ThinkBook 13s

ThinkBook 13s: malý pan hliníkový (první pohled)

26. 12. 2019 | 0

V květnu jsme psali o nové rodině notebooků na pomezí zábavních IdeaPadů a korporátních ThinkPadů. Jaký je 13″ hliníkový model ThinkBooků na první pohled?

Na konferenci Lenovo Accelerate představoval výrobce hned několik nových produktů. Docela zajímavým překvapením pak byla zcela nová rodina notebooků ThinkBook, která je duchovním nástupcem bývalé řady V, jen se Lenovo rozhodlo ji ještě více odlišit. Pravdou totiž je, že ačkoliv byla řada V (a její levnější protějšek B) určená malým podnikům a živnostníkům, pod označením Lenovo se ztrácela v záplavě klasických notebooků na domácí použití. Nyní se snaží být pod značkou ThinkBook osobitější a více přitažlivá – logem odkazuje na pracovní stroje řady Think, ale „Pad“ to není. A to je vlastně docela výstižný popis charakteru zařízení – ThinkBook je vlastně pracovní notebook ve stylu a provedení notebooků na doma a zábavu. Nebo – v trochu méně přitažlivém podání – notebook na doma a zábavu v pracovním kabátu (či slušivém světlém slim sáčku, oproti sešněrovaným ThinkPadům s tradičním černým oblekem).

Mimochodem, jak dopadl nedávný souboj mezi ThinkPadem a ThinkBookem na našem Facebooku?

Není ThinkBook jako ThinkBook

Na úvod musím napsat (a budu se k tomuto tématu v některém z dalších článků snažit vrátit), že Lenovo v rodině ThinkBook nabízí dvě velmi odlišné řady zařízení. Předně to jsou klasické velkoobjemové ThinkBooky 14 a 15. Tato zařízení primárně cílí na cenu, není proto divu, že podle všeho vychází ze základního IdeaPadu S145. Hned vedle, ve stejné rodině, ale stojí modely ThinkBook 13s a 14s, které jsou ale z úplně jiného těsta – jedná se o kompletně jinak řešené i navržené stroje v elegantním, plně hliníkovém provedení, které jsou ale také o poznání dražší (bavíme se o 12 tisících u běžných modelů a 20+ tisících u „s“ modelů). Toto je třeba mít na paměti, jelikož dnes si představujeme jeden z těchto „prémiovějších“ strojů, konkrétně 13″ verzi ThinkBook 13s.

Na první pohled

První pohled na notebook vám ihned po vybalení z krabice prozradí, že před sebou nemáte žádné laciné ořezávátko. ThinkBook 13s je solidní kus hliníku, působí tak i v ruce. Až do té míry, že subjektivně působí na 13″ stroj poměrně těžce. Líbí se mi velký nápis ThinkBook ve vzdálenějším rohu víka displeje, který sice odkazuje na rodinu Think, ale dává zároveň jasně najevo, že toto je jiná třída zařízení – logo je mnohem větší, tmavé na stříbrno-šedém podkladu, ale hlavně jinak orientované než logo ThinkPad. Opakuji ale, že se mi tenhle design líbí.

Odklápíme víko displeje

Potěšení přijde při otevírání víka displeje, a to hned z několika důvodů – přestože otevřít jednou rukou nejde, chod pantů je úžasně plynulý a během celého pohybu v plných 180° klade neustále jednolitý odpor, díky čemuž netrpí žádným kyvem. Ani nemluvě o tom, že panty jsou řešené víceméně postaru, kdy se nezakusují do základny, naopak z ní vystupují – v tomto případě ale ne jen nahoru, ale i dozadu. Nad displejem je mechanická krytka webové kamery, kolem displeje tenké rámečky a displej samotný je 13″ Full HD IPS panel solidních kvalit. Těch 13″ je poměrně zásadních, protože se tato úhlopříčka dnes ve velkém vrací a díky aktuálním konstrukčním možnostem se pro mě stává ideální – není příliš malá jako 12 palců (které často nahrazuje), ale zase není zbytečně velká jako 14″ modely. Zlatý střed.

Klávesnice

Pak na nás vykoukne podsvícená klávesnice, shodná s tou, kterou používají ostatní konzumní notebooky Lenovo, a tak se na ní sice příjemně píše, ale dělá klasické ergonomické přešlapy, kterým „kraluje“ blok kurzorových šipek. Nad klávesnicí potěší poměrně profesionálně vyvedená čtečka otisků prstů ve vypínači, které nechybí diodová indikace. Pod klávesnicí zase citlivý a dostatečně velký clickpad.

Mé první dojmy z ThinkBooku 13s (i po dnech používání) jsou tedy pozitivní – zařízení na mě udělalo velmi dobrý dojem co do designu, konstrukce i pohodlí práce a psaní na klávesnici. Co ale přinese kompletní recenze? Nechte se překvapit, tu si vzal na starost Pepa.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky