Lenovo Thunderbolt 3 Essential Dock foto 14

Lenovo Thunderbolt 3 Essential Dock: univerzální dokování pro náročnější (recenze)

20. 5. 2021 | 0

Dokovací stanice je něco, co mám neodmyslitelně spojené s prací u stolu. Už roky nepoužívám desktop, sednout si za stůl s monitorem, klávesnicí, myší, drátovou sítí (a dalším příslušenstvím) tak znamená zadokovat notebook. Dlouho jsem byl zastáncem starých dobrých dokovacích stanic, do kterých jsem svůj ThinkPad „zacvakl“, ideálně s konektorem na spodní straně. Vyzkoušel jsem ale i jiné dokovací stanice, jako byl svého času třeba OneLink. Dnes se posouváme ještě dál – našli jsme univerzální konektor natolik rozšířený a schopný, že mechanické dokování, kdy notebook vkládáme do nějaké stanice, je pasé. Trochu mě z toho sice bolí u srdce, ale – jak se říká – pokrok nezastavíš.

Dnes se podíváme na jeden takový univerzální dock, konkrétně Lenovo Thunderbolt 3 Essential Dock. Pozastavím se nad názvem – chápu, že Lenovo svá dokovací řešení potřebuje nějak odlišit, ale slova „Thunderbolt“ a „Essential“ se skoro vylučují. A je to skutečně pravda – tato esenciální cihlička nabízí poměrně širokou škálu konektorů, není jich však mnoho, pravda. Cenovka se navíc zastavila na 7 000 Kč s DPH, což vůbec není málo. Má stanice co nabídnout?

Kam míříš?

V první řadě bych se rád zaměřil na to, co je to dokovací stanice a pro koho je konkrétně tato vhodná…

Čili, pokud je pro vás termín dokovací stanice velkou neznámou, nezoufejte, vysvětlení je velmi snadné. Dokovací stanice pro notebook, zkráceně „dock“, je příslušenství, které připojíte ke svému notebooku a ono rozšíří jeho konektorové možnosti. V praxi tak typicky jedním kabelem připojíte notebook k docku, ten se v tu ránu začne nabíjet a spojí se s ním všechny připojené periferie, jako je klávesnice, myš, monitor, tiskárna nebo taky drátová síť. Vhodný je pro každého, kdo má na stole pracovní výbavu několika kusů periferií a nechce (nebo nemůže) je při každém zasednutí u stolu jedno po druhém připojovat.

Konkrétně Lenovo Thunderbolt 3 Essential Dock cílí, řekl bych, na méně náročné uživatele (čti: uživatele, kteří těch periferií na stole zas tolik nemají). Základ v podobě jednoho až dvou monitorů, klávesnice, myši a repráčků nebo sluchátek s drátovou sítí pokryje, i mobil si nabijete; pro grafické studio nebo množství periferií budete potřebovat vyšší model.

Vzhled a zpracování

Dokovací stanice vypadá jako malý šedý plastový kvádr, na kterém je logo Lenovo. Víc od designu vážně nečekejte. Ke zpracování nemám výtek – z plastů nemám špatný pocit, gumové proužky na rubu zajistí, že stanice nebude po stole cestovat, minimalistický design zase neruší a poměrně kompaktní rozměry (160 × 80 × 31 mm) při hmotnosti cca 400 g umožní snadné přenášení stanice, bude-li třeba. Zde celkem není co vytknout.

Konektory

Tím zásadním, co dělá dock dockem, je konektorová výbava. Inu, Lenovo Thunderbolt 3 Essential Dock se, z názvu vyplývá, připojuje k vašemu notebooku konektorem Thunderbolt 3. V balení najdete 70cm Thunderbolt kabel, což považuji za ideální délku. Není-li váš notebook vybaven konektorem Thunderbolt, ale „pouze“ USB-C, nezoufejte – i ten bude fungovat, podporuje-li tento port na vašem stroji Alt-Mode a napájení.

Rozmístění konektorů na těle docku chválím. Na zadní straně najdeme napájecí konektor (hranatý, tzv. SlimTip; v balení najdete i 135W adaptér; notebooku dokáže dodávat dock až 65 W – hodí se tak na běžné stroje, výkonný notebook nenabijete), port Thunderbolt 3 pro spojení s notebookem, DisplayPort (1.4, až 4K), HDMI (2.0, až 4K), stále napájený USB 3 port, gigabitový ethernet a jeden USB-C port (bez podpory obrazu). Přední strana nabídne další USB-C port (opět bez podpory obrazu), druhý USB 3 port a sdružený jack na sluchátka s mikrofonem. Pravý bok už ukrývá jen zdířku pro zámek Kensington, kdybyste si chtěli stanici přivázat ke stolu.

Potěší, že všechny konektory lze odpojit, díky čemuž se – v případě potřeby – dock velmi dobře převáží v batohu. Konektory mají od sebe taky poměrně rozumné rozestupy, takže byste neměli mít problém připojit veškeré příslušenství. Monitory můžete připojit až dva v závislosti na schopnostech vašeho notebooku (s Thunderboltem, který vede DP 1.4 můžete mít až dva 4K/60 displeje, minimem je pak dvojice Full HD výstupů).

Praktické zkušenosti a zajímavosti

Protože dokovací stanice nenabízí vypínací tlačítko jako některé vyšší modely, budete muset mít notebook buď otevřený, abyste jej zapnuli, případně se hodí mít model s vypínačem na boku, který je přístupný, i když je notebook vypnutý (třeba ThinkPad X1 Nano).

Na některých noteboocích Lenovo podporuje boot ze sítě (PXE boot), na ThinkPadech zase celou škálu síťových funkcí, jako je Wake-on-LAN nebo zachování původní MAC adresy zařízení (MAC Address Passthrough), což jsou velmi potěšující firemní funkce (zařízení probudíte vzdáleně a nebudete muset řešit MAC adresu docku, protože ten bude přeposílat tu z notebooku, jako by byl k sítí připojen napřímo.

Na rozdíl od obyčejných USB-C rozbočovačů nebo levnějších řešení nabízí dock plnohodnotný datový průtok. Nestane se vám tak, že po připojení několika USB příslušenství se vám bude např. zasekávat myš či přeskakovat klávesnice.

Dodám jednu perličku – překvapilo mě, že dock nepodporuje redukci DP na DVI, kterou běžně s mechanickým ThinkPad dockem používám (testováno na ThinkPadech X1 Carbon 6. gen a X280).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky