X390 firstLook

Lenovo ThinkPad X390 (první pohled)

16. 3. 2020 | 0

ThinkPad X390, vysoce mobilní společník na pracovní cesty, nám prošel rukama. Jak se nám tento 13″ kompakt líbí po prvních chvílích používání?

Jako člověk pracující v rozsáhlém korporátu mám možnost vybrat si pracovní nástroj z předem schválených standardních možností a u laptopů to u nás je nyní buďto ThinkPad T590, nebo ThinkPad x390. Druhý jmenovaný se mi dostal nyní pod ruce, kvůli přípravě pro novou kolegyni. U tohoto modelu máme jen jedinou možnou konfiguraci, a proto ještě rozšiřuji disk z 256 GB na 500 GB. Sám jsem zvědavý jaký dojem na mne X390 udělá.

Konfigurace

Jak jsem již psal, ve firmě máme možnost jen jednu, a to konfiguraci s procesorem Intel Core i5-8365U (8. generace) s technologií vPro. Jako operační paměť zde slouží 16 GB DDR4, která je ale pájená přímo na desce, takže budoucí rozšíření nepřipadá v úvahu, ale komu by v dnešní době 16 GB nestačilo. Přeci jen na vývojáře zařízení necílí, takže je to dostačující. O grafický výstup se stará integrovaná GPU Intel UHD 620, což je standard. Dedikovanou kartu si v tak malém těle ani moc nedokáži představit. Původní úložiště NVMe Intel 7600p 256GB jsem již nahradil M.2 diskem Samsung 860 EVO 500GB, zde se hraje spíše na kapacitu než maximální rychlosti, to se ale ještě všechno pořádně proměří. Co tak mohu odhadovat na první dobrou, tak výkonu je až nadbytek. Dodám ještě, že konfigurace může být i s Intel Core i7, případně i s AMD CPU, kdy se ale již nejedná o X390, ale o X395.

Zpracování

Po prvním uchopení je člověku ihned jasné, že zpracování je příkladné a skoro až dokonalé. Vlastně takové ThinkPadové. Kdo již s ThinkPady přišel do styku, ví o čem se bavím. V této nyní poslední generaci jde jen vše do menšího těla. Tenčí rámečky kolem displeje, tenčí tělo… není divu, že se nyní vlezl do podobně velkého těla displej 13,3″ oproti minulé generaci, která měla „jen“ 12,5″. Panty jsou klasicky kovové a tuhé.

Displej

Jak už jsem naznačil výše, displej je nyní o velikosti 13,3″ a to opět posouvá použitelnost laptopu o trochu výše. Zlepšuje poměr mezi komfortem a mobilitou. V mém případě se jedna o IPS displej s rozlišením Full HD a svítivostí 300 nitů. Volit si ale můžete i verzi s dotykovým displejem, nebo nedotykový ePrivacy Guard se skvělou svítivostí 400 nitů. Jak barvy, tak úhly na první pohled vypadají skvěle. Jsem zvědavý, jak vše bude fungovat při úpravě fotek, nebo při nějakém kvalitním filmu.

Klávesnice

Tak a jsme zas u toho slova ,,ThinkPadovské“. Jak již asi tušíte, klávesnice je určena pro produktivitu a pohodlí. Je samozřejmě dvoufázově podsvícená a příjemná na dotyk. Nechybí zde TrackPoint, který rád využívám spolu s třemi hardwarovými tlačítky. Klasický v poměru k tělu velký trackpad je zde také. Uvidíme, jak se budu cítit po delším psaní.

Dojem a shrnutí

Po těch pár momentech z prvního používání musím uznat, že se tato třída posouvá směrem k dokonalé mobilitě. Zdá se, že se již nevrátí doby, kdy musí volit mezi přenositelností a výkonem. Uvidíme ale, jak na tom bude po pár převozech a přenosech s kvalitou zpracování, no a jak na tom bude chlazení po delším výkonu. Také baterie není největší a hodně záleží na její výdrži. Přeci jen již není neobvyklé, aby laptop vydržel bez nabití celou pracovní dobu. Uvidíme po delším testování. Ale musím uznat, že si na váhu 1,28 kg člověk rychle zvykne…

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky