IdeaCentre Horizon 2: Design až na prvním místě

13. 1. 2015 | 0

Na test se nám dostala do ruky druhá generace zajímavého konvertibilního All-in-One počítače z dílny Lenova – IdeaCentre Horizon 2. Po úvodním představení se v dnešním článku na toto podivuhodné zařízení, které svým vzhledem a zabudovanou baterií připomíná přerostlý tablet, podíváme podrobněji.

Vzhled, kvalita zpracování

Jak jsem již zmínil v úvodu, Horizon 2 s přimhouřenýma očima připomíná svým vzhledem skutečně spíše přerostlý tablet než typické All-in-One. Může za to především extrémně tenký profil, přičemž dojem velmi tenkého zařízení umocňují ještě zkosené strany. Celé zařízení je vyvedeno v šedé barvě, kombinované s černými okraji okolo displeje. Vzhled tak odpovídá  opravdu stylovému a elegantnímu zařízení.

P1050073 P1050111

Pro All-in-One je poměrně netypicky řešen i stojan. Ten se v tomto případě vyklápí z těla Horizonu a díky pružině jej lze použít k plynulému upravování sklonu displeje.

P1050104

Po zaklapnutí stojánku může Horizon ležet vodorovně k desce stolu. Pro tento režim je vhodné prostředí zvané Aura. To je optimalizováno pro ovládání dotyky a slouží například k prohlížení fotografií či hraní některé z předinstalovaných her. Pro lepší zážitek z předinstalovaných her je k počítači přibaleno i herní příslušenství v podobě elektronické kostky, čtyř joysticků s přísavkou a čtyři jakési joysticky s kluznou plochou.

P1050115 P1050117

Kvalitě zpracování ani použitým materiálům není co vytknout. Vše perfektně lícuje a při setkání s Horizonem okamžitě víte, že nemáte co do činění s levným počítačem, nýbrž prémiovým zařízením. Zde tedy Horizon plní předpoklady bezezbytku.

Obraz a zvuk

Do těla IdeaCentre Horizon 2 je zasazen velký, 27palcový IPS panel disponující, pro tuto úhlopříčku nezbytným, FullHD (1 920 x 1 080 px) rozlišením. Na displeji se nachází krycí sklo s dotykovou vrstvou, na kterém je z výroby nalepená matná fólie. Ve výsledku pak vzniká dojem polomatného displeje. Fólie napomáhá rozptylovat odlesky okolí, díky čemuž je displej lépe čitelný i v hodně prosvětlené místnosti. Nevýhoda použité fólie spočívá v horších pozorovacích úhlech, nicméně ty jsou i přes to na All-in-One dostatečné, zrovna tak fólie snižuje kontrast, což už by mohlo někomu vadit, nicméně její výhody stále převažují. O regulaci jasu se automaticky stará světlocitlivý senzor. Nefunguje však úplně 100% spolehlivě a občas jsem potřeboval jas upravit ručně. To však ve výchozím stavu není možné, a tak jsem musel automatickou regulaci úplně deaktivovat v možnostech napájení.

Reprodukci zvuku má na starost dvojice reproduktorů, jenž se nalézá na zkoseném zadním okraji. Jejich zvukový projev není příliš přesvědčivý, postrádá byť jen náznak basů a je celkově hodně plechový. Situaci nezachrání ani software Dolby. O něco lépe si reproduktory vedou při položení počítače vodorovně k desce stolu.

Klávesnice a myš

K Horizonu 2 se, mimo jiné, dodává také bezdrátový set klávesnice a myši. Ten se k počítači bohužel připojuje skrz jeden USB dongle a ne pomocí Bluetooth, což je vzhledem k omezenému počtu USB portů na AIO trochu škoda. Klávesnice i myš jsou každá napájena dvojicí mikrotužkových baterií.

Design obou ladí k celému zařízení. Klávesnice je 6řadá, typu chiclet (ostrůvková) s černými klávesami na stříbrném, kovovém podkladu. Mechanika kláves je povedená a na klávesnici se díky ní píše dobře. Co však pohodlí při práci příliš nepřidá, je rozložení kláves a jejich „zhuštění“ natolik, že připomíná spíš klávesnici vyjmutou z notebooku než klasickou, externí klávesnici. Během testování jsem několikrát Lenovo doslova proklínal za umístnění sloupce s tlačítky Home, End, PgUp a PgDn mezi klávesy Backspace, Enter, Shift a numerický blok. Mnohokrát se totiž stalo, že jsem se při psaní nějakého textu namísto klávesy Enter či Backspace překlikl a stiskl například  Home nebo End. Celkově mě tedy klávesnice, až na svou mechaniku, příliš nenadchla.

P1050076

Laserová myš je také poměrně atypicky řešená. Opět zde platí, že je vše podřízeno především designu. Upoutá především její trojúhelníkový tvar s klenbou uprostřed. Díky svému tvaru je vhodná pro praváky i leváky, nicméně ani jedné skupině nesedne do rukou zcela ideálně. Druhou zvláštností této myši je absence klasického scrollovacího kolečka. Namísto něj je zde přítomna dotyková plocha, která slouží jak ke scrollování, tak k používání Windows 8 gest (viz myš Lenovo N700). Tato plocha zároveň slouží jako tlačítko, přičemž je rozdělena na dvě poloviny. Pokud ji stisknete v její zadní polovině, funguje jako klasické třetí tlačítko myši. Pokud však stisknete její přední polovinu, funguje jako klávesa Windows. Na to jsem si musel dávat pozor a ani ke konci zápůjčky jsem si na to pořádně nezvykl.

P1050082 P1050086

Konektivita

Dostáváme se k Achillově patě celého zařízení. Současné trendy totiž směřují k co největšímu využití bezdrátových technologií na úkor klasické konektorové výbavy. Tomuto trendu podléhá Horizon 2 bezezbytku, a tak na těle počítače nenalezneme ani ethernet port, což by ještě bylo vzhledem k tloušťce zařízení pochopitelné, nicméně Lenovo do balení nepřidalo ani jeho USB redukci, kterou obvykle k počítačům bez ethernet portu dodává. To by stále nevadilo, konec konců, kdo prahne po internetovém připojení za pomoci kabelu, může si tuto redukci bezprolému dokoupit (byť to není u počítače za 40 000 Kč úplně správně). Mnohem větší problém představují pouze 3 USB porty. To je pro porovnání stejné množství, jakým disponuje i ultratenká 13″ Yoga 3 Pro. Navíc připočítejte nutnost jeden port obsadit USB dongle pro klávesnici a myš a rázem máte pouze 2 využitelné USB porty. Pokud se náhodou budete chtít připojit k internetu po kabelu, zbude vám už jen jediný USB port.

Uznávám, že to možná bude cílové skupině uživatelů stačit, nicméně i tak si myslím, že by se na těle Horizon 2 našlo místo alespoň pro jedno USB navíc. Krom 3 USB 3.0 se na levém boku nalézá ještě HDMI, sdružený 3,5mm jack a napájecí konektor. Vítku bych měl také k umístění konektoru napájení. Kvůli tomu totiž napájecí kabel nepěkně trčí z boku přístroje a kazí tak dojem z nádherného, čistého designu. Toto mohlo být vyřešeno lépe, například zapuštěním napájecího konektoru za okraj počítače, čímž by se tento nevzhledný konektor schoval. Na pravém boku konektory nehledejte, jsou zde pouze tlačítka pro regulaci hlasitosti a napájení. Čtečku SD karet byste v tomto případě hledali marně.

P1050109 P1050102

Nedostatek konektorů částečně vynahrazuje bezdrátová konektivita, vedle rychlé Wi-Fi 802.11 a/c je zde přítomno také Bluetooth a dokonce NFC. To se nachází vlevo pod displejem a slouží například k rychlému spárování a odeslání fotografií z mobilu do počítače.

P1050087 P1050091

Výkon a chlazení

Testovaná konfigurace:

  • Intel Core i7-4510U dvoujádrový, 2,0-3,2 GHz (Haswell)
  • NVIDIA GeForce GT840A 2 GB
  • 8 GB DDR3 RAM
  • 1 000 GB 5400RPM HDD

Horizon 2 je, vzhledem ke svému tenkému profilu, vcelku logicky osazen notebookovými komponenty. Konkrétně se jedná u nízkonapěťové dvoujádro Intel Core i7-4510U s turboboostem až na 3,2 GHz. Ten je podpořen 8 GB operační paměti RAM. Grafický výkon obstarává NVIDIA GeForce GT840A s 2 GB VRAM.

hw info

Vzhledem k tomu, že počítač pravděpodobně nalezne největší uplatnění jako univerzální domácí počítač, je jeho výkon více než dostatečný. Bez problému zvládá veškerou běžnou kancelářskou práci a díky relativně výkonné grafické kartě poslouží dobře i méně náročným hráčům. Nečekejte však, že poslouží i jako herní stroj. S hrami Battlefield 4 a Call of Duty: Advanced Warfare si Horizon 2 poradil při nativním (1 920 x 1 080 px) rozlišení na střední detaily. Při vyšší úrovni detailů se však hry již citelně trhaly.

3Dmark

Co se týče chlazení, zde panuje z Horizonu 2 spíše zklamání. Krom toho, že se ventiálor točí neustále, má také poměrně výrazný, „hrčivý“ zvuk. I při nízké zátěži jej tedy budete v tiché místnosti jasně slyšet. Při vysoké zátěži, jako například hraní her, je pak hluk poměrně velký a je jasně slyšitelný i přes zvuky hry. Toto All-in-One tedy pro uživatele zakládající si na tichu při práci příliš vhodné není. Na druhou stranu hluk není zvlášť neúnosný a většině běžných uživatelů tak nebude tolik vadit. Důležité je, že se počítač zvládne i při hraní her dostatečně efektivně uchladit. Při středně náročné, kancelářské práci se teploty pohybovaly do 60°C, při hraní her se vyšplhaly k 80°C. K throttlingu došlo až při náročné sérii několika zátěžových testů, které však představují v praxi málo pravděpodobnou zátěž.

teploty při kancelářské práci

Teploty při kancelářské práci

Výdrž na baterii

Jedna z výjimečných vlastností IdeaCentre Horizon 2 je zabudovaná 6článková baterie. Ta udrží počítač v provozu bez napájení ze sítě po dobu až 3 hodin. FullHD video pak zvládne počítač přehrávat 2 hodiny, vystačí tak s přehledem na jeden film. Výhoda zabudované baterie spočívá především v možnosti přenášení po domově. Vzhledem k velké úhlopříčce a hmotnosti 7,6 kg k tomu však bude docházet zřejmě jen výjimečně.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky