YOGA SLIM 7 14INCH FABRIC SLATE GREY GLASS FPR A COVER INTEL

CES 2020: Yoga s 5G připojením a nové Chromebooky

11. 1. 2020 | 0

Mezi novinkami, které představilo Lenovo v Las Vegas na CESu 2020, nemohly chybět „ohebné“ Yogy v čele s variantou s 5G připojením, ale také Chromebooky.

Další články o veletrhu CES 2020 můžete sledovat zde.

Jednou z nejúspěšnějších řad produktů Lenovo je bezesporu rodina Yoga, která svého času odstartovala novou generaci konvertibilních zařízení (nejen) na platformě Windows a pomohla tento druh zařízení rozšířit mezi běžné uživatele. To se Lenovu povedlo díky tomu, že přišlo s unikátní konstrukcí, kterou ale mezitím stihli úspěšně okopírovat konkurenti. Ale protože nejvyšší formou uznání je kopírování, může být Lenovo vlastně svým způsobem (sladkobolně) rádo.

Není proto divu, že v Las Vegas na veletrhu spotřební elektroniky CES 2020 představilo Lenovo také novinky z rodiny Yoga v čele s modelem Yoga 5G, který vychází z projektu „limitless“ a disponuje jako první notebook na světě 5G připojením. Nezůstalo ale jen u ní, reinkarnaci zažívá rodina Flex v podobě nových Chromebooků v atraktivních provedeních včetně oddělitelného zařízení 2v1.

Yoga 5G: první na světě

Není to tak dávno, co jsme psali o projektu „limitless“ („bez omezení“), což byl koncept zařízení Lenovo ve spolupráci s Qualcommem, který měl hned několik prvenství. Jednak to byl první Windows počítač na platormě Qualcomm Snapdragon 8cx (tedy moderní ARM architektuře) a za další, což je v tomto případě z vnějšího pohledu důležitější, to byl první počítač na světě vybavený 5G připojením pro vysokorychlostní komunikaci kdekoliv a kdykoliv.

Tento koncept Lenovo nyní přetavilo v reálný koncový produkt, který dostal poměrně výstižné jméno Yoga 5G. Jedná se o konvertibilní zařízení formátu Yoga s displejem otočným o 360° a velmi tenkým a lehkým (1,3 kg) kovovým tělem. Yoga 5G ověřuje uživatele bez dotyku, pouhým pohledem, a to díky vestavěné IR kameře, použít lze ale také klasickou čtečku otisků prstů. Díky úsporné architektuře vydrží až 24 hodin na baterii! 14″ dotyková obrazovka typu IPS s rozlišením Full HD nabízí nadstandardní jas 400 nitů, a tak se nezalekne ani používání ve světlých místnostech a venku; podpora aktivního pera je pak samozřejmostí. O kvalitní zvuk se zase postarají stereo reproduktory na čelní straně s rozšířením Dolby Atmos.

O výkon se stará zmíněná moderní ARM platforma Qualcomm Snapdragon 8cx 5G, která dle nezávislých testů výkonnostně překonává (i v neoptimalizovaných aplikacích) Intel Core i5 osmé generace v pracovním i zábavním využití, přičemž ale vydrží výrazně déle na baterii a nepotřebuje ventilátor.

Aby bylo datové připojení co nejrychlejší a nejstabilnější, vestavělo Lenovo do zařízení hned devět antén, které pomáhají kvalitnímu příjmu 5G, 4G i Wi-Fi signálu. Teoreticky se tak na cestách můžete spolehnout na přenosové rychlosti až 4 Gb/s!

5G notebook Lenovo Yoga 5G bude k dispozici na jaře 2020 za cenu začínající na 1 499 USD (cca 48 000 Kč).

Yoga Slim 7: nová generace prémiové Yogy

Přímým nástupcem notebooků Yoga řady S je představená Yoga Slim 7. Prémiový, tenký (15,4 mm) a lehký (1,55 kg) notebook v kovovém provedení je k dispozici v 14″ i 15″ provedení, abyste si mohli vybrat přesně ten, který je pro vás vhodný. Yoga Slim 7 samozřejmě běží na Windows 10, nabízí inteligentní přepínání výkonnostních a napájecích režimů Lenovo Q-Control pouhým stiskem kombinace Fn+Q a rozšíření se dostalo prakticky všem chytrým funkcím – díky režimu Modern Standby, kdy zařízení nechává běžet některé funkce, i když je uspané, bude Yoga Slim 7 podporovat neustálé naslouchání hlasového asistenta. Řešení Glance od Mirametrix dokáže sledovat váš obličej a oči a přesouvat okna mezi monitory podle toho, kam se právě díváte. Smart Player automaticky pozastaví video, když odejdete od počítače, Smart Display zase skryje obsah obrazovky, když se na ni nedíváte.

Líbí se mi, že se Lenovo snaží dát zákazníkům dostatek možností – v tom Yoga Slim 7 exceluje. Jak jsem zmínil, zařízení je k dispozici jak ve 14″, tak v 15″ provedení. Neznamená to ale, že dostanete jen o palec displeje navíc a numerický blok. 14″ varianta cílí na přenositelnost a dlouhou výdrž (typicky integrované grafické čipy), kdežto 15″ model byl obdařen vyšším výkonem (až nVIDIA GeForce GTX). Ale ani tím to nekončí – 14″ varianta bude k dispozici vedle kombinace Intel + nVIDIA i s AMD Ryzen 4000 Mobile. Vybírat ale můžeme i v oblasti designu. Vedle čistě kovového provedení v různých barvách (šedá, tmavá mechová zelená, fialovo-růžová) bude Lenovo nabízet taky modely s látkou potaženým víkem displeje.

Ochuzeni nebudeme ani o vizuální a audio zážitek – Yoga Slim 7 nabídne v 14″ provedení až 4K displej překrytý sklem, s jasem 500 nit, podporou HDR Dolby Vision a 90% pokrytím barevného prostoru P3 (nižší varianty jsou pak Full HD včetně volitelného dotykového ovládání nebo 100% pokrytí sRGB). 15″ varianta si musí vystačit jen s jednou variantou displeje, a sice Full HD IPS panelem se svítivostí 300 nit a podporou HDR Dolby Vision (což je však vzhledem k svítivosti vážně pouze podpora, silný HDR zážitek nečekejte). I zde může být displej volitelně překrytý sklem a oba modely – 14″ i 15″ – nabídnou poměr displeje k ploše víka 90 %, rámečky jsou tedy skutečně tenké.

Z dalších zajímavých funkcí a parametrů bych ještě zmínil výdrž na baterii až 13 hodin, podporu rychlého nabíjení Rapid Charge, až 16 GB paměti RAM, až 1TB SSD úložiště a podporu standardu WiFi6.

14″ notebook Lenovo Yoga Slim 7 bude v prodeji v dubnu, AMD model začne na 849 USD (cca 27 000 Kč), Intel model potom na 1 209 USD (cca 39 000 Kč).

15″ notebook Lenovo Yoga Slim 7 se také začne prodávat v dubnu 2020 za cenu začínající na 1 209 USD (cca 39 000 Kč).

Chromebooky

Přestože mi přijde, že Chromebooky minimálně u nás nezaznamenaly velký boom, pravdou je, že v jiných zemích, zvlášť tam, kde se dodávají do škol a podobných hromadných institucí, které potřebují kvanta levných zařízení, úspěch mají. Tak se krátce podíváme i na dva Chromebooky (tedy zařízení s odlehčeným a online zaměřeným systémem Chrome OS od Googlu).

Začneme zařízením Lenovo IdeaPad Duet Chromebook, což je zařízení 2v1 s oddělitelnou klávesnicí. S připnutou klávesnicí a otevřeným stojánkem funguje de facto jako notebook, zatímco po odepnutí se promění v tablet. Jedná se o jeden z nejlehčích a nejtenčích Chromebooků na trhu s 10hodinovou výdrží baterie a USI stylusem. Nabízí osmiletou podporu aktualizací, kompatibilitu s Microsoft Office, antivirovou ochranu, Google Asistenta a offline přístup k některým aplikacím. Oddělitelná klávesnice, která se magneticky spojí se zařízením, slouží zároveň jako kryt, nabídne i touchpad. Zařízení pak disponuje dotykovým 10,1″ Full HD (16:10) IPS displejem se svítivostí 400 nit, což je dostatečné i pro použití venku, 70% barevné pokrytí a tenké rámečky.

Konvertibilním zařízením bez oddělitelného displeje je pak Lenovo IdeaPad Flex 5 Chromebook, který nabídne konstrukci podobnou Yogám, 13″ úhlopříčku dotykového Full HD IPS displeje s podporou pera včetně snímání tlaku a svítivostí 300 nit při hmotnosti pouhých 1,35 kg. Hardware je na poměry Chromebooků poměrně impozantní – Intel Core i5 desáté generace, 8 GB RAM a 128GB SSD disk. Nechybí stereo reproduktory vedle klávesnice, podpora software Adobe, ale taky 10hodinová výdrž na baterii, konektivita Thunderbolt 3 a WiFi6.

10″ 2v1 Lenovo IdeaPad Duet Chromebook vyjde v květnu s cenou startující na 279 USD (cca 9 000 Kč).

13″ Lenovo IdeaPad Flex 5 Chromebook jde do prodeje v červnu 2020 od 359 USD (cca 11 000 Kč).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky