baterii, vzhled, který rozhodně neurazí a to vše za cenu pěti tisíc korun. Nalezneme zde nějaký háček, či se vše podařilo splnit, jak bylo vyřčeno? Pojďme to společně zjistit v naší recenzi.

Obsah balení

Přístroj si domů přinesete v tradičně vyvedené krabičce, po jejím otevření vás zaujme bohatý obsah, na kterém Lenovo jako obvykle nešetří, potěší vás ochranné fólie na displej, zadní měkčený kryt poskytující ochranu a příjemné držení v ruce, dále zde máme bílou koncovku nabíječky, USB kabel a pecková sluchátka, která se ale spíše budou hodit pro použití jako náhlavní souprava pro hovory, jelikož svým přednesem rozhodně neoslní. Nezbytná dokumentace a stručné příručky pro prvotní použití telefonu nechybí.

Vzhled a zpracování těla

Model P1m nabídne zdánlivě jednoduché a účelné zpracování těla, nenajdeme zde žádné módní výstřelky či prvky extravagance, naopak, svou jednoduchostí si může získat uživatele, jenž nelpí na přílišné odlišnosti a spokojí se s nenápadným vzhledem, přičemž rozhodně neurazí, když jej vytáhneme někde ve společnosti, a to zejména varianta v bílé barvě, která telefonu velmi sluší. Čelní strana nabídne klasické prvky od čidel pro regulaci jasu a proximity senzor, po trojici senzorových kláves pod displejem, které jsou podsvíceny bílou barvou. Nemůžeme opomenout ani informační diodu indikující zmeškané události. Konektor USB spolu s 3,5 mm jackem jsou umístěny na hraně horní, dole poté najdeme dva výdechy reproduktorů, přičemž skutečný reproduktor je jen jeden, nečekejme tedy žádný zvukový stereo efekt. Boční strana nabídne tlačítka pro regulaci hlasitosti a uspání/probuzení přístroje, nachází se zde také posuvný přepínač umožňující přejít do šetřícího režimu baterie. Zpracování těla působí bytelně, byť má odnímatelný zadní kryt, akorát zamrzí větší tloušťka, která činí 9,3 mm, což jde ale na vrub velké baterii. Zbylé rozměry oplývají hodnotami 141 mm výšky, 71,8 mm šířky a 148 gramů hmotnosti.

Hardwarové parametry

  • Displej: 5 palců, panel IPS, rozlišení HD 720×1280 pixelů, hustota bodů 294 PPI
  • Procesor: MediaTek MT6735P, čtyř-jaderný ( 4x 1,0 GHz), 64-bitová architektura
  • GPU: Mali-T720
  • RAM: 2GB
  • Interní paměť: 16 GB (+ paměťová karta microSD až do velikosti 32 GB)
  • Hlavní fotoaparát: 8 MPx, automatické ostření, přisvětlovací dioda
  • Sekundární fotoaparát: 5 Mpx
  • Natáčení videa:720p HD (1280×720 pixelů), 30 FPS
  • Baterie: 4000 mAh
  • Konektivita: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS
  • Operační systém: Android 5.1 Lollipop s nadstavbou Vibe UI
  • Rozměry: 141 x 71,8 x 9,3 mm
  • Hmotnost: 148 gramů

Displej a multimédia

Displej vzhledem k ceně přístroje určitě nezklamal, panel nabízí technologii IPS při rozlišení HD 720×1280 pixelů, příjemně se dívá na jeho jemné zobrazení a živé barvy, nabízí automatickou regulaci jasu a je chráněn sklíčkem Gorilla Glass 3. Po zvukové stránce zde nehledejme žádnou specialitu, jak již bylo zmíněno, je přítomen jediný reproduktor na spodní hraně, jenž příliš parády při poslechu neudělá. Zvukový výstup je poměrně slušný, bude ale nutno připojit svá vlastní sluchátka, jelikož přibalené „pecky“ opravdu náročnějšího posluchače neuspokojí.

Výkon

Pod skořápkou přístroje tiká procesor MediaTek na 1,0 GHz frekvenci, k ruce mu jdou 2GB RAM. Úložiště uvnitř nabízí hodnotu 16GB, dostupných pro uživatele je cca. 10GB. Lze jej rozšířit pomocí paměťové karty MicroSD až do velikosti 32GB. Pochválit musím lehce upravenou nadstavbu Vibe UI, která konečně nabízí plynulý chod prostředí, jemuž pomáhá 64-bitová architektura čipu a Android ve verzi 5.1 Lollipop.

Připojení

Krom klasického datového připojení EDGE a GPRS nabídne telefon i podporu LTE, dále WiFi se standarty b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.1. LTE přitom podporuje všechna tuzemská pásma. Jediné co chybí je NFC, což pro někoho může znamenat překážku, ale tito uživatelé budou spíše v menšině.

Baterie

Hlavní devizou telefonu je obrovská 4000 mAh baterie, která zapříčinila větší tloušťku, nicméně, logicky musela narůst i výdrž. Telefon nemá sebemenší problém vydržet dva dny při intenzivním používání, s umírněnou použitelností se dostaneme až na čtyři dny. Výdrž lze mírně navýšit použitím posuvného přepínače na boku telefonu, který jej uvede do úsporného režimu, displej se přepne do černo-bílého módu, omezí se různá připojení a znepřístupní složitější funkce.

Prostředí

Nad čistým vzhledem Androidu 5.1 visí nadstavba od Lenova, Vibe UI, která mění zásadně vzhled celého prostředí, nabízí možnost měnit témata a nastavovat různé drobnosti, velmi potěší již zmíněná plynulost a rychlost, akorát si je třeba zvyknout, že všechny plochy jsou sloučeny, aplikace a widgety tedy nemají oddělené obrazovky, nýbrž se přesunujete mezi všemi. Nic nového u přístrojů Lenovo a kdo s nimi má zkušenost, rychle se zorientuje.

Fotoaparát

Ač by se na první pohled zdálo, že fotoaparát bude v přístroji spíše jako doplněk a nepředvede žádné extra výsledky, není tomu v konečném výsledku tak a P1m překvapí slušnou kvalitou snímků. Kompenzovat lze hodnota expozice EV, nastavit citlivost ISO, vyvážení bílé barvy, přičemž nechybí různé režimy typu Panorama, či jiné další efekty pro kreativní uživatele a „hračičky“. Za dobrého světla jsou snímky ostré, ostření pracuje spolehlivě a přesně, za zhoršeného světla to přístroji již chvilku trvá, nicméně pro dokumentační charakter fotky, i s použitým bleskem, neurazí. Čelní fotoaparát žádnou přepychovou kvalitu nenabídne, poslouží pouze pro momentky, případně videohovory. Video je možné zaznamenat v kvalitě HD při rozlišení 1280×720 pixelů a 30-ti snímcích za sekundu. Telefon ale nemá problémy s přehráním až FullHD 1080p videa.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky