klavesnice-lenovo-legion-k300-rgb-10

Legion K300 RGB Gaming Keyboard (recenze)

17. 4. 2021 | 0

V dnešním článku popíšu své dojmy z používání základní herní klávesnice řady Legion. Membránový model K300 RGB Gaming Keyboard cílí zejména na ty, kteří nechtějí za klávesnici dát více než cca 1400 Kč (v akci ji lze koupit asi za tisícovku). Jaká je? Stojí za to?

S čím máme tu čest?

Legion K300 RGB Gaming Keyboard je hezky zpracovaná membránová herní klávesnice. Celá klávesnice je vyvedená v černé barvě: rámeček je matný, klávesy mají polomatný finiš. Nevýhodou zvoleného odstínu je, že na klávesnici dobře ulpívají nečistoty. Na stole vypadá Legion K300 nenápadně. Rozměrově je standardní a na stole zabere asi stejně místa, jako kterákoliv standardní klávesnice s numerickým blokem. Rozměry jsou 45,6 × 15,1 × 3,8 cm (se zvednutými nožičkami 4,3 cm). Jako správná herní klávesnice je pevná a při větším zatlačení se nikde nekroutí ani nevrže.

Dojem ze zpracování je dobrý, klávesnice vypadá hezky, v tomto ohledu si relativně vyšší cenovku obhájí. Na stole sedí na čtyřech gumových podložkách. Díky jejich velké ploše drží klávesnice velmi dobře na stole (na dřevě i skle, v případě umělé dýhy je „adheze“ trochu horší). V zápalu hraní se mi tedy nestalo, že by klávesnice odjížděla. Pomáhá tomu i vyšší hmotnost (1 035 g). Klávesnici lze přizvednout dvojicí nožiček, ty jsou ale bohužel plastové – pokud během hraní dostáváte záchvaty vzteku a do klávesnice se nebojíte bouchnout, brzy je zlomíte.

Připojení je řešeno pomocí kabelu, vyvedeného uprostřed zadní strany klávesnice. Spojení kabelu z klávesnicí je zesílené, aby se kabel snadno nezlomil. Na druhé straně najdeme klasickou USB koncovku. Kabel je dlouhý cca 1 m, najdeme na něm pásek se suchým zipem, takže je možné kabel smotat, aby nezabíral zbytečně místo. Celkově však vývod kabelu považuji za slabší, chybí jakákoliv možnost jej vést po straně atd.

Lenovo u klávesnice uvádí odolnost proti stříkající vodě. Na přední straně najdeme dvojici odtokových kanálků. Pokud do klávesnic rozlíváte nápoje, měli byste být „v suchu“.

Rozložení, indikace, popisky

Klávesnice má běžné rozložení. Lenovo nevymýšlelo žádné experimenty tam, kde nejsou potřeba: všechny klávesy nacházím přesně tam, kde mají být. Zároveň se jedná o klávesnici s evropským rozložením (krátký levý shift, dvouřádkový enter), což nemusí být každému po chuti. Variantu s americkým rozložením jsem na našem trhu neviděl. Na horní řadě kláves nalezneme zkratky pro ovládání multimédií (zvuk, přehrát/pauza, přeskočení skladby) a ovládání podsvícení.

Na klávesnici najdeme trojici indikačních diod, klasicky vpravo nahoře. Svit je tlumený, takže v noci neruší. Přes to bych ocenil, kdyby Lenovo sáhlo po příjemnější barvě (např. zelené). Diody jsou netradičně rozložené. Capslock je nezvykle vlevo, numlock uprostřed. Pravá dioda s logem Legion značí herní režim (zapíná se srkze Fn+F12), o jeho funkci si řekneme později. Při prvním seznámení mě rozložení diod trochu zmátlo.

Na první pohled jsou na klávesnici relativně špatně čitelné popisky. Zatímco z notebooků jsme vesměs zvyklí, že jsou potisky jasně čitelné, zde tomu tak není. Do jisté míry to klávesnici přidává vzhledově (vypadá více jednolitě, řekl bych skoro moderněji), z praktického hlediska to ale není nejšťastnější.

Psaní a hraní

V této kapitole budu trochu oponovat tomu, co popisoval Šimon ve své dřívější recenzi. Legion K300 RGB Gaming Keyboard je pohodlná herní klávesnice, má však svá „ale“. Klávesy jsou tzv. „taktilní“ a kladou vůči stisku docela silný odpor. V rámci membránových klávesnic rozhodně patří mezi ty tužší. Při delším hraní či psaní mě tak docela bolely ruce, na takhle tuhé klávesy zkrátka nejsem zvyklý. V přímém srovnání s klávesnicí s červenými Cherry spínači je Legion K300 na psaní opravdu tuhý. Na klávesu jsem pokusně vyskládal mince s celkovou hmotností 54 g a klávesa stejně držela. Vlastní domáčknutí klávesy je vcelku lehké a jisté. Klávey mají ostré dorazy, což je pro hraní příjemné.

Klávesy mají relativně malou plochu, a to i v rámci herních klávesnic. Krátké srování: vrchní plocha klávesy má rozměry 1,1 × 1,3 cm, zatímco na herním notebooku Legion 5 17ARH05H máte k dispozici výrazně větší plochu o rozměrech 1,6 × 1,6 cm. Ani po několika týdnech jsem se na klávesnici zkrátka necítil jako doma.

Zásadní výhodou membránového provedení Legionu K300 je kromě nižší ceny také nižší hlučnost. Situace, kdy vás přítelkyně o půlnoci vyhání od počítače, protože „Ten kravál z tý klávesnice už se nedá poslouchat!“ by zde nastávat neměly. Vpravdě je to přesně naopak – psaním na mechanické klávesnici není problém vyhnat psa z postele, tlumené klapání Legionu K300 ale nikoho obtěžovat nebude.

Lenovo uvádí, že klávesnice disponuje anti-ghostingem až pro 24 stisknutých kláves. Je to fakticky tak, klávesnice nemá problém rozeznat asi libovolnou kombinaci na hlavním bloku (od levého ctrl po backspace). Omezení najdeme na numerickém bloku, kde lze v každém sloupci stisknout pouze jedinou klávesu : při hraní simulátoru OMSI 2 jsem se tak dostával do situace, kdy k Num8 pro akceleraci a Num+ pro „plný kotel“ nešlo zmáčknout Num5 pro vycentrování volantu.

Podsvícení a software

Jednou z hlavních funkcí Legionu K300 je RGB podsvícení. To je podélně rozdělené do pěti zón s možností drobných úprav. Podsvícení má dva stupně intenzity (zkratka Fn+F4), režimů podsvícení je šest (Fn+F5).

Podsvícení je rovnoměrné a působí jednolitě. Intenzita i směr diod jsou bezvadné, člověk nemá pocit, že by ho klávesnice nějak oslňovala či svítila nepříjemně. Změna barev v jednotlivých zónách je plynulá, netrhá se, zde také není co namítnout. Výtka ovšem směřuje na popisky, které moc dobře prosvícené nejsou – barevné světlo je patrné především v mezerách mezi klávesami. Podsvícení tak funguje spíše jako designový prvek než něco praktického – a to je podle mě dost škoda.

Jednotlivé režimy podsvícení:

  • Surfování: klávesnice plynule mění barvy dle spektra zleva doprava.
  • Dýchání (duha): klávesnice se stále rozsvěcí a zhasíná v různých barvách.
  • Unášení: klávesnice se rozvěcí v zónách od krajů směrem doprostřed a zase zpět.
  • Statický: klávesnice svítí jednou (nastavitelnou barvou)
  • Statický (5 zón): každá zóna svítí stále jednou barvou. Barvy lze měnit, v praxi můžete všechny zóny nastavit na stejnou barvu a získat tak druhý jednobarevný profil.
  • Dýchání (5 zón): klávesnice se rozsvěcí a zhasíná, jednotlivé zóny lze podbarvit dle sebe.

Pro výběr barvy podsvícení je třeba nainstalovat aplikaci Lenovo Legion Accessory Central (odkaz ke stažení zde). V ní si lze jednotlivé režimy barevně přizpůsobit, případně si udělat několik profilů (na noc či na den). Výběr barev není nijak omezený, můžete volit z celého barevného spektra. Bohužel nelze měnit režimy jako takové: šestice režimů je pevně přednastavena. Není tak možné si vytvořit vlastní profil, který by obsahoval např. pouze tři jednobarevné režimy. Nástroj umožňuje tvořit makra či přiřazovat multimediální funkce, případně upravovat funkci Herního režimu (Fn+F12). Ten v základu vypíná klávesu Windows, navrch lze ještě zakázat zkratky Shift+Tab, Alt+Tab a Alt+F4.

Lenovo Legion Accessory Central je jednoduchá utilita (asi 25 MB). Při používání nepůsobí jako otravný bloatware – má jednoduchou grafiku, snadné ovládání a lokalizaci do češtiny.

Jednotlivé profily se ukládají přímo v klávesnici, pokud ji tedy odpojíte a připojíte k jinému počítači, bude si pamatovat poslední uložené nastavení. Za to jsem moc rád. Bohužel profily vytvořené pomocí Lenovo Legion Accessory Central nelze přepínat přímo v klávesnici: vždy je nutné spustit zmíněnou aplikaci.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky