Nový obrázek BIOSu

17. 6. 2010 | 0

Jedna z věcí, kterou můžete na svém ThinkPadu provést, je aktualizace obrázku při startu počítače, tzv. splash screenu.

Následující kroky činíte na vlastní nebezpečí. Silně doporučuji přečíst článek o update BIOSu.

1. Příprava loga souboru

logo

  • Soubor musí být ve formátu 640×480 bodů. Protože se pak následně musí vejít s kompresí pod velikost 10kB, tak je dobré volit jednoduchou grafiku. Zároveň jste limitováni 15ti barvami.
  • Obrázek loga musíte uložit ve formátu BMP a to ve 4bitové barevné hloubce. Například ve PhotoShopu z RGB zkonvertujete do Indexovaných barev, kde zvolíte jen 15 barev. Následně při ukládání do BMP vám PhotoShop nabídne bitvou hloubku, kde zvolíte 4.

2. Příprava na update BIOSu – stáhněte si aktuální aktualizaci BIOSu pro váš ThinkPad na http://www.lenovo.com/support a to verzi pro Windows. Soubor spusťte a on se rozbalí, pravděpodobně do složky C:\drivers\flash\jmeno. Na konci pak nepotrzujte, že chcete začít s instalací.

3. Logo ve formátu BMP nahrajte do tohoto adresáře. V daném adresáři najdete i soubor logo.bat.

  • Editujte ho a na konec souboru na novou řádku přidejte příkaz „pause“. To slouží k ladění, zda jste si soubor logo.BMP připravili správně.
  • Nyní spusťte soubor logo.bat. Pokud vše proběhne dobře. vytvoří se vám soubor logo.mod, který musí být velikostí pod 10kB. Pokud není pod 10kB, vraťte se k bodu (1) a zjednodušte logo.

4. Aktualizace je pak už velmi jednoduchá. Spustíte WINUPTP.EXE a on si sám zjistí, že pro aktualizaci je připraveno nové logo a nabídne vám potvrzení. Při prvním restartu je pak zobrazena obrazovka s novým logem.

5. A jak to pak vypadá?

Využití?
1. Pro velké firmy například personifikace. Vlastní logo firmy. Nebo například číslo na Help Desk nebo informace, že se jedná onotebook firmy XY a v případě nalezení volejte číslo ….
2. Vlastní personalizace – když můžete mít vlastní samolepku na víku, wallpaper apod., proč ne i splash screen při startu počítače?
3. Napadne vás další využití? Připojte komentář.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky