Lenovo Legion Y7000 2020H (Recenze)

27. 1. 2021 | 0

Nedávno jsem se poprvé podíval na starší řadu herních notebooků, konkrétně Lenovo Legion Y7000, který je výkonově srovnatelný se slabšími konfiguracemi řady nové. Dnes zhodnotíme tento herní notebook detailněji, po všech stránkách. Chybět nebudou benchmarky a podíváme se na výkon při hraní Red Dead Redemption 2.

Konfigurace

Notebook disponuje procesorem Intel i-7 10750H, který je například právě v nové řadě Legionů. Operační paměť 2x 8GB DDR4, grafický výkon zařídí NVIDIA GeForce 1660 Ti s 6 GB paměti. Místo pro systém a jednu až dvě hry obstarává 256GB SSD, kterému sekunduje 1TB HDD. Na první pohled solidní výbava střední třídy herního notebooku. V případě potřeby většího grafického výkonu je možno zabrousit do již zmiňované mladší řady, která má k dispozici i notebooky s RTX grafickými kartami (2060/2070).

Design a zpracování

Pomalu ale jistě si zvykám na kvalitní zpracování herních mobilních zařízení z dílny Lenovo. Na první dotek kvalitní materiály, poměrně silné panty, část kovové kostry, prostě vše jako u již dříve recenzovaných modelů. Hromada výkonu a kovové části mají samozřejmě vliv na váhu. Cca 2,4 kg se samozřejmě pronese, ale například v batohu, s dobrým úložištěm na mobilní zařízení, není dvě a půl kila nic nesnesitelného. S celkem silnou baterií při normálním používání nebude ani nutnost nosit s sebou například při pohybu po městě těžkou nabíječku, takže žádná zátěž navíc. Celodenní používání bez nabíječky je ovšem nejspíš nemyslitelné.

Ze spodní strany jsou tři gumové podlouhlé stojné nožky. Notebook na rovné podložce pevně drží a neposouvá se i při hraní, což určitě oceníte, pokud využíváte při hraní přímo klávesnici notebooku. V zadních rozích notebooku jsou otvory pro ventilaci za nimiž jsou žebra chlazení, které je efektivní i když hlasitější. Ze spodní strany, která je téměř z poloviny tvořena mřížkou, jsou vidět dva samotné ventilátory, které obstarávají tok vzduchu právě zmíněnými žebry chlazení.

Většina konektorů je umístěna zezadu tak, aby se při hraní co nejméně pletly kabely. Notebook tak má za displejem už téměř klasickou „patku“, ale za mě je to řešení příjemné a pohodlné. Od jiných modelů je zde rozdíl především v absenci čtečky paměťových karet, tudíž na přenos multimédií jedině redukce, či kabel.

Malé stereo reproduktory jsou v přední části na boku notebooku. Hrají směrem dolů, ale odraz od podložky je příjemný a obecně je zvuk na tak malé repro kvalitní, ale nečekejte žádné zázraky a silné basy. Na zádech je svítící logo Legion, které indikuje stav nabíjení. Displej má tenké rámečky, tedy až na spodní, ten je široký. Co určitě zarazí je absence webkamery. Osobně webkameru na notebooku stejně nijak nevyužívám, už vůbec ne u hraní, ale po dlouhé době to je notebook, kde webkamera vůbec není.

Klávesnice

Klávesnice je část notebooku, na které bylo co vylepšovat a minimálně v rozložení se to povedlo. V jedné ze starších recenzí na Legion Y-740 jsem klávesnici kritizoval, zde je vše mnohem lepší. Numerická klávesnice zde je, šipky se nenachází pod její částí, ale napůl cesty, mezi právě numerickou a zbytkem. Rozložení je stejné jako právě u nové řady herních notebooků Legion, je tedy vidět, že se ujalo poněkud lépe. Mačkání kláves je tiché a moc příjemné.

Klávesnice nenabízí RGB podsvícení, alespoň ne v tomto provedení, ale klasické bílé tu je. Podsvícení svítit nemusí, nebo je na výběr ze dvou úrovní jasu. Nějaké barevné blikání a svícení mi upřímně nechybí. V posledních letech se mi totiž zdá, že se design této značky snaží zaujmout nejen hráče, ale i běžné uživatele. I toto je cesta, protože na první pohled notebook rozhodně nevypadá jako herní mašina, která svítí a bliká všemi barvami světa a přitahuje pohledy širokého okolí, za mě jednoznačně plus.

Na stranách klávesnice žádné místo nezůstalo, ale touchpad je veliký, nemá tlačítka, dá se ale zmáčknout téměř na každém místě. Nejsou na něm žádné předěly a obecně na nějaké rychlé použití při procházení internetu je moc příjemný. Tlačítko na zapnutí je přesně uprostřed pod displejem, je v něm dioda indikující stav notebooku, ale nikde se nenachází čtečka otisků prstů, což mi možná trochu chybí.

Displej

Obecně z displejů u herního odvětví notebooků mám smíšené pocity. Zde se nachází 15.6″ FHD IPS displej se zobrazovací frekvencí 144 Hz. Při prvním pokusu o hraní jsem instinktivně ihned zapojil notebook přes HDMI do svého velkého monitoru, protože mi přijde hrát na malém trochu škoda. Malý monitor určitě najde své využití při přenosu s sebou, například na nějakou LAN akci, ale je zde potřeba 144Hz displej? Osobně bych volil vyšší obnovovací frekvence u větších displejů notebooku, ale u 15.6″ mi to přijde skoro zbytečné a cena by se dala srazit ještě o trochu níže. Pochopení bych měl pro velké, ještě výkonnější notebooky s RTX grafickými kartami, zde mi to přijde opravdu skoro zbytečné. Samozřejmě pokud je někdo zvyklý hrát vše na svém malém displeji přímo na notebooku a ještě nemá zkušenost s vyšší obnovovací frekvencí, můžu jedině doporučit.

Světelnost je 300 nitů. Doma si s notebookem úplně vystačíte, na přímém slunci uvidíte více odrazů než informací, v takovém prostředí ale nemá herní notebook úplně využití. Při zatažené obloze je notebook celkem jednoduše čitelný i venku.

Baterie

Herní zařízení nemívají baterie, které by udržely zařízení v chodu dlouhou dobu. Příjemné překvapení pro mě byl čas strávený s Legion Y7000. Po předchozích zkušenostech s jinými notebooky jsem nad tím ani nijak nepřemýšlel a vždy připojoval notebook do zásuvky, což je tedy při hraní absolutní nutnost. Jeden večer jsem si skrz notebook do televize pouštěl fotbalový zápas, po konci notebook klasicky vypl a všiml si, že byl sice připojený na nabíječce, ale ta nebyla zapojená do zásuvky. Notebook už na začátku nebyl plně nabitý, neběžel na žádný úsporný režim, a tak jsem ho schválně ještě uvedl do zapnutého stavu, abych se podíval, kolik že zbylo procent baterie. Indikátor ukazoval cca 40 %. Při normálním používání, ne při hraní, tedy odhaduji plnou výdrž například 6+ hodin, což je na výkonný notebook moc pěkná výdrž.

Výkon

Podělím se s vámi o pár výsledků z benchmarků, testů chlazení a výkonu ve hře. Pro porovnání se jistě můžete podívat například na benchmarky výkonnějšího notebooku Legion Y740.

Nabízím stránku s porovnáním, s jakými sestavami je herní notebook srovnatelný, co se týče výkonu. U benchmarku Superposition určitě trkne do oka maximální teplota GPU, v pozdějším testu chlazení jsem se s podobným problémem nepotkal, ale také byl prováděn na pevné podložce, zatímco u benchmarku jsem tak neučinil a odvětrávání zespodu nebylo tak účinné.

Co se týče procesoru, je to jeden z nevýkonnějších, které Lenovo osazuje do herních mobilních zařízení, tudíž zde výkon notebook rozhodně nepostrádá.

Red Dead Redemption 2

Po celou dobu testování jsem nenarazil na jediný problém, co se týče hraní. Při posledním pokusu udělat alespoň nějaké záběry ze hry bohužel selhal Rockstar launcher a do hry se mi nepodařilo ani připojit, proto tedy přiložené fotky jsou pouze ilustrační ze slabší sestavy (medium/high).

Jak jsem již řekl, hraní bylo bezproblémové, příjemné a plynulé. Na střední preset byla hra plynulá, mezi cca 55-70 FPS, žádné výrazné poklesy. Načítání bylo díky SSD velmi rychlé, což jsem u hry tohoto typu velmi ocenil. Pokud by vám šlo o využití potenciálu 144Hz monitoru, jednoznačně by šlo grafické nastavení snížit na nižší, kde byste se dostali k 85 FPS, naopak pokud chcete mít hru co nejhezčí, což je pro mne u singleplayer her vždy důležitější než 60+ FPS, můžete vytáhnout nastavení trochu výš. Na vysoké nastavení hra jede přibližně na 35 FPS, ale dostane se i pod 30, což už není ani u SP příjemné. Osobně bych tedy doporučil něco mezi střední a vysokou úrovní nastavení.

Co se týče chlazení, v prvním pohledu jsem uvedl že nečekám přehřívání, což se mi potvrdilo, hlavně tedy při používání na stole. Výše zmíněný benchmark s velkým zahřátím neproběhl na pevné podložce a tak notebook nemohl správně odvětrávat. Při stress testu GPU se za 15 minut teplota nedostala nad 71 stupňů, stejně, jako u ostatních modelů v totožném zpracování průduchů a větrání. Mírné zakolísání při nejvyšší teplotě bylo způsobeno zhasnutím displeje (úsporný mód), který jsem ihned pohnutím myši zrušil a teplota se již nadále stejně nezvyšovala.

 

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky