RollCage – jakou a kde ji najdeme? – aktualizováno podruhé a finálně

20. 1. 2010 | 0

S příchodem nových Thinkpadů nastalo zděšení mezi příznivci ThinkPadů, když se začaly rozcházet informace ohledně vyztužení notebooků ThinkPad RollCage. Údajně na některých měla RollCage zmizet. Jen v rychlosti – vše je v klidu, RollCage nám nikdo nevzal.

Poslední část s RollCage v nových ThinkPadech byla finálně doplněna.

Co je RollCage?

RollCage

RollCage byl v první fázi magneziový rám, který vyztužoval spodní část notebooku (base). V podstatě se jednalo a stále jedná o pevnou (ale křehkou) formu, do které se jednotlivé komponenty vkládají a spojují. Cílem je snížit kroucení notebooku (jak se nám zvětšovaly na 15″, rozšiřují s nástupem 16:10 a nyní i 16:9 displejů) ve chvíli, kdy jej vezmete za roh, a zvýšit odolnost notebooku v případě pádu, kdy nedochází k namáhání spojí a interních konektorů. V případě pádu totiž jsou komponenty fixovány na svém „vyhrazeném“ místě formy RollCage. S postupem času se objevila RollCage i za displejem. Nejen pro zvýšení odolnosti, ale i pro jednoduší vedení a fixaci antén všech možných bezdrátových systémů.

Nová generace RollCage

Nejnovější generace RollCage, označovaná jako Next Generation ThinkPad Roll Cage je kombinací uhlíkových a skleněných vláken přímo v plastu víka bez použití magnéziového rámu. Tato nová RollCage se objevila poporvé v řadě X300 a pak následně v T400s, v obou případech za displejem a pouze za diplejem. Ve spodní části notebooku zůstává standardní magnéziový rám. Roll-20Cage-20next-20gen A proč tato změna? Pár údajů:

  • lehčí o 78%
  • pevnější o 42%
  • optická vlákna garantují maximální přenosnost signálu, žádné stínění, žádné odrazy

Z obrázku je vidět, že optická vlákna se užívají po stranách právě kvůli signálu, zbytek jsou uhlíková vlákna. Tedy klíčovou informací je, že New Generation RollCage opět nadále snižuje kroucení displeje, nebo na druhou stranu umožňuje při stejném kroucení a pevnosti udělat displej tenčí. Což je podle mého právě příklad T400s, kde lidé se diví, jak moc se displej dá kroutit. Na druhou stranu vydrží, chrání a díky LED displeji kroucení tolik nevadí.

No a kde to najdeme?

Budu se bavit již pouze o současných a nově ohlášených Thinkpadech. Ze současných ThinkPadů najdeme:

  • Spodní RollCage pouze na R500
  • Spodní i horní RollCage na R400, T400, T500, W500
  • Spodní RollCage a horní Next Generation RollCage na T400s
  • Pouze horní Next Generation RollCage na X200s a X301
  • X200 nemá RollCage vůbec

A co nové ThinkPady?

  • Spodní i horní RollCage má T410, T510 i W510 a nahoře má Next Gen (alespoň to je update z 15.1.)
  • Spodní RollCage a horní Next Generation RollCage má T410s
  • 15.1.: T410 máskutečně jen Top PC-ABS.

Update 15.1.: Nejen, že zmatky pokračují, ale navíc se potvrzuje informace, že T410 nemá Top RollCage. To je zásadní změna. Ale jak slýchám kolem sebe – hlavní je odolnost a tu posoudím, až to budu držet v ruce. Ještě pro jistotu doověříme T510 a W510, kde není basolutní jistota, ale zatím se zdá, že tam je NexGen RollCage. Ještě, že to tu není zatím dostupné, abych neuvedl někoho v omyl :-) Zdroj? Reginonální produktoví manažeři na ThinkPady. Jedná se o velmi velmi dobře ověřenou informaci, kde si nemyslím, že by byla chyba. Kde naopak chyba je, je PSREF, konkrétně v tuto chvíli verze 269. Tyto nekonzistence by měly být v příští verzi nejspíše opraveny. Aktualizace 20.1. Takže finální potvrzení z několika různých zdrojů říká: T410 – PC-ABS top, Roll Cage botom  (změna oproti T400) T410s – Nex Gen Roll Cage Top, Roll Cage Bottom  (beze změny oproti T400s) T510/W510 – Next Gen Roll Cage Top, Roll Cage Bottom  (vylepšení oproti T500/W500) X201s – Next Gen Roll Cage Top (beze změny oproti X200s) X201 – PC-ABS top (beze změny X201s) W701 – PC-ABS top, Roll Cage Bottom (beze změny oproti W700) L series — PC ABS top and bottom Nyní je i jasné, že dojde k aktualizaci modelů X200s a X200, ale to se asi dalo čekat :-) Na téma RollCage a realita doporučím starší rozborku Thinkpadu R61. A jedna poznámka na okraj – nemožnost mít přepínatelnou grafiku na T410 a T510 je z důvodu dalšího dolišení vlajkové lodi T410s od zbytku pole.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky