IdeaPad U300s: Ultrabook od Lenova (živé představení)

29. 12. 2011 | 0

V současné době probíhá velký boom Ultrabooků – malých, lehkých a snadno přenosných notebooků s dlouhou výdrží na baterii, se kterými přišel a které definoval Intel od fyzických rozměrů, přes výdrž na baterii, až po cenu. Lenovo v první vlně přichází s modelem U300s z rodiny IdeaPad – jaké jsou dojmy z několikadenního používání?

Co je to Ultrabook?

Není možné začít jinak než představením a vysvětlením, co se vlastně za názvem „Ultrabook“ skrývá – ať už pro připomenutí, nebo pro vysvětlení. Inu, Intel se rozhodl standardizovat a jasně definovat nový druh počítačů, který bude jakýmsi novodobým, moderním, lehko přenosným notebookem s příjemným vzhledem, nízkou vahou i tloušťkou, dlouhou výdrží na baterii a oproti netbookům také rozumným výkonem, který uživatele nebude omezovat nejen v běžných činnostech. Zároveň budou k dispozici různé úhlopříčky, nejenom současné 13″ stroje. Díky jasné specifikaci si oproti netbooku za Ultrabookem skutečně představíme konkrétní zařízení. Přidáme-li k tomu fakt, že Intel do vývoje souvisejícího s Ultrabooky nalil více než 300 milionů dolarů (ať už do vývoje tenkých mechanik, možností dokování a dalšího hardware), myslí to vážně. Ultrabook má tělo ne tlustší než 18 mm, váhu nepřekračující 1,4 kg, na baterii má vydržet minimálně 5 hodin provozu (ideálně 8 a více), využívá úsporné CULV procesory Intel Core druhé generace (a novější), může disponovat SSD diskem, probouzí se z režimu spánku za méně než 7 vteřin a cílem je cenovka pohybující se okolo 1 000 USD. V první vlně (konec roku 2011) přijde v podstatě pouze ochutnávka těchto strojů, příští rok však čekáme s příchodem procesorů Ivy Bridge další rozvoj.

IdeaPad U300s – vzhled, kvalita

U300s je tak prvním Ultrabookem od Lenova, logicky se proto řadí do řady U lehkých mobilních strojů. Do jisté míry se dá říct, že U300s je pokračovatelem známého IdeaPadu U260, ovšem prakticky ve všech ohledech jej vylepšuje, ačkoliv design je podobný.

Konfigurace testované U300s:

  • Intel Core i5-2467M (2 jádra/4 vlákna, 1,6 – 2,3 GHz)
  • 4 GB RAM
  • 120GB SSD (JMicron 616)
  • Wi-Fi, Bluetooth

DSC08855_thumb-25255B14-25255DU300s_Graphite_Grey_Hero_05-25255B4-25255D

U300s je, jak už označení napovídá, 13″ Ultrabook. Jeho vzhled vychází z předchozích modelů a jako by z oka vypadl nedávno představenému 14″ modelu U400, jen je menší a lehčí (324 x 216 x 14,9 mm, váha 1,3 kg). Tělo je kompletně kovové, a to včetně rámečku kolem displeje, podkladu klávesnice či podlouhlého pantu víka displeje. Jak je u Lenova zvykem, v zavřeném stavu notebook připomíná knihu díky okrajům základny a víka displeje a tmavšímu povrchu vnějších stran. K dispozici je U300s ve dvou barevných variantách: klasické šedé s lehce fialovým nádechem (velmi lehce, za určitých světelných podmínek) a brzy se objeví také varianta připomínající U260, která kombinuje oranžový vnějšek a černý vnitřek.

U300s_family_01_thumb-25255B2-25255D

Design notebooku je naprosto čistý, s jasně řezanými křivkami, působí elegantně. Ani v tomto případě – i když jde Lenovo oproti jiným výrobcům skutečně z velké části svou vlastní cestou – se nemohu zbavit srovnání s jablečnými notebooky. Na druhou stranu je ale pravda, že místa pro originalitu je na pevně definovaném 13″ počítači skutečně málo. Vůči kvalitě zpracování nemůžu vyřknout ani jedno křivé slovo, naopak – díky velkým kovovým dílcům je tuhost základny i víka příkladná nejenom s ohledem na jejich minimální tloušťku, ale také při srovnání s běžnými notebooky. Nedochází k prohýbání ani vrzání, víko na základnu dosedá měkce díky gumovému distančnímu lemu. Pant je přiměřeně tuhý a víko drží i při cestování vlakem pevně.

Klávesnice, touchpad

Nepřekvapí, že klávesnice v U300s je ostrůvková (chiclet) v – z úhlu pohledu Lenova – netbookovém provedení, protože má jen minimální zdvih a jen rovněž minimální klenutí kláves. Po chvíli zvykání se na ní píše pohodlně, ačkoliv za vyšší zdvih bych se ani trochu nezlobil. Horní řada kláves má nadřazené vedlejší funkce, avšak notebook je natolik inteligentní, že F1-F12 spolu s Altem fungují i bez stisku Fn – chválím! Všechna tlačítka jsou integrovaná v klávesnici, kromě vypínače na notebooku jiné nenajdeme. Možná uvažujete nad tím, jestli vadí ostré opěrky zápěstí. Uklidním vás – skutečně nevadí, protože tělo přístroje je natolik tenké, že vás tlačit nebudou.

DSC08862_thumb-25255B10-25255D

Obří beztlačítkový touchpad (resp. TrackPad) Cypress opět posunul kvality beztlačítkových dotykových plošek o něco výše, a tak jsem s ním byl až nečekaně spokojený: polohování ani gesta se nijak neomezí položením prstu na levé tlačítko, polohování je přesné a plynulé. Mohou zamrzet jen dvě věci: občas horší rozpoznávání rolování (někdy je zaměněno za sevření, tedy zoom), někdy méně citlivé poklepání (doporučuji používat klasické tlačítko) a při psaní se vám občas může stát, že TrackPad neeliminuje položenou dlaň, což je nepříjemné. Nechme se ale překvapit novými ovladači.

Displej, zvuk, konektory

Jak jsem již uvedl, U300s disponuje 13″ obrazovkou s LED podsvícením a rozlišením 1 366 × 768 bodů. Zaznamenal jsem vůči tomu v některých recenzích výtky, ačkoliv netuším proč: já osobně toto rozlišení považuji pro 13″ displej za ideální a dobře snesitelné pro oči. Obecně se jedná o displej standardních notebookových kvalit. Stereofonní repro najdeme schované pod klávesnicí, skrze kterou také hraje. Díky vylepšení zvuku SRS Premium Sound a rozumné hlasitosti hraje k mému překvapení poměrně slušně, určitě lépe, než bych od Ultrabooku očekával. Konektorová výbava U300s je slabší, a to i v porovnání s konkurenty, oproti kterým chybí hlavně čtečka paměťových karet. To je ale asi tak vše. K dispozici je jedno USB 2.0, jedno rychlé USB 3.0, plnohodnotné HDMI a sdružený audio konektor.

Výkon, výdrž, chlazení

Pro použití na cestách má U300s díky architektuře a CULV procesoru Intel Sandy Bridge a SSD disku skutečně dostatek výkonu, ale také umí výborně šetřit baterii. Díky urychlenému startu (resp. POSTu) a SSD disku nabíhá operační systém skutečně příkladně rychle, probouzení z režimu spánku je bez jakékoliv prodlevy. Při běžném provozu s plným jasem a aktivní Wi-Fi se můžete díky silné 56Wh baterii (vestavěná) spolehnout na výdrž mezi 5-6 hodinami, bez připojení k sítím to je pak až k 7 hodinám, což už považuji za „cestovní“ hodnoty, které umím s čistým svědomím řadit do kategorie „dlouhá výdrž“.

DSC08849_thumb-25255B2-25255D

Jak je na tom chlazení? U300s nemá na rubu žádné perforace, a tak ventilátorek, který vyfukuje vzduch vlevo, jej nasává skrze velkorysé průduchy v prostoru pantu víka displeje a také skrze „dýchající“ klávesnici. Miniaturní ventilátor běží v podstatě neustále, ovšem díky příjemnému zvukovému projevu ani zdaleka neruší a ve většině případů o něm nebudete ani vědět. Pokud se obáváte kovového těla, pak v souvislosti se zahříváním nemusíte – notebook si drží příkladné teploty, jen za vyšší zátěže se znatelně zahřeje na pravé horní straně základny. V zimě však hliník studí jak do nohou, tak do zápěstí, to je pravda.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky