Lenovo 5G PC Project Limitless 1 crop-1024x513

První 5G laptop v podání Lenovo a Qualcomm

1. 6. 2019 | 0

Společnost Lenovo spojila síly s Qualcommem, lídrem v oblasti mobilního (a také komunikačního) hardware, aby představili první notebook s 5G připojením na světě. Příznačně jej nazvali Project Limitless („bez omezení“).

První 5G počítač vzešel s kooperace Lenova a Qualcommu, kteří mu říkají Project Limitless („bez omezení“). Je postavený na platformě Snapdragon 8cx představené právě nyní na veletrhu COPUTEX. Tato nová generace mobilních sítí a zařízení by měla zajistit mnohem rychlejší přenosy dat spolu s výrazně nižší latencí. Celkově je Project Limitless dalším krokem v „always connected“ (čili vždy připojených) zařízeních, která jsou v případě notebooků mezi námi již pár let (od dob, kdy Intel u svých úsporných Core ULV procesorů a architektur ve spojení s operačním systémem začal nabízet režim tzv. Connected Standby, ve kterém zařízení odpočívá, přitom ale stále komunikuje např. pomocí Wi-Fi, ale spotřebovává jen minimum energie).

snapdragon-8cx-chip-case-1500x1000

snapdragon-8cx-chip-case-1500×1000

Jak bylo zmíněno, Project Limitless je postaven na platformě Qualcomm Snapdragon 8cx (výkonnější osmijádrová alternativa Snapdragonu 855 vyrobená 7nm procesem) spolu s 5G modemem Qualcomm X55 a (pro kompatibilitu s klasickými sítěmi) LTE modemem Qualcomm X24. Snapdragon 8cx má být až o 50 % výkonnější než ultraúsporné 7W Intel Core Y, zhruba stejně výkonný jako 15W Intel Core, přičemž spotřeba má být poloviční. Čipová sada podporuje všechna moderní rozšíření jako NVMe disky, 16 GB LPDDR4x RAM, USB-C, PCIe, rychlé nabíjení, ale také dva 4K obrazové výstupy nebo akceleraci DirectX 12. Je tu ale jedno velké ale: Snapdragon 8cx je samozřejmě ARM (tedy takříkajíc „mobilní“) procesor. Zařízení samozřejmě poběží na Windows 10, které ARM podporují. Nicméně drtivá většina aplikací pro Windows je napsaná pro klasické x86 procesory, takže je otázkou, jak úspěšná tato (asi třetí) iniciativa přinést ARM do světa běžných notebooků bude.

Určitě by se mi líbila varianta, kdy bych se na cestě účastnil meetingu, ve kterém by se mnou kolegové z různých zemí mluvili v jejich nativním jazyce a díky 5G síti a výkonu počítače by se mi vše v reálném čase překládalo do mé řeči, kolegům na druhé straně stejně tak (místo poslechu variant indo-angličtiny, finsko-angličtiny či mé „kvalitní“ česko-angličtiny). Otázkou ale zůstává, kdy tato síť bude dostupná u nás a hlavně, jak se k ní naši kvalitní operátoři postaví z hlediska FUPu.

Protože co z toho, že máte 10GB FUP, když ho za moment vypotřebujete stáhnutím kvalitního Full HD filmu, což je problém již nynější technologie 4G. U 5G mi přijde zajímavější spíše možnost připojit do sítě obrovské množství zařízení, která mohou komunikovat zároveň. Vidím v tom budoucnost automatizace, protože proč mít ve vlaku kontrolu lístků, když sedadlo může vědět, že na něm sedíte vy, pro příklad. Tento notebook byl navržen tak, aby byl připojen k síti, kdykoliv je zapnutý, ale počítám, že bez signálu bude fungovat stejně jako normální laptop. Lenovo vidí v 5G velký potenciál a Lenovo a Qualcomm slibují další společné výrobky, takže otázkou zůstává opět to, jak se k tomu postaví naši operátoři.

Lenovo 5G PC Project Limitless 6 crop-1024x479

Lenovo 5G PC Project Limitless 6 crop-1024×479

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky