ThinkPad Helix po roce a pár slov od profesionálního grafika

3. 4. 2014 | 0

Lenovo ThinkPad Helix

Po roce se na blogu vracíme k jednomu z výjimečných ThinkPad zařízení – ThinkPadu Helix – který je tabletem i plnohodnotným notebookem zároveň. Kritickým okem jej po této době zhodnotíme nejenom my, ale také profesionální grafik, který prověřil jeho displej a digitizér s perem.

 

Úvod

Když se objevilo na veletrhu CES zařízení s názvem ThinkPad Helix, vyvolalo to obrovský rozruch. Společnosti Lenovo se podařilo vměstnat dvoujádrový procesor Intel Core i7, 8 GB RAM, SSD disk, 3G modem, plnohodnotné USB 3.0, mini-DisplayPort a NFC do pracovního tabletu s váhou 835 gramů. S přídavnou klávesnicí, která obsahuje rovněž další baterii, 2x USB 3.0, mini-DisplayPort a napájecí konektor, celé zařízení váží 1,67 Kg. Podrobnější představení si můžete přečíst [zde].

 

Ve zkratce se jedná o inovativní zařízení kombinující vlastnosti ultrabooku a tabletu. Veškeré komponenty se nacházejí v útrobách obrazovky/tabletu a v klávesnicovém doku se nachází pouze přídavná baterie.  Díky konvertibilním vlastnostem můžete zařízení používat jako tablet, notebook, stojan a tablet+. Společnost Lenovo toto zařízení míří především do korporátní sféry a tomu odpovídá také cenovka a celkové vybavení počítače.

 

WP_20140324_041 WP_20140324_042

Notebook / Stojan

 

 WP_20140324_047 WP_20140324_045

Tablet / Tablet+

 

Výhodou módu Tablet+ je větší konektorová výbava a vyšší výdrž na baterii (až 10 hod.). Tyto výhody jsou ovšem vykoupeny větší tloušťkou a samozřejmě i vyšší vahou.

 

WP_20140318_003 WP_20140318_021

 

Přesto, že se jednalo o téměř rok starý redakční kousek, který prošel rukama novinářů z celé ČR, nebylo to na něm v žádném případě znát. Plasty, kovy a displej jsou naprosto bez škrábance. Loni v dubnu jsem měl tento kus v ruce a obával jsem se o výdrž mechanismu displeje. Ten funguje stále velice dobře, displej je ke klávesnici uzamčen pevně. Objevila se však drobná vůle a tak je citelné mírné viklání, které však nemá vliv na pevnost spojení.

 

Helix v rukou profesionála

Profesionální grafik, kterému jsme zařízení zapůjčili, pracuje pro jednu z největších firem na českém internetu. Vytváří tiskové vizuály, marketingové a reklamní bannery.

 

Můžeš se nám trošku představit?

“Ahoj, jmenuju se Pavel P., je mi 32 let. 12 let se živím jako grafik a v současnosti pracuju jako OSVČ a dlouhodobě zpracovávám zakázky od společnosti, která je ve svém působení jedničkou na trhu.”

Jaký máš vztah k IT ?

“S počítači trávím většinu volného času od svých 15 let. Na začátku mě zajímaly jenom hry, ale postupem jsem se přeorientoval čím dál víc k hardware. Nakonec jsem ale skončil u grafiky, které se od 19 let věnuji profesionálně. Jsem veliký fanoušek high-end hardwaru a vzhledem ke své práci investuju do počítače astronomické částky, navíc jsem ještě náruživý hráč. Vyžaduji to nejlepší, co současný trh nabízí.”

Jaké jsi měl dojmy, když jsi dostal do ruky poprvé Helix?

“Přišel jsem poprvé do kontaktu s Windows 8, takže jsem byl hodně zaskočen. Nové uživatelské rozhraní pro mě byl celkem tvrdý oříšek a chtělo by to určitě delší zkušenost, abych tomu možná přišel na chuť. Po rozbalení krabice jsem měl pocit, že je to velice zajímavá hračka, ale pro mě jako grafika bude nejspíš nepoužitelná jako pracovní nástroj. Takže okamžitě přišla na řadu multimédia. Začala mě zajímat kvalita kamery, fotek, videa, kvalita displeje a hry.”

Dovedeš si představit, k čemu bys mohl využít Helix při práci?

“Určitě se jedná o dobré zařízení na psaní poznámek, je to velice zajímavý komunikační nástroj. Dovedu si představit, že bych samotný tablet bez klávesnice použil jako nástroj pro prezentaci grafických výstupů u zákazníků. Díky kvalitnímu displeji a výdrži baterie lze prezentovat i mimo kancelář.”

Co konkrétně bys vyzdvihl, nebo vytkl na Helixu?

“Určitě musím zmínit výbornou kvalitu displeje a podání barev. Vysoké rozlišení je u mě spornou záležitostí. Pozitivně díky tomu, že je vše nádherně čisté, ostré a podání barev je naprosto famózní. Stěžejním problémem je ale neodladěnost uživatelského rozhraní samotného operačního systému, kde díky vysokému rozlišení na malém rozměru displeje je vše tak miniaturní, že ovládání prstem přestává být v desktopu zajímavé. V ten moment přichází na řadu stylus a i s tím je umění se trefit.”

 

“Co bych ovšem zásadně vytknul, byl problém s kamerou, na který jsem narazil při natáčení videí. Kamera měla zjevně potíže se zaostřením a to i za denního světla. Nejednalo se o prvotní zaostření, ale v průběhu celého videa se kamera snažila neustále ostřit již zaostřený obraz a díky tomu jej vlastně opakovaně rozostřovala (viz video). Se samotnou kvalitou videa jsem spokojený, ale jakmile se blížilo šero, kvalita rapidně klesala. Celkem zajímavé je, že se několikrát stalo, že po natočení videa tabletem Windows nerozpoznal vlastní formát videa a nešlo jej tak přehrát.”

 

Video

Ukázkové video, jak ThinkPad Helix natáčí hlavní kamerou. Viditelný je problém s neustálým přeostřováním.

 

 

Fotogalerie

WP_20140318_006 WP_20140318_010 WP_20140318_015 WP_20140318_019 WP_20140318_028

 

Můj a Pavlův celkový pocit ze zápůjčky

ThinkPad Helix je v podstatě nekompromisní zařízení, které spojuje tablet a velice výkonný ultrabook v jedno kompaktní zařízení. Svým výkonem je vhodný pro téměř všechny druhy náročné práce. Avšak máme několik věcí, které nám do oka nepadly. Displej je naprosto famózní a se svým Full HD rozlišením a světlostí 400 nit je vhodný i pro použití venku. Je však nutné počítat s vysokou lesklostí displeje, která je spíše na škodu a hodil by se zde matný povrch. Přesnost barev by byla zmatňující fólií nejspíše pošramocena, ale na druhou stranu by se minimalizoval odlesk objektů (viz foto).

 

WP_20140318_018

ThinkPad Helix (vlevo) / ThinkPad T430u (vpravo)

 

WP_20140324_001

ThinkPad T430u (vlevo) / ThinkPad Helix (vpravo)

 

Celkem mě zamrzelo, že Helix není vhodné zařízení na tvorbu grafiky. Je pravda, že 11” displej je na profesionální grafiku malý a přesnost stylusu je při tomto dpi nedostatečná. S Pavlem jsme se shodli, že se takovéto zařízení hodí spíše na prezentace výstupů. Trošku to ale kazí vysoká lesklost displeje a všudypřítomné otisky prstů.

 

Výkon tohoto zařízení je ovšem natolik famózní, že mu nějakou tu chybku s radostí odpustíme. Dvoujádrový procesor s odběrem 7 W (při použití klávesnicového doku se přepne na 17 W a zvýší svůj výkon) bohatě stačí na práci ve Photoshopu a společně s 8 GB RAM by nejspíš mohl slušně fungovat jako pracovní stanice. Jediné, co by k tomu však bylo zapotřebí, je zapojení externího monitoru a klávesnice s myší.

 

Galerie porovnání ThinkPad Helix vs. ThinkPad T430u

 WP_20140318_027  WP_20140324_004 WP_20140324_015 WP_20140324_017 WP_20140324_025 WP_20140324_029 WP_20140324_031

 

V porovnání s ThinkPadem T430u je zařízení mnohem bytelnější. Kvalita materiálů je již na dotyk mnohem vyšší úrovně. Rozměrově jsou téměř shodné (pokud nebereme v potaz rozdílnou velikost displeje, a tím pádem celé základny).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky