IdeaPad Z570 – Multimediální klasik s WiDi (živé představení, video)

5. 9. 2011 | 0

Mezi konzumními notebooky pro multimédia má Lenovo poměrně širokou nabídku zástupců, po loňském uvedení řady Z přibyly další modely, a tak je spolehlivě pokrytá škála přání v podstatě kteréhokoliv zájemce. IdeaPady Z jsou nejklasičtější multimediální notebooky od Lenova, hlásící se částečně ještě ke “staré škole”: vyznačují se nápaditým designem, přidávají různé barevné kombinace a povrchy, navíc je na výběr z různých konfigurací. Jaký je 15″ model Z570?

 

Mezi IdeaPady najdeme tři řady klasických konzumních notebooků. Tou nejnižší je samozřejmě cenově dosupná řada G, která je v usedlejším provedení bez výrazných barevných variací, obvykle dostupná také v nízkých konfiguracích. Na druhé straně nabídky stojí řada Y – výkonné notebooky pro náročná multimédia a hry, se zajímavým designem a povrchy a kvalitním zvukem. No a mezi těmito dvěma tábory si našla své místo řada Z, která bez jakékoliv nadsázky skutečně kombinuje obě řady: design je fúzí obou řad (vnějšek laděný spíše do G, vnitřek zase do Y), výkon zůstává na úrovni G a zachovává i finančně dostupné konfigurace. Navíc ale oproti oběma řadám přináší různé barevné variace, a to nejenom víka displeje. Výraznou změnou v porovnání s řadou Y (a shodným rysem s G) je fakt, že budou brzy k dispozici kromě verzí s Intelem také konfigurace s architekturou od AMD.

Pro tento test se nám podařilo získat anglický předprodukční, ovšem finální vzorek Z570.

Vzhled, konstrukce

Že je řada Z kombinací G a Y, dokazuje už první pohled na notebook. V zavřeném stavu připomíná řadu G, ovšem s nádechem do Y, jakmile víko displeje otevřeme, už se jedná designově (s drobnými odchylkami) o řadu Y, jen v tenčím provedení (připomíná tak tímto rysem Y560). Testovaný kousek byl celý vyvedený v tmavě nafialovělé barvě (mnohem výraznější a tmavší než u Y570), působil tak velmi elegantně. Víko displeje i líc základny má kovový, kartáčovaný povrch. K dispozici jsou/budou ale také různobarevné verze (na vlastní oči jsem viděl modrou a hnědou, zvlášť hnědá vypadala skutečně skvěle) bez kovových povrchů, zato s klasickým potiskem pod lakem. “Kovové” varianty však netrpí do takové míry ulpíváním otisků prstů jako ty lesklé, “plastové”, které še upatlají skutečně velmi snadno.

Fotografie modré verze jsou raného předprodukčního kusu, klávesnice ještě není v barvě.

P8171093_thumb-25255B1-25255D P8171095_thumb-25255B1-25255D P8171103_thumb

Co se kvality týče, konstrukce je shodná s již představeným IdeaPadem Y570, pouze je celý notebook díky méně výkonnému hardware tenčí, což na druhou stranu jistě potěší. Ale zpět ke konstrukci – víko displeje má mírně nadstandardní tuhost (zhruba jako ostatní multimediální IdeaPady, ovšem zvedat za něj notebook bych si nedovolil); dodám ještě, že to není záležitost kovu, stejné vlastnosti vykazovalo i víko na “plastové” verzi. Základna se při zvedání za rohy sice klasicky mírně prohýbá, je však více než dostatečně pevná, opěrky zápěstí je skutečně těžké prohnout. Mezi multimediály je konstrukce Z570 více nez nadstandardní.

Klávesnice, touchpad

Klávesnice je stále jedna a ta samá, kterou jsme viděli už na všech ostatních představených IdeaPadech zde na Lenovo Blogu – jedná se o šestiřadou chiclet s ergonomicky klenutými klávesami a numerickým blokem. Bohužel v tomhle případě ji nemohu hodnotit až tak ryze pozitivně (jiný dodavatel?) – na testovaném kousku se klávesnice jednak vpravo samovolně při psaní mírně prohýbala a jednak nedosahovala takové kvality jako u jiných představených strojů (stisk nebyl tak tichý, klávesnice měla měkčí chod, menší odpor a také občas mírně rezonovala). Je ale možné, že se skutečně jednalo jen o problém konkrétního kusu.

P8171097_thumb P8171099_thumb

V některých směrech ale Z570 dokonce oproti Y570 dospěla. Např. senzorová tlačítka nad klávesnicí mají jasnější podsvícení i provedení, a tak je velmi dobře poznat, co znamenají a nemusíme za žádných okolností tápat. To je u Y570 trochu problém.

Touchpad má stejné provedení jako u Y570 – dodavatelem je Synaptics, plocha je poměrně velká, má mírný vroubkovaný povrch, výbornou citlivost i odezvu. Tlačítka jsou vyhrazená, spojená krytkou v jedno, stisk je mělký, tužší, ovšem s odporem, který nebrání pohodlnému používání.

Videopředstavení

Výkon, konektivita

CPU-Z_thumb-25255B2-25255D GPU-Z_thumb-25255B2-25255D HWiNFO32_thumb-25255B2-25255D

Konfigurace, kterou jsme získali na test, byla v provedení pro základní domácí zábavu: vybavená dvoujádrem Core i3-2310M, 4 GB DDR3 RAM, integrovaným grafickým čipem Intel HD 3000 a 750GB pevným diskem (WD, 5 400 otáček). V dané výbavě je notebook vhodný pro běžnou domácí práci a základní multimédia bez náročných her. Na integrované grafice ale starší tituly spustíme. K dispozici jsou ovšem také verze se základní přepínatelnou dedikovanou grafickou kartou nVIDIA GeForce GT 520M s 1 GB paměti a 48 výpočetními jednotkami. Nevidím ovšem téměř žádný smysl v použití dedikované grafiky – její výkon je pouze zhruba o 15 % vyšší než u úspornějšího integrovaného řešení Intel, a tak výhody tu jsou pouze dvě: podpora DirectX 11 a vyšší kvalita efektů a zobrazení ve hrách. Otázkou tak je, zda se to vyplatí.

Konektorová výbava je na základní “multimediální” úrovni – k dispozici je analogový VGA i digitální HDMI výstup, kombinace USB 2.0 a eSATA pro rychlá externí zařízení, další 3 USB 2.0 porty, gigabitový ethernet (Intel) a dvojice audio konektorů. Z bezdrátových technologií bylo k dispozici samozřejmě Bluetooth 2.1+ a Intel Wi-Fi, s podporou Intel WiDi. To je upřímně docela příjemné překvapení a uvidíme, zda budou i české IdeaPady Z běžně vybavované Wi-Fi Intel (dle specifikací by měly, pokud nebude osazen modul Atheros) – pokud ano, znamenalo by to jednak výbavu blíže k nejvyšší řadě Y a jednak podporu Wireless Display i u řady Z.

Chlazení, napájení

Ventilátor v Z570 má standardně výpusť na levém boku a pozitivní zprávou je, že má skutečně velmi příjemně tichý, nerušivý chod. Za normálních okolností se nikdy hluk nezvýší nad minimální otáčky, což znamená, že chlazení stěží přes pevný disk postřehneme. Ve vyšším zatížení slyšíme jen silnější šumění. Potěší vyhrazené tlačítko pro změnu režimů chlazení, které umí aktivovat také tichý chod a notebook tak v podstatě úplně umlčí (je nutné si přirozeně zvyknout na mírně vyšší teploty kolem 50°C), poté občas jen vyfoukne teplý vzduch. Další funkcí je klasicky čištění chlazení pulzováním silných otáček ventilátoru.

Thermal-252520Management_thumb-25255B2-25255D

O napájení se stará standardní šestičlánková 48Wh baterie. V této konfiguraci s integrovanou grafickou kartou dokáže udržet notebook při životě zhruba k 5 hodinám v závislosti na zatížení. Nebudeme-li se příliš omezovat, reálná výdrž bude mezi 3-4 hodinami. Baterii nabíjí pro modely s integrovanou grafikou standardní 65W, podlouhlý napájecí adaptér.

Image

Běžná kancelářská práce s tichým režimem, profil rovnováha.

Správce napájení Energy Management ve verzi 6 je i zde schopný dynamicky upravovat hluk, ale také hlavně měnit dva režimy nabíjení baterie: plné nabíjení (tedy do 100 %) a pouze do 50 % pro šetření baterie, pokud je notebook obvykle doma na nabíječce. Zde máme multimediální notebook, u kterého se předpokládá převážne použití doma, a tak druhý režim považuji za adekvátní.

Displej, zvuk

Displej není třeba v podstatě vůbec komentovat (přečtete-li si představení jakéhokoliv nového IdeaPadu zde na blogu, dozvíte se to samé) – jedná se o 15,6″ lesklý TN panel se základním rozlišením 1 366 x 768 bodů, naprosto standardní kvality, celkem rozumných barev a kontrastu. Vylepšit obraz (a zvuk) můžeme mírně tlačítkem OneKey Theatre, které zvýší kontrast a sytost barev, limity použitého displeje tím ale nijak nezměníme.

P8171114_thumb-25255B1-25255D P8171129_thumb

Reproduktory mě celkem příjemně překvapily. Přestože na první pohled vypadají podobně jako na Y570, JBL je nedodává, leč kvalita reprodukce je mírně nadstandardní a zvuk je až překvapivě hlasitý a mírně prokreslený. Vděčit za to notebook může zřejmě certifikaci SRS Premium Sound.

Další postřehy v bodech

  • Z570 nedisponuje ochranou pevného disku Active      Protection System.
  • Oproti testovacímu kousku Y570 byl touchpad přesnější.
  • Diodové ukazatele nad klávesnicí mají velmi malé      otvory, a tak je někdy možné je přehlédnout.
  • Indikátory na přední straně se nachází na zkosené      hraně, a tak jsou běžně špatně viditelné.
  • Samozřejmostí je předinstalovaná zálohovací aplikace OneKey      Recovery, nechybí ani záchranné rozhraní Rescue nezávislé na      operačním systému včetně tlačítka pro nouzové spuštění počítače v tomto      režimu.

IdeaPad Z570 je již na trhu jak v dnes testované “kovové” verzi, tak s plastovými víky a také v modré variantě. Ceny začínají na 14 000 Kč s DPH za nejnižší verzi (B940, GT 520M).

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky