CES 2014: Nový X1 Carbon (první dojmy)

14. 1. 2014 | 43

Jednou z největších novinek, kterou Lenovo oficiálně představilo na CES 2014 v Las Vegas minulý týden, je nová generace ThinkPadu X1 Carbon, ultimátního profesionálního Ultrabooku. Vylepšen byl snad každý milimetr zařízení, přichází však také s kontroverzní inteligentní, proměnlivou klávesnicí. Naše první dojmy zde.

Když Lenovo před víc než rokem představilo první ThinkPad X1 Carbon k 20. výročí značky, způsobil tento Ultrabook poprask a v mnoha ohledech nadšení. Proč? Protože se jednalo skutečně o první opravdový pracovní Ultrabook, který se pyšnil jasnými znaky ThinkPad, špičkovým zpracováním za použití nejmodernějších, hodnotných materiálů (karbonová vlákna, kovové kompozity, sklo, ocel), ale také korporátní výbavou (od čtečky otisků, přes TPM čip až po vPro) a prvenstvím v podobě nejlehčího 14″ Ultrabooku na světě.

Zařízení skutečně vzbuzovalo “haló” efekt, který fungoval skvěle a dopadl i na nás – není proto divu, že se nám X1 Carbon moc líbil a odpustili bychom mu první, poslední. Odpouštět mu ale přeci jenom bylo co. Především notebook nepřišel se slibovaným IPS, ale TN panelem, který – ač kvalitativně nad jakýmkoliv TN panelem v notebooku silně vyčníval – na kvality IPS displejů nedosáhl. Druhým problémem byla absence dokování, kdy jako alternativa sloužil pouze USB 3.0 dock.

Lenovo představilo v Las Vegas na CESu 2014 ThinkPad X1 Carbon nové generace (všímáte si názvu? Přesně dle linky jednoduchých názvů, kterou načrtl David Roman, viceprezident a CMO Lenovo, viz. náš rozhovor), který si stejně jako předchůdce klade za cíl být nejlepším profesionálním Ultrabookem, ale hlavně napravit těch několik neduhů modelu předchozího. K tomu dodržuje ThinkPad 2013 design a přináší revoluční změnu klávesnice.

Notebook jsme měli v ruce. Co na něj říkáme? Viz. článek a video!

Pár dojmů a klávesnice na videu

Vzhled a provedení

Z různých uniknuvších fotek na internetu se zdálo, že nový X1 Carbon bude vypadat jako jakýkoliv nový ThinkPad s Haswellem, jen bude extrémně tenký. Nevíme, co na fotkách ve skutečnosti bylo, ale nový X1 Carbon to nebyl, protože na první pohled byste nový a starý Carbon pravděpodobně nerozeznali. Co se tedy na pohled změnilo?

New X1 Carbon Touch_Hero_03 New X1 Carbon Touch_Standard_02

Předně, zařízení přešlo z klasické černé na novou, elegantnější grafitovou barvu a panty přejaly klasické tmavé zinkování. Po otevření víka displeje si všimneme již nového, 5tlačítkového TrackPadu se skleněným povrchem. Mohu vás potěšit a uklidnit – není hlučný, neřinčí, necvaká a jeho chod je poměrně kultivovaný a měkký. Nad klávesnicí se navíc blyští jakýsi lesklý, černý proužek. No a to je na první osahání zhruba vše.

P1080114 P1080121

Pokud budeme bádat trochu hlouběji, zjistíme, že je zařízení lehčí než předchozí generace (čili nejlehčí 14″ Ultrabook shodil ještě další gramy) a ještě tenčí (o celý milimetr, což je na necelých 18 mm značná hodnota). I s dotykovým displejem je nová generace o pár desetin milimetru tenčí než původní Carbon bez dotykové vrstvy.

Jakmile vezmeme nový Carbon do ruky, dostaví se opět onen nepopsatelný, příjemný pocit z toho, že držíme v ruce něco profesionálně vypadajícího, příjemného na dotyk, zároveň však lehoučkého a velmi pevného. To je upřímně něco, co se dá jen těžko přebít nějakým negativem. A je to právě to kouzlo Carbonu, které nás dostalo i před rokem.

Nový IPS displej s vysokým rozlišením

První výtkou vůči původnímu Carbonu byl displej – Lenovo slibovalo, že nabídne IPS panel, přesto dorazil s TN panelem, ač velmi dobrých kvalit (osobně bych se nezlobil mít jej ve své T420s nebo i T440p, ale o tom jindy). Nová generace X1 Carbonu tento problém napravuje. Přestože může být nakonfigurován s HD+ TN panelem, nejčastěji jej uvidíme pravděpodobně s druhou variantou, IPS panelem s obrovským rozlišením 2 560 x 1 440 bodů, silným 300nit podsvícením a dotykovou vrstvou (volitelně). Paradoxní je, že podle specifikací se jedná o displej s nižší spotřebou než původní HD+ TN panel. Ale to si ověříme, až se nám dostane nový Carbon do rukou na regulérní test.

New X1 Carbon Touch_Standard_01 New X1 Carbon Touch_Product Tour_10

Každopádně podtrženo, sečteno: nový X1 Carbon nabízí špičkový, velmi jemný displej se sytými barvami, solidním kontrastem, širokými pozorovacími úhly, nadstandardním jasem a (volitelně) citlivým dotykovým ovládáním, který se dá opět otevřít do 180°, opře se tak o podložku. Nový Carbon v sobě má pro tento případ navíc senzor a aktivuje ovládání otáčení displeje na proměnlivé klávesnici, o té až dále. Zároveň Lenovo zapracovalo na zadní části základny a gumových nožičkách, a tak se vám ani s dotykovým displejem nestane, že by se při jeho plném otevření zařízení nadzvedlo.

New X1 Carbon Touch_Hero_04

Dokování a konektory

Druhou zásadnější výtkou vůči původnímu Carbonu byla absence nativního dokování. Možností bylo pouze univerzální dokování skrze USB 3.0, pro které Lenovo vyrobilo vlastní ThinkPad USB 3.0 Dock, ovšem obrazové výstupy nebyly nativní, ale redukované DisplayLink, a napájení bylo samozřejmě nutné řešit externě.

S příchodem technologie Lenovo OneLink, která dokáže skrze jediný konektor nabíjet notebook, vyvést z něj nativní digitální obraz a ještě USB 3.0 hub spolu se zvukem a LAN, bylo logické, že se musí objevit v nové Carbonu. V souvislosti s tím Lenovo ještě uvedlo nový OneLink Pro Dock, který nabízí více USB konektorů než klasická verze, ale hlavně nativní DisplayPort a DVI výstupy. O něm se zde na blogu dočtete brzy.

P1080117

New X1 Carbon Touch_Product Tour_03 New X1 Carbon Touch_Product Tour_04

Díky tomu je již ThinkPad de facto nativně dokovatelný s nabíjením (včetně Rapid Charge, viz níže) a nativním digitálním obrazem, který počítá jen a pouze vestavěná grafická karta, bez jakéhokoliv omezení, které by mohlo potenciálního uživatele trápit.

Lenovo zároveň přidalo vedle mini-DisplayPortu také plnohodnotné, velké HDMI, které usnadní prezentování na datových projektorech nebo velkoplošných televizích bez nutnosti redukce. Dvojice USB 3.0 (jeden se stálým napájením) dostačuje. Úplnou novinkou je zmenšený nativní konektor pro LAN (ethernet) na pravé straně, který skrze redukci rozšíříme na plnohodnotnou LAN. Stále však nevyšlo místo pro čtečku paměťových karet.

Dodám ještě neověřenou informaci, že by i v regionu EMEA (náš region) měl být nový Carbon vybavovaný LTE modem pro mobilní připojení. Nechme se překvapit.

Proměnlivá klávesnice

Zásadní novinkou, kterou nový Carbon přináší, je tzv. “proměnlivá klávesnice”. V čem to spočívá? Horní, šestá řada klávesnice byla nahrazena dotykovým proužkem, na kterém se zobrazují funkce buď manuálně, dle výběru uživatele, nebo automaticky dle spuštěné aplikace. Režimy jsou celkem čtyři: domovský (mix základních funkcí, od regulace zvuku a jasu, až po speciální funkce Windows 8), VOIP (funkce pro hlasovou a obrazovou komunikaci), prohlížení webu (zpět, obnovit, nová záložka apod.) a klasický (F1-F12, správa sítí, podsvícení klávesnice, nastavení).

New-X1-Carbon-Touch_Standard_05

Jak jsem uvedl, režimy se buď přepínají automaticky na základě spuštěné aplikace, nebo ručně tlačítkem Fn. Jakýkoliv režim je možné aktivovat jako výchozí a automatické přepínání je možné vypnout. Lze měnit pořadí přepínání, přidružené aplikace a režimy lze i deaktivovat. To vše díky nastavovací aplikaci. Bohužel, ale nelze jednotlivé režimy upravovat, ani přidávat své vlastní. Mimo operační systém fungují pouze dva režimy: klasický (F1-F12) a domovský. Fn na dotykové plošce funguje také stejně jako Fn na mechanické klávesnici.

image

Domovská sada

image

Sada pro internetový prohlížeč

image

Sada pro VOIP/Skype

image

Klasická sada

 

Kvůli nahrazení horní řady dotykovým, proměnlivým pruhem bylo nutné přesunout některé klávesy. Např. Esc a Delete se přesunuly do řady s čísly, na stejná místa, která zastávaly v šesté řadě. Backspace je tak rozdělen na Backspace a Delete, Home a End stejným způsobem nahradily CapsLock (ten nově přepínáte i s indikací dvojitým stiskem Shift). Klávesa se středníkem (vedle čísla “1”, kde je nyní Esc) se přesunula za AltGr (čili nahradila PrintScreen, který je jako “Výstřižky” na dotykové plošce).

image

Nastavovací aplikace

 

Změny v klávesnici nevnímám nijak tragicky. Některé nedělají žádný problém, protože jsou v podstatě tam, kde byste je čekali (Esc a Delete), zrušení PrintScreen mě netrápí, ale sahat pro středník za AltGr je trochu nezvyklé, ne však nelogické (hned vedle jsou další podobné znaky). Vyděsit by snad mohlo zrušení CapsLocku, ovšem ten se – pokud se nad tím zamyslíte – logicky přesunul jako vedlejší funkce Shift i s indikací zelenou diodou a na Home a End je třeba si prostě zvyknout. Přijde mi však, že budou lépe nahmatatelné a dostupné než na současné klávesnici.

Celkově mi přijde proměnlivá klávesnice jako skvělý nápad, který funguje. Dokázal bych si představit, že v další generaci by byla klávesnice OLED displejem a já bych byl schopen si režimy i funkce sám navolit, klidně včetně nakreslení jednobarevné ikonky. Jistě, bylo by lepší, kdyby se jednalo o přidanou řadu, nikoliv náhradu řady šesté – pak by to asi byla dokonalá inovace, uspokojující naprosto všechny. Co mě ale skutečně lehce trápí, jsou klávesy F1-F12 bez fyzické odezvy.

Výbava, výdrž a chlazení

Nový X1 Carbon vychází z výbavy původní generace, a tak nabídne veškeré bezpečnostní a korporátní funkce, jako je TPM čip, čtečka otisků prstů (nová Validity s funkcí SSO, přemístila se napravo vedle klávesnice), volitelně centrální správa vPro. Procesory jsou samozřejmě úsporné, nízkonapěťové Core i5 a i7 čtvrté generace (Haswell), maximem je 8 GB RAM a můžeme v notebooku najít i 512GB SSD disk (opět coby karta, na klasický disk samozřejmě nezbylo místo).

New X1 Carbon Touch_Product Tour_08 New X1 Carbon Touch_Standard_03

Podle odhadů Lenova vydrží notebook 9 hodin na baterii. Jelikož by měl nabídnou 45Wh baterii a velmi úsporné komponenty spolu s displejem s nižší spotřebou, dá se tomu i s ohledem na zkušenosti s jinými Ultrabooky Haswell věřit, ale jen při velmi mírné, omezené zátěži. Potěší zachovaná funkce Rapid Charge, tedy nabití baterie na 80 % během 50 minut (třeba při čekání na další let nebo při obědě), a to už ne s velkou 90W nabíječkou, ale postačí 65W. Se 45W bude doba o trochu delší, ne ale dramaticky.

Chlazení bylo přepracováno. Lenovo používá v novém Carbonu vylepšené teplovodivé trubice heatpipe, vylepšený ventilátor s funkcí eliminace vysokých frekvencí i usazování prachu. Díky tomu všemu by měl být nový Carbon tišší i chladnější než předchůdce. Z toho, co jsme měli možnost vyzkoušet v Las Vegas, by se dalo usuzovat, že je to pravda, ovšem už původní Carbon na tom byl velmi dobře.

Závěr

Nový ThinkPad X1 Carbon je stejně jako předchozí generace pro skutečné nadšence (ti ostatní – jako já – sáhnout asi po T440s nebo T440) a inovátory, není to prostě další klasický ThinkPad, a tak jsem si jist, že staromilce osloví jen těžko. V každém případě je nová generace Carbonu úžasným kusem techniky, který dokáže nadchnout. Navíc novinka napravila v podstatě všechny objektivní chyby původní generace, přináší však inovovanou, proměnlivou klávesnici, u které budou na problém opět narážet jen a pouze staromilci, uživatelé silně zvyklí na původní rozložení, ale samozřejmě také uživatelé, pro které jsou klávesy F1-F12 alfou a omegou celého používání počítače.

Už se těším na plnohodnotný test!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky