Achillova pata série IBM ThinkPad T4X

8. 12. 2012 | 18

Můj dnešní krátký článek bude poněkud neobvyklý – nebude se zabývat žádnou recenzí ani srovnáním – řekneme si něco o defektech grafických karet v sérii T4x, ale také o možnostech řešení tohoto známého problému včetně cenových relací.Podobně jako u předchozí T23, i v sérii T4x nabídlo IBM grafické řešení od firmy ATi, a to v několika verzích. Levnější modely dostaly typ Mobility Radeon 7500 (16/32 MB), později nahrazené modely Mobility Radeon 9000, ty dražší s přídomkem „p“ pak byly osazeny modely FireGL. Nicméně již relativně brzy po uvedení do prodeje se objevily problémy, které by se u podobně drahých počítačů rozhodně objevovat neměly: odcházení grafické karty. Za všechno mluví fakt, že jisté zdroje na internetu hovoří o desetitisících vadných základních desek, které IBM muselo v rámci záruky svým zákazníkům u T4x vyměnit, a to právě z důvodu smrti chipu grafické karty.

Popis problému

Neinformovaný uživatel zpravidla nemá o nějakém problému žádné tušení, přepadne ho stejně nenadále jako podzimní virózy. Pracujete běžně s notebookem a znenadání zhasne displej. Nereaguje na žádné podněty – klávesnice, zavření / otevření víka. Po několika bezradných chvílích nicnedělání se počítač sám resetuje (poznáte díky zvuku zastavujících a znovu se rozjíždějících ploten disku a poté probliknutím kontrolek Num a Caps lock), ale obraz žádný. Notebook vám poté třikrát pípne (dlouze, krátce, krátce), a proces se opakuje. Displej nejeví známky života. Po chvíli „vydechnutí“ se sice podaří počítač nabootovat znovu, je však jen otázkou času (řádově jednotky – desítky minut), než se vada projeví znovu. Nutno ale podotknout, že toto je pouze začátek, internetová fóra hovoří až o úplné smrti chipu.

Důvod problému

Doteď jsem měl k inženýrům z IBM takřka bezmeznou důvěru, nyní se však můj názor poněkud změnil. Samozřejmě, každá značka má své tahouny i vadné série, ale po projetí internetu jsem se dozvěděl, že se tato závada vcelku „běžně“ vyskytuje napříč celou řadou T4x a částečně i novější T6x. Po konzultaci s člověkem s vyššími znalostmi jsem byl informován, že jádro problému souvisí s vysokými teplotami GPU a zároveň nešetrném přenášení notebooku, tj. za palmrest – poté dochází k namáhání pinů karty, které se po čase již natolik poškodí, že grafika postupně odchází, až odumře úplně.

Tip: Zábavné video ještě pod hlavičkou IBM, Kriminálka ThinkPad, aneb “jak nezacházet s notebookem”

Pochopitelně – v závislosti na konstrukční pevnost počítače, druh namáhaného dílu a teplu na něj působícím se tento problém může vyskytnout i u jiných komponent a na jiných počítačích. „Výhodou“ T4x a ThinkPadu obecně tak zůstává, že se nejedná o jeden z mnoha „noname“ modelů, a tudíž lze problému vcelku spolehlivě před koupí předejít pročtením diskusních fór.

Řešení problému

Některé servisy notebooků provádějí tzv. reflow základní desky – tj. postupné zahřívání desky na maximální povolenou mez, během níž dojde k silnému prohřátí / částečnému natavení pinů čipu a grafika poté dále funguje. Cena tohoto zákroku je však silně neadekvátní účinnosti (cena orientačně 2 000 Kč, účinnost max. v řádech měsíců), a tak se vyplatí vyměnit spíše celou základní desku. Otázkou tak nakonec zůstává, zdali to při ceně jiných starých notebooků má ještě vůbec nějaký smysl.

Jako dočasné řešení problému se mi osvědčilo vyjmutí mechaniky z Ultrabay šachty – notebook se tak mnohem lépe provzdušní a nedochází tak k selhání GPU při vyšších teplotách.

Předcházení problému

Pochopitelně, pokud T4x za celou dobu jejího běhu vrněla spokojeně na stole a nebyla tahána na různé každodenní „tůry“, nedocházelo k namáhání její konstrukce a tudíž ani mechanické zátěži samotného čipu grafické karty, je možné, že se problém nikdy dostavit nemusí. Pokud však T4x / T6x aktivně používáte, je vhodné nenamáhat její konstrukci více, než je nezbytně nutné – tj. nepřenášet zbytečně za roh palmrestu, nepoužívat jako záda v batohu (což se pravděpodobně vymstilo mně), pokud možno vyhnout se častým rychlým teplotním výkyvům, atd. ThinkPad sice i nadále zůstává jakýmsi synonymem pro kvalitu a pevnost, ale tato zkušenost mě poučila, že nic se nemá namáhat více, než je nezbytně nutné.

Budoucnost mé T41?

Maličko si sypu popel na hlavu – kdybych nebyl před koupí tolik šetřil a byl si připlatil na nějaký modernější model s integrovanou grafickou kartou, mohl jsem se tomuto problému úplně vyhnout. S T41 jsem se ale za ten rok a něco používání nerozlučně sžil, a vyjma odumírajícího harddisku (za ten si můžu sám) a právě čerstvě umírající grafické karty se ukázala jako maximálně spolehlivý počítač, který snese i hrubší podmínky. Jsem přesvědčen, že je pořád lepší zakoupit novou základní desku (orientačně do 1 500 Kč), než kupovat celý nový multimediální notebook – sice našlapaný moderními technologiemi, ale s křehkou a lacinou plastovou konstrukcí, který nesnese náročné tahání všude s sebou, provozu v posteli, atd. Cena 1 500 Kč mi tak přijde vzhledem k brutálnímu nasazení (a věku 8 let) mé T41 adekvátní daní. A ačkoliv mě tento ThinkPad se vším příslušenstvím vyšel již poměrně draze, rád do něj dál zainventuji, protože vím že po opravě bude zase pár let k mé spokojenosti naprosto spolehlivě sloužit.

Dodatek

Po cca dvou týdnu a půl, kdy nálepka MIMO PROVOZ na víku mé T41 jednoznačně měla smysl, jsem si dnes nechal vyměnit základní desku za typ z T42 – jediný rozdíl oproti té původní je v osazené grafické kartě. Za drobný příplatek navíc jsem tak získal nesporně výkonnější model Mobility Radeon 9600 („velice“ jsem si polepšil z 32 na 64 MB – ve starších hrách je ale rozdíl opravdu znatelný, ale pak zejména v podpoře DirectX 9, která mi na předchozí grafice citelně chyběla). Bylo mi zároveň řečeno, že Mobility 9600 by měla být o něco „odolnější“, jelikož se skrývá v jednom pouzdře, a nikoliv „roztroušená“ do více čipů. Ano, jedná se o teoretický odhad, ale ten drobný příplatek (pokud byste se tedy v budoucnu rozhodovali o výměně základní desky v mašinách T4x) za to stojí, i kdyby měla být deska odolná úplně stejně. A pokud chcete přece jenom trvalé řešení, poohlédněte se po desce z modelu T43 s integrovanou grafikou Intel – výměnou za nižší výkon získáte desku, na které už grafika selhávat nebude.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky