IdeaPad y550p v peřince

31. 5. 2010 | 0

Nedávno jsem dopsal recenzi na nejvyšší konfiguraci multimediálního a herního Lenovo IdeaPadu Y550P. Je to notebook, se kterým mám poměrně rozsáhlé zkušenosti, protože jsem více než měsíc používal jeho staršího (leč až na konfiguraci identického) bráchu Y550, a který mi coby multimediál prostě učaroval (upřímně ale, bílé Y550 nesahá co do designu žádná tmavá verze ani po kotníky, proto jsem moc rád, že Lenovo konečně osvítil zřejmě duch svatý a na trhu se už setkáváme taky se světlými variantami).

 

Na IdeaPadu Y550(P) se mi moc líbí chlazení – je poměrně účinné, v případě Y550 má ještě rezervy, až Y550P jej využije naplno. Ale co je pro mě důležité – je tiché, ventilátor byl zvolený opravdu dobře – z multimediálních strojů Lenovo je to asi ten nejtišší, s nejpříjemnějším chodem chlazení; i spousta kancelářských notebooků mu může tiše závidět (ThinkPady samozřejmě ne).

 

Když mi doma ale po napsání recenze ještě chvilku IdeaPad Y550P zůstal (v konfiguraci se čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-720QM 1,6/2,8 GHz a mainstreamovou grafickou kartou nVIDIA GeForce GT 240M s 1 GB vlastní paměti na 128bitové sběrnici a 48 streamovacími procesory), rozhodl jsem se k běžnému testu chlazení, což jsou více než 4 hodiny kontinuálního běhu počítačové hry, přidat ještě jeden maličko hrubší test – na notebooku jsem nechal běžet ve smyčce replay DiRT 2 (nastavení Ultra s 4× MSAA) po dobu 1,5 hodiny, přičemž notebook ležel v peřině, i výdech chlazení byl z velké části zakrytý.

 

 

Přehřál se?

Když je Y550P položená standardně na stole, dosáhnou teploty procesoru a grafické karty zhruba 80°C (zde je vidět, kolik tepla vydá tak výkonný procesor, jakým Core i7-720QM je). Když si ale notebook hajá v peřince (omlouvám se za ten obrat, ale nemohl jsem si pomoct), dostaneme se na 97°C, což je ale za takových okolností více než slušný výsledek. Samozřejmě, teploty spodní strany i výdechu chlazení jsou pak (mírně řečeno) nepříjemné, ale notebook test ustál. Peřina do velké míry pohltila všechno teplo, které se pak samozřejmě drželo u rubu těla notebooku. Zajímavé na tom ale bylo, že touchpad, klávesnice a prostor kolem ní vůbec nebyl zahřátý.

 

Update 31.5.2010: Recenzi nejvyšší konfigurace IdeaPadu Y550P najdete zde

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky