Lenovo se pustilo do Chromebooků a nezapomnělo se ani na telefony

10. 5. 2014 | 2

Lenovo-Golden-Warrior-S8

Největší světový výrobce počítačů oznamuje své první běžné Chromebooky, takže se dostává do popředí jako jejich nejnovější výrobce, který sází na operační systém Googlu. Také se jeví jako pravděpodobné, že se chce Lenovo v telefonech pustit do “zlatého businessu” s novým Golden Warriorem S8.

 

Začínající business s Chromebooky

Lenovo nedávno odhalilo dva nové Chromebooky, modely N20 a N20p. Oba modely nabízejí otočný 300° kloub, kde se nabízí použití dotykové obrazovky v komfortním režimu. Bohužel, Chrome OS ještě není do značné míry uzpůsoben pro celodotykové ovládání, nicméně se to pro některé zákazníky může jevit jako zajímavá varianta.

 

Pokud jde o hardware, je zde velkým překvapením. Chromebooky jsou vybaveny 11,6" obrazovkou s rozlišením 1 366 x 768 pixelů. Osazené procesory zde budou nízkoenergetické Intel Bay Trail, které poskytují vysokou výdrž na baterii díky úsporám energie (jedná se o procesory technologicky vycházející z rodiny Atom). Dále jsou zde k vidění 2 GB RAM a 16 GB úložného prostoru – všechny parametry jsou poměrně standardní. Vzhledem ke zkušenostem s podobnými Chromebooky budete pravděpodobně chtít zvážit rozšíření RAM na 4 GB, aby byl zajištěn hladký zážitek.

 

Jak můžete říci ze specifikací, Lenovo je v současné době inspirováno stejným způsobem jako všechny ostatní Chromebooky – tyto budou tedy apelovat na zákazníky, kteří hledají levný, snadno použitelný notebook pro procházení webu, čtení e-mailu a tvoření dokumentů. Nové Chromebooky asi nebudou vzbuzovat – díky svému plastovému provedení – stejný dojem jako profesionální ThinkPady nebo modely Yoga, nicméně i zde si zákazníci přijdou na své.

 

lenovo-n20p-chromebook1_2040_verge_super_wide

 

Modely N20 a N20p by měly na trh dorazit v červenci tohoto roku za startovních $279, respektive v srpnu za $329. V našich končinách na ně však nenarazíme, cílí především za vyspělé západní trhy a velké země.

 

Lenovo se pochlubilo, že již dříve s Chromebooky slavilo úspěch, kde je orientovalo na použití ve školství. Lenovo chce novými Chromebooky částečně konkurovat podobně vybaveným Windows modelům. Možná by to mohla být pro Microsoft trochu hrozba, nicméně zatím nejsou Chromebooky určeny pro pracovní využití, takže se není v nejbližší době čeho obávat.

 

lenovo-n20p-chromebook4_2040_verge_super_wide

 

Lenovo Golden Warrior S8

Fotografie plánovaného telefonu byly dlouhodobě utajovány, nyní unikly a jsou tak konečně k vidění pro celý svět.

 

S8 má uživatelům nabídnout displej o úhlopříčce 5,3" a 720p rozlišení. Zastoupeným procesorem je zde osmijádrový MediaTek 6592, který tiká na frekvenci 1,4 GHz pro každé jádro. Zbývající výbavu doplňují už jen 2 GB paměti RAM, 16 GB prostoru pro data, 13MPx zadní fotoaparát, kterému sekunduje přední kamerka pro videohovory s rozlišením 5 MPx. Baterie nabízí slušnou kapacitu 2 000 mAh.

 

Lenovo-Golden-Warrior-S8 (1)

 

Nicméně operačním systémem je zde Android ve verzi 4.2.2 – to je téměř rok stará verze, což ukazuje, že MediaTek není zrovna rychlíkem v podporování nejnovějších Android buildů. I tak je ale KitKat potvrzen na květen.

 

Nejvyšším vrcholem “zlatého bojovníka” S8 je jeho zlatý design – určitě upoutá pozornost a nevypadá jako většina smartphonů dneška. Ale pokud máte pocit, že vypadá levně, máte vlastně pravdu, protože telefon je levný – vždyť má být také oceněn v přepočtu na skromných 130 dolarů v čínské domovině. Pokud Číňanům závidíte takovéto ceny smartphonů, tak vězte, že jejich minimální mzda činí 300 dolarů měsíčně, pak ona čísla působí zcela jinak. Pro srovnání, nejvyšší minimální mzda v USA je 9,32 dolarů za hodinu, namísto 2,79 dolarů v Číně.

 

Lenovo-Golden-Warrior-S8 (2)

 

I v tomto případě vás musíme zklamat – telefon v České republice k dostání nebude, protože – jak jsme již dříve informovali – Lenovo k nám oficiálně telefony zatím nedováží.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky