Nahled

Lenovo Legion Slim 7 (recenze)

21. 3. 2022 | 1

Hledat herní notebook, který je snadno přenositelný, a navíc do světa neřve, že je herní, to je skoro jak hledat jehlu v kupce sena. Lenovo s modelem Legion Slim 7 Pro jde tímto dost proti proudu. Bez kompromisů se to ale neobešlo.

Lenovo Blog CZ Podcast
Lenovo Blog CZ Podcast
Lenovo Legion Slim 7 audio recenze
/

Testovaná konfigurace

Testoval jsem produkční kus přímo z české distribuce. Veškeré zmiňované neduhy se tedy budou s největší pravděpodobností objevovat i na ostatních kusech.

Testovaný notebook byl vybaven osmijádrovým procesorem AMD Ryzen 7 5800H, dedikovanou grafikou Nvidia RTX 3060, 16GB RAM pamětí a (jen) 512GB SSD, jehož reálná kapacita činila cca 476 GB.

Lenovo Legion Slim 7

Konektorová výbava a konstrukce

Začněme poněkud netradičně, a to konektorovou výbavou. Zde se totiž muselo udělat nejvíce ústupků proto, aby byl notebook tenký. Na rozdíl od svých plnohodnotných sourozenců zde Legion Slim 7 o několik konektorů přišel. Chybí HDMI výstup a nenaleznete zde ani více USB-A portů; budete se muset spokojit pouze se dvěma. Až na 3,5mm jack, čtečku SD karet (vlevo) a dvě USB-C (vpravo) jsou veškeré konektory umístěny na zadní straně. Na bocích se nachází nasávání vzduchu pro dva ventilátory; na zadní straně, po bocích, jsou výdechy.

Pokud vám bude notebook většinu času ležet na stole, umístění konektorů uvítáte – napájecí kabel můžete vést zadem a ani kabely od myši se vám nebudou nikde motat. Horší to je, pokud budete počítač často přenášet a zapojovat do něj různé periferie, protože je budete zapojovat v podstatě poslepu. Přiznám se, že jsem s tím za dobu testování celkem bojoval (a u několika flashdisků si tak pozohýbal konektory), ale není to nic, na co by se po několika týdnech užívání nedalo zvyknout.

Konektory

Co považuji za zápor, je již zmíněná absence HDMI výstupu. Dá se sice řešit redukcí z USB-C, ale kdyby se na zadním panelu konektory více posunuly k jedné straně, věřím, že by se tam plnohodnotné HDMI bez problémů vešlo.

Co se samotné konstrukce týče, notebook je zpracován kvalitně, nikde nic nevrže, nikde se nic neprohýbá.

Displej

15,6“ IPS displej s Full HD rozlišením (1920 × 1080) bohužel hodnotím pouze průměrně; neohromil, ani nezklamal. Čekal jsem víc. Potěšil mě minimální jas, se kterým vás při nočním hraní nebudou bolet oči. 300nitový maximální jas je průměrem. Na hraní se sluncem v zádech to i přes antireflexní úpravu zdaleka není dostatečná hodnota, jas jsem míval na maximum i v běžné osvětlené místnosti.

Věci, které u herních strojů považuji za samozřejmost, zde naštěstí nechybí: 165Hz obnovovací frekvence, podpora Dolby Vision, AMD Free-sync, G-sync a třešničkou na dortu je 100% pokrytí barevného prostoru sRGB.

Naštěstí je k dispozici i konfigurace s lepším displejem (se 4K rozlišením a až 500nitovým jasem), přijdete ale o 165Hz obnovovací frekvenci.

Displej

Dojmy, klávesnice

Kdyby notebook neměl na víku logo se svítícím ypsilonem v písmenu O (které svítí jen, když je notebook připojený do sítě, případně pokud je v režimu spánku) a přišel by i o svůj charakteristický zadní výřez, který je pro řadu Legion tak typický, možná byste na první pohled ani neřekli, že se jedná o herní notebook. Svůj úděl na tom má i pouze bíle podsvícená klávesnice s numerickým blokem.

Klavesnice

Ta disponuje celkem nízkým zdvihem, a proto se mi na ní bohužel nepsalo dobře. Tipnul bych si, že se (mechanicky) jedná přesně o tu samou klávesnici, jakou nalezneme v řadě IdeaPad. Berte to prosím jako můj subjektivní zápor, někteří lidé klávesnice s nízkým zdvihem vyhledávají a třeba právě vám bude tento typ klávesnice vyhovovat.

Jak již jsem zmínil, klávesnice disponuje jednolitým bílým, dvouúrovňovým podsvícením. I její první stupeň na mě byl příliš silný. To by mi až tak nevadilo: větší problémem bylo, že se její svit odrážel o spodní stranu displeje, což zejména při nočním hraní působilo celkem rušivě.

svitici-klavesnice

Rozložení klávesnice je zcela standardní, pochválit mohu plnohodnotné šipky a přítomnost multimediálních kláves.

Co se týče touchpadu, za dobu testování s ním nebyl jediný problém. Jeho zapuštěné tlačítko se dá stisknout i na jeho horní polovině a samozřejmě nechybí podpora veškerých multidotykových gest.

Příjemně mě překvapila kvalita dvou mikrofonů. Lehce šumí, ale nejedná se o nic nesnesitelného. Pokud si například na Discordu (a určitě to lze i v jiných komunikačních aplikacích) dobře nastavíte tzv. gate, nebudete mít jediný problém, druhá strana vás uslyší krásně čistě. Kromě nastavení gatu existuje i jiná možnost, a to využití Nvidia RTX Voice, která dokáže téměř zázraky. Pokud si chcete poslechnout, jak mikrofony (společně s RTX Voice) zní, poslechněte si audioverzi článku. Srovnání, jak mikrofony zní bez (a s) RTX Voice, si můžete poslechnout zde.

Nezklamaly mě ani reproduktory Harman. Snaží se i o náznak basů a ve hrách jsem ocenil zejména velice dobré podání stereo prostoru. Kvalitou bych je přiřadil k řadě ThinkPadů X1, za audio se Legion S7 stydět opravdu nemusí. V aplikaci Nahimic si případně můžete nastavit EQ, nebo aktivovat další z řady předdefinovaných funkcí.

Velice často budete používat klávesovou zkratku Fn+Q. Proč? Protože tato zkratka mění přednastavená schémata napájení notebooku. Vybírat můžete z režimu Performance (dostupný pouze při provozu ze sítě), Balanced a Quiet. Dle vašeho výběru se zbarví i napájecí tlačítko; při tichém módu svítí modře, při Performance se rozsvítí červeně, a tak podobně.

Nalepky

Výkon a výdrž

Hned na začátek bych chtěl zmínit, že notebook nedokáže fungovat na plný výkon bez připojeného adaptéru. Díky tomu mi notebook vydržel osmihodinový pracovní den (čistě kancelářská práce s patnáctiminutovým hraním, zapnutá WiFi a Bluetooth, 165Hz obnovovací frekvence, jas na 90 %) zcela bez problémů, a ještě mi zbylo 15 % k dobru. Řekl bych, že na herní notebook je to slušná hodnota. Baterii je samozřejmě možné „vyždímat“ i mnohem rychleji – pokud budete na baterii hrát, počítejte zhruba s hodinou.

Výkonu má notebook na rozdávání, zejména toho grafického. I ty nejnovější hry, jako například Elden Ring, si zahrajete na vysoké až nejvyšší detaily. Notebook se mi podařilo zadýchat až u Forzy Horizon 5, kdy jsem musel detaily trošku ubrat – limitem zde byla „pouze“ 6GB grafická paměť, díky čemuž jsem při nejvyšších detailech dosahoval „pouze“ 30 FPS. Starší hry jako Battlefield 4, Euro Truck Simulator 2 na nejvyšší detaily rozjedete zcela bez problémů.

Audioukázky mikrofonu a detailní výsledky benchmarků (ve formátu PDF) si můžete stáhnout zde.

Při hraní her v režimu Performance není notebook nijak tichý a dva ventilátory výrazně hučí. Díky tomu ale nedochází k žádnému poklesu výkonu, notebook se zvládá uchladit a „nethrottluje“, ačkoliv teploty dosahovaly až k 90 °C.

teploty

Výtku bych měl jak k velikosti napájecího adaptéru, tak hlavně k nižší velikosti SSD u testované konfigurace. 512 GB opravdu není mnoho – nainstaloval jsem si mnou běžně užívané programy (Chrome, antivir, Adobe Reader, Spotify), k tomu několik her (Train Simulator 2022, Euro Truck Simulator 2, Forza Horizon 5, Elden Ring) a zbylo mi pouze 30 GB volného místa.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky