2,5 roku s ThinkPadem T420i (uživatelské zkušenosti)

17. 2. 2014 | 12

2,5 roku s ThinkPadem T420i

Jsou tomu již více jak 2 roky, kdy jsem se chystal na vysokou školu a poprvé jsem tak pocítil potřebu vlastnit notebook. Požadavky byly jasné: výdrž na baterii minimálně 5 hodin, kvalitní tělo pro časté přenášení, velikost 13”-14”, matné provedení a trackpoint. Jasně stanovený byl i rozpočet a to na 22 000 Kč. Zpočátku to, kvůli rozpočtu, vypadalo na zástupce z řad ThinkPad Edge, nebo použitý ThinkPad X301 doplněný o novou baterii a SSD. Po pár dnech váhání a pátrání jsem však narazil na, tehdy čerstvě dovezené, nejnižší konfigurace T420 označené přídomkem “i” a bylo jasno. Jak hodnotím svou volbu po více než 2 letech? Koupil bych T420i znovu, nebo bych svou volbu přehodnotil?

 

Vzhled a konstrukce

ThinkPad T420i jde designově ve šlépějích svých předchůdců, vlastně jedinou výraznější, na první pohled rozpoznatelnou změnou oproti nim je displej s poměrem stran 16:9. Za to si také svého času vysloužil příval kritiky nejen z řad skalních fanoušků ThinkPadů, ale i od “profi” uživatelů obecně. S poměrem stran displeje souvisí také menší disproporce, a to na vnitřní straně víka, kdy je displej odsazený od spodní hrany o asi 2 cm. Víko tak působí dojmem, že je původně navrženo pro 16:10 displej a někdo do něj narychlo napasoval panel s poměrem stran 16:9. Na druhou stranu je díky tomu displej posazen o něco výš, což má pozitivní vliv na ergonomii při práci s notebookem.

 

Jinak T420 designově vychází ze svého předchůdce – T410 – jehož design prošel oproti generacím T6x a T400 mírnou modernizací. Vítanou novinkou oproti T410 je víko displeje posílené o karbonová vlákna pro zvýšení pevnosti a optická vlákna pro lepší prostupnost signálu Wi-Fi a 3G.

 

Jedním z tradičních prvků, který zůstal zachován, je například zámek víka umístněný v přední hraně základny. Po uvolnění víko mírně nadskočí a zámek zůstává v otevřené pozici, díky čemuž není problém notebook pohodlně otevřít jednou rukou. Panty jsou příjemně tuhé, s víkem lze pohodlně manipulovat, ale přitom se nestává, že by se – například při jízdě ve vlaku či autobuse – samovolně pohybovalo. Ani po delší době nejsou panty nadměrně vychozené a už vůbec u nich nepozoruji “tuhnutí”, jak tomu bylo poměrně běžné u ThinkPadů po generaci x00.

 

P1040346P1040330

 

Za dobu používání se u pantů pouze projevila drobná vůle. Víku neschází ani pogumovaný povrch, ten je za dobu používání již tradičně ošoupaný v rozích a v mém případě je tento povrch narušený i na levé hraně víka – toto bylo způsobeno nevhodným poutkem pro uchycení notebooku v batohu, jenž jsem používal ještě před nákupem TP Business Topload Case. Krom zmíněných, prošoupaných míst a pár sotva viditelných škrábanců však víko nenese větší známky opotřebení. Toto může ThinkPadům Classic závidět nejeden (zejména) multimediální notebook. Trochu nešťastně jsou řešeny mřížky reproduktorů, ve kterých po čase zůstává spousta prachu a nepořádku.

 

P1040328P1040332

 

Celková pevnost notebooku je tradičně na vysoké úrovni. Problém mu nečiní zvednutí ani za roh otevřeného víka. Na displeji je vidět vlnění až po opravdu silném tlaku na vnější stranu víka. U klávesnice zase nedochází k prohybu ani při velmi silném tlaku. Co se týká lícování jednotlivých plastových dílů, není si zde také moc na co stěžovat. U některých kusů T420 se však po čase dostavuje vůle u pravé strany palmrestu. Vlastně se nejedná ani tak o chybu konkrétně T420, ale většiny starších ThinkPadů využívajících tradiční, kovovou RollCage. Tohoto “problému” se lze zbavit poměrně snadno, podložením daného místa např. kusem přeloženého tvrdého papíru. Mému kusu se toto však zatím vyhnulo.

 

Klávesnice, touchpad

Nejspíš nebude moc velkým překvapením, když napíši, že T420 má excelentní klávesnici. A jako spousta dalších příznivců ThinkPadů bych si ji nejraději přemontoval do novějšího modelu – byť jsou chiclet (ostrůvkové) klávesnice v současných ThinkPadech více než dobré, na 7řadou “klasiku” svým rozložením prostě nemají.

 

Klávesy mají ještě “starý” tvar s menší dotykovou plochou a byť je z toho pohledu lepší právě chiclet, žádný problém jsem jakožto dlouhodobější uživatel neměl. Ovšem pokud jsem svůj notebook půjčil někomu, kdo byl zvyklý právě na chiclet, tak si na “malé” klávesy stěžoval nejeden z dotyčných. Otázkou tak zůstává, zda-li je skutečně chiclet až takovým přínosem, či se jednalo pouze o sílu zvyku…

 

Menší nevýhodu použitého tvaru kláves pak vidím i v tom, že se pod ní drží více případných nečistot a i její vyčištění je složitější. Mechanice kláves pak nemám absolutně co vytknout. Nabízí jasnou odezvu, příjemný stisk a psaní na ní není příliš hlučné. Nepřekvapí matný povrch kláves, bohužel i v tomto případě začíná být  typicky vyleštěný. Psaní ve tmě usnadňuje lampička ve víku.

 

P1040351P1040370

Dalším, dnes již neaktuálním prvkem je kombinace touchpadu a trackpointu využívající mechanická tlačítka. Ta u trackpointu jsou tvarovaná, s prolisem ve tvaru kružnice. Tvar i rozměr těchto tlačítek poskytují výbornou ergonomii při práci. Čepička trackpointu je v porovnání s novými modely více vystouplá a má i jiný tvar. Díky tomu se s trackpointem lépe pracuje. Na druhou stranu by mohla uživateli, který trackpoint nevyužívá, o něco více překážet. Po 2,5 letech nese jisté známky používání, nejedná se však o nic výraznějšího, a už vůbec žádným způsobem neovlivňuje funkčnost či pohodlí při práci s trackpointem.

 

Touchpad má pogumovaný, vroubkovaný povrch, po němž prst příliš dobře neklouže. Opět si neodpustím přirovnání k současným modelům, kdy v tomto mají zejména ty se skleněným touchpadem jasně navrch. Výhodu povrchu, použitého v případě T420 vidím jen ve vyšší odolnosti vůči nečistotám a faktu, že otisky na něm prakticky neexistují. Během doby používání nenese téměř žádné stopy opotřebení, nicméně primárně používám trackpoint popř. myš, což zachovalosti touchpadu jistě napomohlo.

 

P1040359

 

Konektivita + TP Mini dock plus series 3

ThinkPad T420i, jakožto zástupce z řad pracovních notebooků, nabídne bohatou konektorovou výbavu. Na levém boku se nachází VGA, gigabitový ethernet port, USB 2.0 a DisplayPort. Zezadu se vedle napájecího konektoru nachází čtvrté USB 2.0, tentokrát stále napájené, a FireWire. Na pravé straně na nás pak čeká dvojice USB 2.0, přičemž jedno je kombinované s eSATA, 3,5mm jack pro sluchátka s mikrofonem a sloty na SD kartu a ExpressCard/34.

 

Nalevo je rovněž umístněna UltraBay šachta, standardně osazena mechanikou. Ta však může být nahrazena šuplíkem s druhým (případně třetím, pokud notebook osadíme mSATA SSD) harddiskem. Je trochu škoda, že baterii do UltraBay podporuje pouze T420s a do klasických T420 ji tedy nedostanete.

 

P1040336P1040339

P1040342

Pro ty, kterým nestačí konektorová výbava přímo na notebooku, popřípadě se jim pořád nechce připojovat spousta kabelů (jako např. mně), je zde možnost dokování. V mém případě se jedná o dokovací stanici ThinkPad Mini Dock Plus Series 3, doplněnou o silnější, 90W zdroj (standardně se k T420i dodává 65W). Tato dokovací stanice nabídne dalších 7 USB portů (z toho jeden USB 3.0), 2 DisplayPorty, VGA, síťový konektor. Navíc přidává dvojici DVI. Další výhodou tohoto docku je, že notebook nadzdvihává a mírně naklání směrem k uživateli, což přidává na komfortu práce s notebookem.

 

P1040311P1040317

 

Obraz, zvuk

Pokud bych měl vybrat jednu věc, kterou považuji za největší slabinu T420i, tak to bude bezesporu displej. Většina ThinkPadů T420 byla osazena HD+ TN panely, bohužel v době, kdy jsem T420i kupoval, u nás nebyly skladem konfigurace s HD+ (1 600 x 900 px), ale pouze HD (1 366 x 768 px) rozlišením displeje. A tak jsem tedy sáhnul po oné, jediné dostupné, variantě. Displej tak nenabídne ani vyšší rozlišení, ani příliš přesvědčivé podání barev, dobré pozorovací úhly a také úroveň maximálního jasu by mohla být lepší.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o pracovní notebook, nelze očekávat ani kvalitní reprodukci. Integrované reproduktory poskytují plechový zvuk a také maximální hlasitost by mohla být vyšší. Mírné, avšak citelné zlepšení, zejména v oblasti maximální hlasitosti, ale i co se čistoty zvuku týče přinesla neoficiální instalace Dolby Home Theatre v4.

 

P1040362

 

Pro videohovory je zde přítomna 720p webkamera a dvojce mikrofonů u nichž můžete navolit jestli mají registrovat pouze váš hlas a zbylý ruch kolem filtrovat nebo mohou zaznamenávat vše – např. když se do hovoru zapojí z vaší strany více než jeden člověk.

 

Výkon, Chlazení

Notebook jsem zakoupil v následující konfiguraci:

  • Intel Core i3-2310M (2,1 GHz)
  • Intel HD 3000
  • 2 GB RAM
  • 500GB 7200rpm HDD

Po koupi jsem jej dovybavil druhým 2GB RAM modulem – notebook má dva sloty pro RAM a z výroby byl obsazen pouze jeden. Přidání paměti bylo otázkou pár vteřin, stačí zespodu odšroubovat jeden šroubek a oddělat krytku, pod kterou se skrývá právě RAM a volný slot mSATA.

 

Vzhledem k mému, vcelku nenáročnému, převážně kancelářskému použití mi dostupný výkon plně dostačuje. Jediné, s čím se občas potýkám, je nedostatek RAM, což by ovšem šlo vcelku snadno vyřešit nákupem větších modulů. Lenovo sice uvádí, že maximum je v T420i 8 GB RAM, nicméně podle internetových ohlasů uživatelů tohoto notebooku jej není problém osadit až dvěma 8GB moduly a získat tak 16GB RAM.

Další z věcí, na kterou si ani po letech nemůžu stěžovat, je chlazení. I vzhledem k méně výkonnému hardwaru nemá notebook s chlazením i ve vyšší zátěži problém a to ani po letech používání. Při méně kancelářské práci se teplota na CPU málokdy překročí 55°C. V případě dlouhodobé vysoké zátěže teploty nepřekročí 90°C. Nutno podotknout, že jsem za celou dobu chlazení notebooku čistil pouze jednou a teprve se chystám na přepastování.

 

P1040354

 

Co se týče hlučnosti chlazení, tak v této oblasti si rovněž nemám moc na co stěžovat. Notebook se zvládne v kombinaci s TPfanControl při nízké zátěži uchladit po nějakou dobu i pasivně. Větráček je na nízký stupeň otáček prakticky neslyšný a přehlučí jej i 7200RPM harddisk. Ani při vysoké zátěži se neprojevuje nijak nadmíru hlučně, pokud tedy nepracujete ve vyloženě tichém prostředí, tak vás chlazení nebude nijak obtěžovat.

 

Výdrž na baterii

Notebook se standardně dodává s 6článkovou baterií o kapacitě 56 Wh. V době, kdy byl notebook nový – a baterie neopotřebovaná – stačila na 5,5 hodin kancelářské práce se zapnutou Wi-Fi. Po vypnutí Wi-Fi a snížení jasu se výdrž prodloužila na přibližně 6,5 hodiny. HD video zvládnul notebook přehrávat 4 hodiny.
Po letech používání a více než 300 nabíjecích cyklech se kapacita baterie snížila o 9% na necelých 51 Wh. To mělo za následek snížení výdrže na 4,5h kancelářské práce na Wi-Fi.

K notebooku je však možné dokoupit i 9článkovou baterii a výdrž tak prodloužit na 9 hodin menší zátěže se zapnutou Wi-Fi. Jen je třeba počítat s menším ústupkem v podobě trochu vyšší hmotnosti notebooku a faktu, že větší baterie z těla notebooku přesahuje ven.

 

Závěr

A jak tedy hodnotím toho dva a půl roku s ThinkPadem T420i? Zatím více než dobře. Za dobu, co jej vlastním, jsem si zvyknul na spoustu více či méně výrazných detailů, které každodenní práci s notebookem zpříjemňují. Vedle výborné klávesnice a TrackPointu bych vyzdvihnul zejména tichý provoz i ve vysoké zátěži. Co mě na notebooku nejvíce mrzí, je, že jsem si nepočkal na konfiguraci s lepším displejem.

Potěšilo mě také, že ani po 2,5 letech poměrně náročného provozu, kdy jsem se k notebooku – ruku na srdce – nechoval vždy zrovna starostlivě a potkalo ho i pár nehod v podobě pádu nebo vylité minerálky v klávesnici, mi stále věrně slouží a krom poměrně obvyklých míst (rohy víka, klávesnice) nenese ani velké známky opotřebení.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky