Legion5P

Lenovo Legion 5P: Recenze

28. 9. 2020 | 0

Do mých drápů se dostal zase jeden herní kousek z kolekce Legion od Lenova. Testovaný model Legion 5P spadá do jedné kategorie zařízení společně s modely Legion 5 a 5i. Testovaný model Legoin 5P je pro náš region netradičně s procesorem od AMD. Grafika zas není obvyklá NVIDIA GeForce řady RTX, nýbrž GTX 10. řady. Bude tato kombinace dávat smysl? Přece jen řada Legion většinou cílí na více náročné hráče, pro méně náročné pak má často více smyslu zařízení IdeaPad Gaming. Pojďme si v tom tedy udělat pořádek.

Testovaný kousek nepocházel z finální výroby, naopak se jednalo o před produkční kus s nefinálním software a firmware. Některé detaily se tak mohou oproti kusům z volného prodeje lišit.

Vzhled a provedení

Notebook vám dorazí v klasické hnědé krabici. Při rozbalování ale potěší zajímavý výsuvný systém molitanu, takže to úplně fádní není. V mém balení kromě samotného přístroje a velkého, 230W zdroje více nebylo, ale na druhou stranu, co byste si více potřebovali? Barevně se jedná o kombinaci černého a šedého plastu s výrazným logem uprostřed. Toto logo je dvoufázově bíle podsvíceno. Když máte například notebook vypnutý na nabíječce, v logu svítí jen písmeno Y, ale pokud je zapnutý, svítí logo celé. Je to pěkné a každý si toho všimne, podobně jako svítícího loga u ovocné konkurence. Netypické je také umístění pantů, které nejsou na úplně zadní straně základny, ale několik centimetrů od ní. Hezké mi přijdou i spodní nasávací otvory chlazení a boční žebrování výdechů. Celkově je dojem více decentní, ale ne zas moc, aby si někdo myslel, že se jedná o běžný stroj. Křiklavé barevné kolotoče nejsou tím, co bych osobně od herního stroje chtěl. Více dle mne záleží na funkčnosti a praktičnosti. Té pomáhá i rozložení konektorů, které se soustředí hlavně na zadní část, takže vás nebude během hraní obtěžovat kabel po straně. Rozměry jsou 36,3 × 2,35 × 25,96 cm, hmotnost pak 2,3 kg. Nejedná se tedy o něco, co byste chtěli tahat pořád v ruce. Testovaná konfigurace se bohužel přesně nikde v obchodech neobjevuje, ale cena by měla být okolo 28 000 Kč.

Specifikace:

  • Displej: 15,6″ Full HD (1920 × 1080) WVA, anti-glare, 300 nitů, 144Hz
  • CPU: AMD Ryzen 7 4800H (2,90 GHz, Max Boost až 4,20 GHz, 8 jader, 16 vláken, 8 MB Cache)
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB
  • RAM: 8GB DDR4 3200MHz
  • Úložiště: 512 GB m.2 NVMe SSD Samsung
  • Baterie: 80 Wh Li-Ion

Obraz a zvuk

U displeje se setkáváme s klasickým rozlišením FullHD (1920 × 1080 pixelů) při rozměru panelu 15,6″. Jsem rád, že výrobci u herních laptopů zůstávají u této kombinace. Displej je typu WVA (pro více informací náš starší článek) a pozorovací úhly nebyly špatné, ale nejsou tak dobré jako u neherních notebooků. To samé musím říct o světelnosti. U mého kusu to na světle nebylo úplně dobré. Odezvy a hlavně zobrazení herního obsahu bylo ale bez negativ a hraní si člověk po vizuální stránce užívá. Rámečky kolem panelu jsou malé a přidává to stroji na kompaktnosti, to ale jen opticky, rozměry a hlavně váha tam s vámi pořád je.

Zvuk zajištují dva reproduktory, které díky širší konstrukci dokáží nabídnout rozhodně lepší zážitek než u všech ultrabooků. Zvuk samotný byl lazený odborníky z Harmanu. Obraz i zvuk pak má certifikace od společnosti Dolby. U zvuku bych ale stejně volil sluchátka, která přece jen dokáží do hraní více vtáhnout, především hloubky budou na vyšší úrovni. Nesmím zapomenout na absenci webkamery, která někomu může chybět, to samé platí o čtečce paměťových karet, kterou bych zde viděl rád.

Konektorová výbava

Co se této záležitosti týče, je zde vše, co byste mohli potřebovat. Na zadní straně najdete 2× USB 3.1 konektor standardní velikosti, 1× USB-C kombinované s Thunderboltem, napájecí konektor, HDMI konektor, málo vídaný konektor síťové karty RJ45 a zdířku zámku Kensington.  Napravo pak máme další USB 3.1, resetovací zdířku a indikátor zapnutí notebooku. Vlevo další USB 3.1 s možností dobíjení dalších zařízení a kombinovaný jack na headset. Můžeme si tedy říct, že na nedostatek portů nejspíše trpět nebudete. Doplním ještě bezdrátovou konektivitu, která kromě Bluetooth verze 5 obsahuje i nové Wi-Fi 6.

Klávesnice a touchpad

Důležitou součástí herního laptopu je klávesnice. Ta je zde opravdu povedená. Zdvih jednotlivých kláves je pro mne ideální a dlouhé psaní není žádný problém. Z mého hlediska jsem si jen zvykal na trochu větší rozestupy mezi klávesami. Podsvícení je buďto barevně předdefinované, nebo můžete volit efektové režimy, které vypadají hezky. Bohužel jsem nenašel žádný obslužný software, kde bych si vše customizoval, ale to je problém mého předprodukčního kusu. Herní klávesnice samozřejmě obsahuje funkci anti-ghostingu, takže se vám nebude stávat, že stisknutí klávesy neprojeví. Doplním, že klávesnice obsahuje numerickou, část šipky jsou posunuté pěkně pod ostatní klávesy.

Výkon a chlazení

Tak a jsme u toho nejdůležitějšího, u samotného výkonu. Z procesorové strany tu máme AMD Ryzen 7 4800H. Ten má takt 2,90 GHz a nejvyšší boost až 4,20 GHz. To vše při osmi jádrech a šestnácti vláknech. Cache je pěkných 8 MB. Tento soupis dává znát, že výkonu bude dostatek a v testech se mi to také projevilo. A to zde máme jistou nevýhodu jen jednoho využitého slotu paměti RAM, navíc ještě o skromné velikosti 8 GB. Bohudík ale jsou dostupné sloty dva, tudíž můžete paměť doplnit či vyměnit. To také doporučuji, protože procesory od AMD si více rozumí s více bloky. U paměti rovnou doplním, že se jedná o typ DDR4-3200. Když zůstanu u pamětí, úložištěm je NVMe od firmy Samsung s velikostí ,,jen“ 512 GB. Je to opravdu rychlík, už klasicky se jedná o to nejrychlejší, co výrobci do M.2 slotů mohou obsadit. Co ale potěší ještě více, je to, že uvnitř najdete další volný slot, kterým si úložiště můžete patřičně navýšit.

Nyní něco ke grafické kartě. Ta by mohla být relativně zklamáním, protože se nejedná o žádnou RTX verzi, ale ,,jen“ GTX 1660 Ti. Ta disponuje 6 GB paměti. Musím říct, že mne docela mile překvapila. Osobně jsem takovou úroveň výkonu nečekal a mohu z klidným svědomím říct, že na to klasické hraní stačí. Není to sice nejnamakanejší RTX 2080 Super, ale s ohledem na cenu je to dobrý výběr. Nejvíce jsem na Legionu hrál CoD: Warfare (v High nastavení) s průměrnými 80 FPS. Vše bylo plynulé i u Far Cry 5 či jiných novějších titulů, u některých se ale musíte omezit na úrovni detailů. Výsledky testů uvádím níže.

Teploty těla byly při plné zátěži vysoké a hraní na kolenou moc pohodlné není. Na stole je to ale již v pořádku a diskomfort pociťovat nebudete. To samé platí i pro hlučnost. Je vysoká, to je fakt, ale vůbec ne tak moc, jak jsem to u herních mašin viděl. Pomáhá tomu důmyslné chlazení se dvěma ventilátory spolu s tloušťkou těla. Pokles výkonu během hraní jsem si ani subjektivně nevšiml. Je ale jasné, že v zátěži jde takt CPU dolů, v dnešní době je to už standardní jev. Za mě tedy palec nahoru.

Baterie má kapacitu 80 Wh a výdrž je v kancelářském módu 5,5 h, v multimediálním 4 h a v herním 1 h. Dobíjení je rychlé a dodávaná nabíječka s 230W jej dokáže solidním tempem dotankovat. Vzhledem k jejímu výkonu má nabíječka velké rozměry a značnou hmotnost.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky