Další inovace v MotoGP ve spolupráci Ducati a Lenovo

10. 2. 2022 | 0

Ducati Lenovo Team zakončil rok 2021 v řadě druhým vítězstvím Poháru konstruktérů MotoGP. Nyní jsou připravení pokračovat v inovacích. Od roku 2018 pomohlo technologické partnerství se společností Lenovo týmu Ducati modernizovat a zlepšit výkon na trati. Inovace, rychlost a zabezpečení tyto výsledky umožnily. Analýza dat, umělá inteligence (AI) a další chytrá řešení společnosti Lenovo nadále podporují zlepšování výsledků a pomáhají týmu urychlit simulace a analýzu dat v reálném čase.

Prvním cílem pro sezonu 2022 je dokončení projektu vzdálené garáže (Remote Garage), který umožní inženýrům získávat data v reálném čase a být snadněji v kontaktu s garáží a motorkami i při práci na dálku. Společnosti Ducati a Lenovo jsou navíc odhodlané vylepšit možnosti videokonferencí jak v centrále, tak v garáži. Cílem je lépe propojit týmy, aby spolupracovaly ještě úspěšněji.

„Rok 2021 byl pro Ducati Lenovo Team velmi důležitý. Posílili jsme naše technologické partnerství, a i nadále budeme spolupracovat na inovacích a investicích, které nám pomohou dosáhnout ambicióznějších cílů v rychle se rozvíjejícím světě motorsportu,“ řekl Luca Rossi, prezident Lenovo Intelligent Devices Group.

„Díky spolupráci se společností Lenovo jsme dosáhli důležitých cílů, jako je zrychlení sběru a analýzy dat, což nám umožnilo urychlit některé rozhodovací procesy. I díky tomu jsme mohli představit nové stroje a získat Pohár konstruktérů MotoGP dva roky po sobě. Se společností Lenovo sdílíme vášeň pro technologické inovace a do budoucna chceme objevovat další nová řešení, která nám pomohou dosáhnout ještě lepších výsledků nejen na závodním okruhu,“ říká Claudio Domenicali, generální ředitel společnosti Ducati.

Výpočetní výkon kdekoliv a kdykoliv

Lenovo podporuje inženýry a designéry společnosti Ducati při vylepšování závodních a silničních motorek od roku 2018 a pomáhá tak dosáhnout maximálního výkonu a zvýšené úrovně zabezpečení.

S využitím technologie High Performance Computing (HPC) založené na serverech Lenovo ThinkSystem SD530, SR630 a SR650, dokázalo Ducati zjednodušit a zrychlit datovou analýzu týkající se aerodynamiky, analýzy proudění a zátěžových testů. Vyšší výkon také společnosti umožnil získávat data za třetinu výpočetního času a spustit téměř dvojnásobné množství simulací ve stejnou chvíli. Technici si tak snadněji dokážou představit, jak budou motorky reagovat v různých povětrnostních podmínkách a díky tomu mohou neustále zlepšovat výkon na trati. Infrastruktura Lenovo navíc poskytuje vysoký standard ochrany dat, čímž minimalizuje riziko nebezpečných a drahých prostojů.

Společnost Ducati nasadila server ThinkSystem SE350 pro zlepšení konektivity a zrychlení analýz v reálném čase i v těch nejnáročnějších podmínkách. Tento server Lenovo poskytuje vysoký výpočetní výkon v extrémně malém, univerzálním a snadno připojitelném zařízení. ThinkSystem SE350 zvládne bez problémů pracovat i v extrémně náročných podmínkách, od vysoké vlhkosti vzduchu v Malajsii, kde může vlhkost dosahovat až 90 %, až po suché a horké podmínky s poletavým pískem v Kataru. Díky tomuto serveru mohou technici kdekoliv spravovat v reálném čase až 15 GB dat pro každou motorku a vytvářet personalizované statistiky pro každého jezdce, které lze využít k rychlému rozhodování na základě kvalitních informací. Nástroje zabezpečení integrované v modelu ThinkSystem SE350 umožňují automatické šifrování dat, což pomáhá chránit duševní vlastnictví firmy Ducati a zabraňuje únikům dat.

Spolupráce, produktivita a mobilita především

Ducati také nasadilo novou infrastrukturu virtuálních počítačů, vystavěnou ve spolupráci se společností Lenovo. Více než 250 virtuálních 2D a 3D počítačů je nyní používáno napříč celou organizací, od oddělení výzkumu a vývoje až po garáže. Ducati tím získalo zvýšenou produktivitu svých zaměstnanců, kteří se mohou připojit ke své pracovní stanici kdykoliv chtějí, ať jsou kdekoliv a na jakémkoli zařízení. Virtuální počítače také zjednodušily IT management a údržbu, zlepšily ochranu dat, pomohly optimalizovat zdroje, a především umožnily firemním profesionálům soustředit se na úkoly s vyšší přidanou hodnotou. Designéři společnosti Ducati mají nyní také možnost spolupracovat v reálném čase s týmem vývojářů a zkušebním jezdcem v průběhu celého testování. Díky tomu mohou na základě zpětné vazby rychleji zakomponovat případné změny designu celé motorky nebo jejích jednotlivých částí.

Všichni členové týmu Ducati, od manažerů přes techniky až po jezdce, se spoléhají na tablety, počítače a pracovní stanice společnosti Lenovo. Technici používají mobilní pracovní stanici Lenovo ThinkPad P1 pro analýzu dat zaslaných ze senzorů na motorce a pro další nastavení a optimalizaci motorky. Vyšší management na druhou stranu používá inovativní ThinkPad X1 Fold s ohebným displejem, který jim zajišťuje maximální produktivitu a mobilitu. Designéři se pak mohou spolehnout na výkonné pracovní stanice Lenovo, včetně modelů z řady ThinkPad P.

Cesta k budoucnosti s rozšířenou realitou

Ducati a Lenovo mají velké plány do budoucna. Obě společnosti již zkoumají možnosti využití umělé inteligence, strojového učení a rozšířené reality pro dosažení ještě vyšší úrovně inovací v rámci MotoGP. Například možnost vytvoření virtuálního modelu motorky a jejích součástí v plné velikosti představuje důležitý faktor urychlující budoucí výzkum a vývoj, testování a údržbu stejně jako poprodejní podporu pro silniční motocykly.

Za mne osobně jen dodám, že spojení závodního týmu a IT dodavatele byla na závodní dráze vždy a jen díky technickému pokroku (nárůstu výpočetního výkonu a podobně) a této spolupráci můžou jít výkony strojů i jezdců nahoru, respektive časy dolů. Uvidíme, jak na tom bude tento tým v letošní sezóně a já jim budu určitě držet palce.

Ještě zavzpomínejme na 14″ notebook Lenovo Ducati 5.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky