Prohýbání klávesnic u ThinkPadů?

11. 10. 2010 | 0

Přestože se má obecně za to, že minimálně poslední dvě generace si ThinkPady drží zhruba stejnou tuhost klávesnic, najdou se výtky k jejich prohýbání. Nebudu zastírat, že se takové problémy objevovat mohou, spíš jde o subjektivní pohled na věc – někomu žádné prohýbání nevadí, na druhé straně jsou zase uživatelé, kterým to (mírně řečeno) dělá potíže, k nimž patřím i já. Krátce se podíváme na to, kde může být problém…

Předminulá generace (R61, T61) používala klávesnice původní konstrukce, které byly z rubu vyztužené poměrně silnou, jednolitou plechovou deskou. Ta prohýbání v téměř za žádných okolností nedovolovala. V průběhu výroby minulé generace (R400, R500, T400, T500) však přišlo Lenovo z určitých důvodů s novou verzí těchto klávesnic, u které se právě kovová výztuha odlehčila, čímž se tuhost snížila.

 Nov-C3-A1-5B2-5DStar-C3-A1-5B6-5D
Vlevo nová verze, vpravo původní klávesnice.
Už na první pohled je patrné, která je pevnější…

Tento krok by se nejevil negativně v případě, že by byla úměrně upravena konstrukce samotného notebooku, aby k prohýbání nedocházelo. To se bohužel (zpočátku) nestalo, a tak se čím dál častěji objevovala kritika ze strany uživatelů či recenzentů (např. velký server NotebookReview.com na tento problém u T400 poukázalo, později vydal aktualizaci článku s novou revizí T400). Lenovo proto “postižené” notebooky dovybavilo dodatečnými prvky podpory klávesnice.

 42232-5B2-5D 42196-5B3-5D

Vlevo nová verze, vpravo stará konstrukce
Foto © NotebookReview.com

Pokud byste nebyli se svou klávesnicí spokojení, není problém koupit původní verzi s pevnějším podkladem – stále je k sehnání jak v servisech, tak na internetu. Na mé R400 byla rovněž měněná za starší verzi, která je opravdu skálopevná.

V případě nových modelů (nové generace 2010) byste se s problémy setkat neměli – při jejich návrhu se s odlehčenou klávesnicí počítalo, a tak je úměrně upravená i její podpora. S takovou tuhostí, jakou disponovaly ThinkPady tři generace zpět, ale počítat nemůžeme. Z vlastní zkušenosti můžu ale říct, že jsem na problémy nenarazil (v případě T410 a T510/W510) – jedná se o dobrý standard černých business strojů. Také nové modely SL/L jsou na tom, co se tuhosti klávesnice týče, velmi slušně.

Může se ale stát, že narazíte na klávesnici, která je už z výroby/usazování mírně prohnutá, a tak v některých místech “cvaká” (když se opírá o hořčíkovou klec). U některých ThinkPadů je nutné klávesnici odmontovat pro přístup k pamětem. Dávejte pozor, abyste na ni nevyvíjeli přílišný tlak (musí jít sejmout lehce), jinak ji můžete zprohýbat sami.

Pozn.: V budoucnu (snad brzy) se můžete těšit na velké video se srovnáním všech (nebo alespoň většiny) prodávaných ThinkPadů včetně porovnání se starší generací.

Jaké máte zkušenosti s prohýbáním klávesnic ThinkPadů vy?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky