Málo místa v tabletech po přechodu na Windows 10

12. 11. 2015 | 2

V dnešním stručném, ale doufejme o to užitečnějším článku se podíváme na problém, který zužuje všechny tablety, které projdou aktualizací na Windows 10 a mají vnitřní úložiště pouhých 16, nebo 32 GB. Po aktualizaci Windows zůstane na úložišti nedostatek místa. Naštěstí je řešení velice snadné a pomůže i těm, kteří mají tablety od jiných výrobců.

Již nějakou dobu si můžete vaše zařízení aktualizovat na nejnovější verzi operačního systému od společnosti Microsoft – Windows 10. Kromě spousty změn a nových funkcí přínáší uživatelům tabletů s malým uložištěm jeden malý a snadno odstranitelný problém. Ten nastane ihned po aktualizaci z operačního systému Windows 8 na Windows 10. Systém na pevném disku vytvoří složku s názvem Windows.old ve které se nachází záloha předchozí verze operačního systému a také některá uživatelská data. Tato složka může být větší, než 10 GB a tak si z úložiště tabletu ukousne opravdu velký kus.

Tento soubor se sám po měsíci ze systému automaticky odstraní a nachází se v každém počítači po uprgradu na Windows 10. Neděje se tak tedy pouze u tabletů, ale například u stolních počítačů vybavených velkými disky se pár gigabajtů hravě ztratí. Co dělat, když ale potřebujeme volné místo v paměti okamžitě?

Na zařízení stačí stisknout v dolní liště ikonu lupy a napsat „Vyčištění“. Automaticky se v nabídce objeví možnost „Vyčištění disku“. Po kliknutí na tuto možnost se objeví okno, ve kterém zvolíte „Vyčistit systémové soubory“ a poté zaškrtněte „Předchozí verze Windows“ a potvrďte tlačítkem „OK“.

VýstřižekVýstřižek15Výstřižek2

Po chvilce dojde k vyčištění disku a odstranění starých instalačních souborů a tím se uvolní tolik potřebné místo ve vašem tabletu. Pokud vše proběhlo v pořádku, na disku budete mít rázem spoustu místa pro vaše data.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky