ThinkPad: BIOS nevidí externí digitální monitory (řešení)

17. 2. 2012 | 0

ThinkPady nové generace podporují samozřejmě kromě analogového VGA také digitální výstupy na externí obrazovky. K dispozici je běžně DisplayPort s podporou HDCP a přenosu vícekanálového zvuku, na dokovací stanici navíc DVI. Pokud vám ale v BIOSu nejde nastavit jako výchozí zobrazovací zařízení DVI nebo DisplayPort, tento článek řekne proč a jak problém řešit.

Na vině je nVIDIA Optimus

Hned na úvod poznamenám, že problém se týká pouze a jenom modelů s přepínáním grafických karet nVIDIA Optimus. Pokud má ThinkPad pouze diskrétní grafickou kartu, nebo integrovaný čip Intel v procesoru, tímto problémem netrpí.

V BIOSu ThinkPadů je možnost zvolit výchozí obrazovku, která bude použitá už při startu notebooku, tedy před zavedením operačního systému. Tato obrazovka pak bude aktivní i v BIOSu a během POSTu počítače. Běžně je na výběr z notebookového displeje, obrazovky připojené přes analogové VGA, nebo digitální DVI, případně DisplayPort. Pakliže je aktivní přepínání grafických karet nVIDIA Optimus, je možné zvolit pouze interní displej notebooku a analogový výstup VGA, digitály k dispozici nejsou.

Řešení

Pokud vám toto chování vyloženě vadí, je nutné pevně přepnout na dedikovanou grafiku. Poté bude možné jako výchozí obrazovku zvolit také digitální DVI, nebo DisplayPort (na dokovací stanici). Je však nutné si uvědomit, že se tím vzdáte podstatné části výdrže na baterii.

 IMAG0541-25255B4-25255D

Postup:

  1. Vypneme notebook.
  2. Spustíme notebook a vstoupíme do nastavení BIOS pomocí F1.
  3. V menu Config –> Display vybereme Graphics Device a přepneme na Discrete Graphics pro dedikovaný čip nVIDIA.
    IMAG05313
  4. Ve stejném menu je nyní možné nastavit Boot Display Device na digitální DVI a DisplayPort (na docku i na notebooku).
    IMAG0538-25255B3-25255D
  5. Pomocí F10 uložíme nastavení a odejdeme z nastavení BIOS.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky