Mobilní pracovní stanice ThinkPad P: Xeon, 64 GB DDR4 ECC, 4K, sonda… (aktualizováno)

11. 8. 2015 | 9

Lenovo dnes poměrně překvapivě a bez předchozího upozornění představilo zcela novou řadu mobilních pracovních stanic ThinkPad P, které jdou ve stopách nových stolních workstationů ThinkStation P. Slibují špičkové specifikace, které jsme doposud v přenosných strojích neviděli, pojďme si je dnes představit!

Mobilní pracovní stanice ThinkPad P50 a P70 navazují na řadu W, ale posouvají její možnosti podstatně dál, než jsme byli zvyklí. Victor Rios, viceprezident a generální manažer pracovních stanic Lenovo, je označil za „nejvšestrannější a nejvýkonnější mobilní pracovní stanice všech dob“. Že to není jen prázdná věta pro média, dokazuje opravdu nekompromisní výbava.

ThinkPad P70

P70 představuje návrat k 17″ bestiím, jako byla W701ds (i když až tak daleko P70 nejde). ThinkPad P70 nabízí podporu pro až 64 GB DDR4 paměti s podporou ECC (kontrola a oprava chyb), zvládne pojmout až 4 úložná zařízení a až 1TB SSD úložiště připojené pomocí rychlého PCIe s až 5x vyšší propustností než klasická SATA. P70 dále nabízí dva Intel Thunderbolt porty a 4K UHD displej, nebo volitelně Full HD s dotykem.

ThinkPad P50

Nejtenčí a nejlehčí plně vybavenou pracovní stanicí Lenovo je právě ThinkPad P50. Oproti P70 nabídne 15,6″ 4K displej, jedná se tak o přímého nástupce modelu W541.

Výkon a chlazení

Jak P50, tak P70 – po vzoru ostatních ThinkPadů – získaly MIL-SPEC certifikaci pro zvýšenou odolnost, nabízí jako první na světe 14nm mobilní procesory Skylake z řady Intel Xeon E3-1500M v5 (podrobnější specifikace zatím nemáme) a k dispozici jsou také profesionální grafické karty nVIDIA Quadro. Samozřejmostí je návrat kalibrační sondy X-Rite Pantone pro věrné barvy displeje. Oba modely nabídnou nový systém chlazení FLEX, který se skládá ze dvou ventilátorů, chladí tak lépe a účinněji.

Ne že bychom výše uvedené před lety neviděli u 17″ modelů řady W, ale abychom jen nebyli jízliví, je příjemné vidět návrat těchto pro pracovní stanice důležitých pr

Ještě několika drobností jsem si z fotografií všiml – nové mobilní pracovní stanice nabízí šest tlačítek kolem touchpadu – tradiční tři pro TrackPoint a tři vyhrazená pro touchpad. Zajímavé je, že kompletní tvar a provedení jak touchpadu, tak jeho tlačítek a tlačítek TrackPointu, se nese ve „starém“ duchu – tlačítka TrackPointu jsou klasicky dělená, dá se téměř s jistotou odhadovat, že mají stejné uchycení jako u řady ’30 a dříve, tedy že levé a pravé drží za horní hranu, přičemž prostřední drží za spodní hranu, jsou také přímo u klávesnice, bez odsazení, které vidíme u řady ’50 (kde byla ale tlačítka „naroubována“ za původní TrackPad, takže se není čemu divit). Všimli jste si vyhrazeného ovládání hlasitosti nad numerickým blokem? Vrací se, podle všeho, rovněž indikace činnosti pevného disku mezi panty víka displeje, najdeme zde novou čtečku otisků prstů (již ne „tahací“ ale „přikládací“ – měla by být citlivější, odolnější a rychlejší; zaslechl jsem, že stejná by měla dorazit v budoucnu i do ThinkPadů Yoga).

Dostupnost a cena

ThinkPady P50 a P70 mají být dostupné na podzim (což odpovídá uvedení mobilních procesorů Xeon). Ceny P50 začínají v USA na necelých 1 600 USD, P70 už míří ke dvěma tisícovkám dolarů.

Zdroj: Tisková zpráva Lenovo, Blog Laptop Mag

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky