Vrací se lampička ThinkLight?

16. 11. 2014 | 16

Na Lenovo stránkách před pár dny uniklo velice zajímavé PDF, které prozrazuje několik věcí, hlavně to, jakým směrem se bude ThinkPad nejspíše ubírat. O jedné z nich se nyní pobavíme.

Lenovo veřejně na web podpory vystavilo seznam náhradních dílů pro 14″ ThinkPad Yoga nové generace (více zde). A co jde tedy ze zmíněného PDF vyčíst? Především to, že se na ThinkPady bude vracet stará dobrá ThinkLight lampička, která ukončila své působení na modelech řady ’30. Pro toho, kdo neví, o co se jedná, zde popíšu menší historii této luxusní pomůcky…

ThinkLight byl původně vyvinut jako doplněk pro notebooky řady ThinkPad, ještě pod záštitou firmy IBM, poté byla „převzata“ Lenovem od roku 2005. Jedná se o malou diodku (bílé nebo žluté barvy – záviselo na modelu), která se nacházela nad displejem (v plastovém rámečku) a po určité klávesové kombinaci (dříve Fn+PgUp, dnes Fn+Space pro osvětlení klávesnice) osvětlila povrch klávesnice, kde se toto dalo nádherně využít při práci v noci, kdy je už šero či tma. V té době nebyly vůbec (nebo jen lehce) rozšířené podsvícené klávesnice, čili to bylo skvělé udělátko. Zajímavostí je, že může být ThinkLight aktivován bez toho, aby by byl vůbec zapnutý displej, nicméně notebook jako takový musí být v provozu.

Rozdíl mezi žlutou a bílou diodkou je ten, že žlutá typicky osazovala do modelů, u kterých bylo potřeba ušetřit nějakou korunu – např. modely řady R a Z. Bílá diodka se dávala až do notebooků řady T. Bílá diodka byla tedy jakýsi druh luxusu. Je skvělé také to, že například právě řada ’30 obsahovala jak lampičku ThinkLight, tak i novou ostrůvkovou (chiclet) podsvícenou klávesnici, uživatel měl tedy možnost volby, co je mu příjemnější.

Svoji obdobu ThinkLight poté zavedly i některé ostatní značky, specializující se na pracovní notebooky.

Na základě tohoto dokumentu se objevila ještě celá řada dalších pikantních spekulací, o těch se nyní ale nebudeme bavit, protože nejsou potvrzené. Uvedené informace z PDF se zaměřují na nový ThinkPad Yoga, který ještě nebyl představen, nicméně dá se očekávat, že nový ThinkPad Yoga bude jen první vlaštovkou, která s trochou štěstí jaro opravdu udělá, a tak by lampička mohla být v budoucnu doplněna do všech ostatních ThinkPadů (pokud ne hned v generaci ’50 začátkem roku 2015).

Pro případ, že by náhodou Lenovo dokument mezitím stáhlo, zde jsou screenshoty:

Výstřižek   Výstřižek1

Odkaz na originální PDF zde.

Jak jste na tom vy jako uživatelé? Uvítali byste návrat tohoto starého osvědčeného pomocníka, nebo dáváte přednost podsvícené klávesnici?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky