ThinkBook 15-IML foto 0015

ThinkBook 15-IML: dostupný a stylový pracovník (recenze)

10. 2. 2020 | 8

ThinkBook je notebook na práci s kapkou stylu. V dnešní kratší recenzi se podíváme na to, jak si vede jeho klasická a také dostupná 15″ varianta ThinkBook 15-IML.

Je mi jasné, že pravidelní čtenáři blogu už asi začnou sepisovat vytýkavé e-maily, co že to furt doprkvančic píšeme o ThinkBoocích?! Co s nimi máme? A rozhodně vám rozumíme, zvlášť pokud vás ThinkBooky nechávají klidnými. Jenže naše zdánlivá obsese má hned několik zdůvodnění. Jednak se jedná o zcela novou řadu (rodinu) produktů, která nás mimochodem pozitivně zaujala. A za další je to rodina i docela kontroverzní, protože v sobě sdružuje dvě velmi odlišné modelové řady se třemi taktéž rozdílnými zařízeními, a tak nás baví poznávat podobnosti a rozdíly.

Upozornění: Testovaný kus je předprodukční vzorek s nefinálním software a firmware. Finální kusy se mohou v některých ohledech lišit. Rozložení klávesnice bude na českém trhu samozřejmě takové, na jaké jsme zvyklí, včetně dvouřadého Enteru.

V minulých dnech jste si zde na blogu mohli přečíst o ThinkBooku 13s, kompaktním prémiovém a celokovovém zástupci této řady, který mě osobně nadchnul, Josefa zaujal. Lenovo nás pak na CESu překvapilo ThinkBookem Plus se dvěma displeji, který slouží i jako čtečka a zápisník. Mně se krátce poté dostal do ruky již níže postavený, levnější a klasický 15″ ThinkBook 15 a Zdeňkovi zase menší 14″ varianta.

Dnes si v (pro mě trochu netradiční) recenzi „proklepneme“ právě 15″ verzi, která bude z celé řady dost pravděpodobně nejprodávanější, jelikož je výrazně levnější než prémiové modely s přídomkem „s“ a navíc ve velmi oblíbené úhlopříčce. Já osobně jsem se na ThinkBook 15 těšil proto, že jsem chtěl zjistit, co rodinu spojuje a čím se modely naopak liší. No a samozřejmě mě zajímalo také to, jak kvalitně zpracovaný „obyčejný“ model bude…

Testovaná konfigurace:

  • Displej: 15,6″ IPS matný
  • Procesor: Intel Core i5-10210U „Comet Lake“ (4 jádra / 8 vláken, 1,6-4,2 GHz, 15W TDP)
  • Grafický čip: integrovaný Intel UHD Graphics
  • Operační paměť: 16 GB RAM (8 GB na desce + 8GB modul)
  • Úložiště: 256GB SSD Samsung NVMe

Odhadovaná cena (tato přesná konfigurace se u nás neprodává): 18 000 Kč s DPH.

Provedení a zpracování

ThinkBooky cílí na pracovní využití – ač s trochou stylu – takže si vzaly za cíl být moderně elegantní. ThinkBook je notebook, se kterým by se měl cítit dobře podnikatel i manažer na jednání, takže šedo-stříbrné provedení střižené kovem mu sedí. V případě ThinkBooku 15 se musíme spokojit s konstrukcí z kombinace tvrdých plastů a jen výjimečných kovových dílů. Celá vana základny je plastová, avšak opěrky a okolí klávesnice mají kovový potah. Zato víko je celé hliníkové, což spolu s velkým logem ThinkBook propůjčuje notebooku určitý styl.

Mně se design ThinkBooku líbí a ani levnější 15″ varianta mu vůbec nedělá ostudu, naopak! Také ze zpracování a materiálů mám dobrý pocit – notebook je v ruce sice o něco těžší, než by se na jinak plastový notebook asi slušelo (1,8 kg), odměnou za to je ale slušná tuhost jak základny, tak hlavně kovového víka. Neplýtvá se ani zbytečně místem – rámeček displeje je útlý, okolí klávesnice rovněž.

Než jsem vzal notebook do ruky, hodně ve mně evokoval IdeaPad S145, ThinkBook má ale oproti němu o poznání tužší a odolnější konstrukci, čili pokud vás toto srovnání (podobně jako mě) napadlo, tak jedině z obrázků, v realitě ThinkBook 15 jasně vyhrává.

Obraz a zvuk

Protože konfigurace, kterou jsme dostali na test, byla na poměry předprodukčního kusu poměrně štědrá (o moc vybavenější být notebook ani nemůže), také v oblasti displeje dostal náš ThinkBook to lepší. Vybaven totiž může být buď základním 15,6″ Full HD TN panelem (který bude zřejmě stejně mizerných kvalit jako ten v S145, ale možnost srazit díky němu cenu tu je, ač bych to nedoporučoval), nebo IPS panelem se stejným rozlišením. IPS panel si našel místo v hliníkovém víku našeho kusu. Na IPS obrazovku je tato (LG LP156WFC-SPD1) spíš v tom kvalitativně níže položeném spektru – barvy nejsou tak syté, jak bývá zvykem, kontrast nižší, černá světlejší. Nicméně pořád je to IPS panel, takže kvalitativně pořád na míle vzdálený běžným TN panelům. Potěší možnost otevřít víko displeje do plného úhlu 180° a panty, které netrpí vůlí aní přílišným kyvem.

Zvukový projev reproduktorů kompromisně umístěných na spodní straně – ale na zkosené bočnici, takže si je prací na klíně či měkké podložce zcela neudusíte – je slušný, čemuž pomáhá i tradiční rozšíření Dolby. Zohledním-li fakt, že je ThinkBook 15 notebook na práci, asi bych neměl výrazné výtky – stereo repráčky hrají dostatečně nahlas, zvuk není nijak na první poslech zkreslený. Hudbu ani film si na nich příliš vážně neužijete, jinak svou práci odvedou bez drnčení i při nejvyšší hlasitosti.

Dvojice 720p webové kamery a dvou mikrofonů popravdě podává horší výkony, než bych u notebooku na práci čekal. Kamera nahrává sice poměrně plynule i za horšího osvětlení, zato s jakýmsi mlžným oparem. Záznam mikrofonů je také mírně zastřený. Tady bych čekal víc. Potěší ale krytka webové kamery ThinkShutter, která zajistí, že vás nikdo neuvidí, pokud to nebudete chtít.

Klávesnice a polohovadla

Protože máme před sebou 15″ model, klávesnice se do těla notebooku vešla – i přes opravdu malé okraje – celá včetně numerického bloku. Asi o mně víte, že nejsem jejich příznivcem v noteboocích, protože odsouvají zbytek klávesnice s touchpadem doleva, ale chápu, že je po numerice v noteboocích hlad, takže její přítomnost negativně hodnotit nebudu. Jedná se o klávesnici z řady IdeaPad, která se vyznačuje šestiřadým provedením, pro Lenovo typickými klávesami ve tvaru úsměvu, jen dnes už jen s velmi nízkým zdvihem a nulovým klenutím. I přesto se na klávesnici mechanicky dobře píše, stisk kláves je přesný a jasný, vydávají spíše hluboký a tišší zvuk. Potěší podsvícení ve dvou krocích nebo tradičnější umístění Ctrl a Fn. Co mi ale hlava nebere, je blok s kurzorovými šipkami, které jsou nahňácané do sebe, od ostatních kláves se neodlišují, protože nejsou ani předsazené, ani nemají jinou velikost, no a třešničkou na dortu je pak dvojice šipek nahoru a dolů spojená do velikosti jedné klávesy, takže často a rádi budete místo šipky nahoru mačkat pravý Shift a divit se, proč že se nic neděje…

Nad klávesnicí, v pravém rohu, pak najdeme pro ThinkBooky typický bíle podsvícený vypínač s vestavěnou čtečkou otisků prstů, která svítí zeleně, požaduje-li otisk, naopak oranžově, když se něco nepovedlo. Tohle řešení se mi líbí – je elegantní, integrované, chytré a čtečka je i svižná.

ThinkBook 15-IML čtečka otisků prstů

Krátká ukázka funkce čtečky otisků prstů vestavěné ve vypínacím tlačítku notebooku Lenovo ThinkBook 15-IML. Součást recenze na www.lenovoblog.cz.

Pod klávesnicí – naštěstí na úrovni mezerníku, kam jednoznačně z pohledu ergonomie patří – najdeme poměrně velký clickpad, který má obyčejný plastový povrch, stisknout jej lze ve spodní polovině a je možná trochu poddajnější, než bych si přál. Hlučný ale není. Dodavatelem je Elan, takže je polohování o poznání méně citlivé a přesné než v případě etalona Synaptics, ale celkově pracuje touchpad dobře. (Až na nový prohlížeč Edge Chromium od Microsoftu, kde je rolování násobně citlivější, než by mělo být, podle všeho by toto měly řešit ovladače.)

Konektivita

V oblasti připojení mě ale ThinkBook 15 překvapil opravdu mile. Čekal jsem holý základ, ale tady se Lenovo přecijen ukázalo. Na levé straně odzadu najdeme (výklopný) RJ-45 (LAN, Realtek), HDMI 1.4b (4K/30), stále napájený USB 3.0, jeden USB-C gen 1, dále USB-C gen 2 (s podporou nabíjení i DisplayPort výstupu 4K/60), sdružený 3,5mm audio jack, zdířku obnovovacího tlačítka Novo a – světe, div se – dva diodové ukazatele: pevného disku a napájení. Napravo je to pak (opět odzadu) zdířka pro zámek Kensington, hranatý napájecí konektor Lenovo, USB 3.0, čtečka karet 4v1 a skrytý USB 2.0 port (pro schování např. receiveru myši či sluchátek – chytré!).

Bezdrátová připojení pokrývá Wi-Fi AC a Bluetooth 5.0 od Intelu.

Výkon, chlazení, baterie

Jak jsem zmínil, testovaná konfigurace patřila k tomu lepšímu, čím může být ThinkBook 15 vybaven. Jistě, s procesorem můžete teoreticky jít až na šestijádrové Core i7, 24 GB RAM (protože 4, nebo 8 GB je pevnou součástí desky a k dispozici je pak jeden slot) a dedikovanou grafiku AMD Radeon 620 (2 GB GDDR5), i tak si ale myslím, že s čtyřjádrovým Core i5, 16 GB RAM, integrovanou grafikou Intel a 256GB SSD diskem je práce více než dostatečně pohodlná a plynulá. To se ostatně potvrdilo i při používání notebooku – nezaznamenal jsem chvíli, kdy bych potřeboval víc výkonu. Windows i kancelářské aplikace (včetně náročnější práce v Excelu) notebook nezadýchají, NVMe SSD disk navíc propůjčuje svižnost.

Vzhledem k poměrně velkému a dobře ventilovanému tělu (přičemž výdechy chlazení jsou, jak bývá zvykem, v oblasti výřezu pro podlouhlý pant) notebook netrpí na přehřívání. Při práci na baterii umí být v podstatě úplně tichý. Až po připojení nabíječky se dokáže i při krátkém nárůstu zátěže rozfoukat – zvuk není nepříjemný, protože nemá vysoký ani pisklavý tón, ale je maličko hlasitější, než bych mimo výraznou zátěž očekával.

Vestavená baterie Simplo o mírně nadstandardní kapacitě 57Wh dokáže notebook díky úsporným komponentám udržet naživu zhruba 5-9 hodin (dle použití). Běžnou kancelář s trochu ztlumeným displejem zvládne ThinkBook 15 i 7 hodin bez nabíječky. V balení pak najdeme 65W napájecí adaptér s již zmíněnou starší, hranatou Lenovo koncovkou (oficiálně značenou jako „slim tip“). Je škoda, že Lenovo nepřistoupilo přímo k USB-C nabíječce, když ji notebook podporuje.

Rozšiřitelnost, servisovatelnost a jiné

Na řadě ThinkBook mě těší, že ačkoliv působí jako notebooky na doma, v mnoha drobnostech si Lenovo dalo záležet a vybavilo je funkcemi a vlastnostmi, které jsou typické pro opravdové pracovní stroje, jako jsou ThinkPady. Třeba už samotný „plnotučný“ BIOS včetně očekávaného zabezpečení, hesel, najdeme zde ale taky fyzický bezpečnostní TPM čip nebo čtečku otisků prstů s diodovou indikací.

Ale přesto se nenechme zmást. Z pohledu servisovatelnosti a rozšíření před sebou máte veskrze konzumní IdeaPad – ačkoliv je sejmutí plastové vany základny poměrně snadné (a ulámání paciček příliš nehrozí), už po prvním rozebrání to na notebooku poznáte. Ne dramaticky, ale poznáte. Pohled dovnitř vás přesvědčí, že sem se nikdo dívat nemá – uvidíte spoustu plochých kabílků spojujících nejrůznější přídavné plošné spoje s konektory či s vypínacím tlačítkem. Operační paměť je pak skrytá pod kovovým krytem, který je podle všeho naletovaný na základní desce. Spousta komponent je přelepená páskou. Stručně řečeno snadno jste schopní vyměnit jen baterii a disk. Mimochodem, všiml jsem si, že šachta pro 2,5″ disk nebyla prázdná, ale jelikož chyběl SATA konektor, zřejmě se jednalo jen o „výplň“.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky