Jed jako lék

26. 3. 2018 | 0

„Jako malé dítě jsem nikdy nepomyslel na to, že budu lékařský výzkumník,“ říká doktor Zoltan Takacs, který popisuje své dětství v Budapešti v Maďarsku. Stejně jako mnoho jiných mladých lidí šel do všeho po hlavě, aniž by příliš přemýšlel: bral domů ropuchy, ještěrky a jedovaté hady, kdykoli nějaké objevil.

„Navzdory přirozené hrozbě jsem byl úplně okouzlený jedovatými hady,“ pokračuje. „To mě vedlo k myšlence studovat farmakologii.“

Nyní se vrátíme do současnosti, kdy se Takacsovo dětské zapálení pro dobrodružství a poznání divoké přírody zintenzivnilo. Po studiu farmaceutických věd v Maďarsku a získání doktorátu farmakologie v Kolumbii se Takacs začal zabývat džunglí a amazonským deštným pralesem.

Díky specializaci na výzkum jedů se stal světoznámým vědcem a průzkumníkem a objevuje inovativní způsoby léčení život ohrožujících nemocí díky nezvyklým zdrojům z přírody. Například z drobných škorpiónů, mořských slimáků nebo 5 cm dlouhých zubů gabunské zmije.

„Ta stejná síla jedu, která může zabíjet, může být použita k léčbě vysokého krevního tlaku, infarktu, diabetu, rakoviny a bolestí způsobenou virem HIV,“ vysvětluje Takacs. „Jed vám může zachránit život – zní to jako paradox, dokud neobjevíte čistý toxin.“

Jedové toxiny, i když často v děsivém obalu, se skládají z některých z nejsilnějších a nejselektivnějších molekul na světě. Navíc jsou jednou z nejlepších šablon pro navrhování nových terapeutických látek. V současné době existuje asi 20 běžně užívaných léků vyrobených ze zvířecích jedů, které užívá více než 40 milionů pacientů po celém světě. Výzvou je ale fakt, že na světě zůstává ještě kolem 20 milionů toxinů, které jsou zcela neprobádané. A proto je tu Takacs.

„Podílel jsem se na vynalezení technologie Designer Toxins, platformy, která začíná s přirozenými živočišnými toxiny z celého světa, vytváří miliony variant z různých kombinací a pak vyhodnotí ty, které mají nejvyšší potenciál stát se lékem na různá onemocnění,“ říká. „Inovujeme již silné přírodní toxiny, abychom se posunuli kupředu ve vývoji léků a dalších biotechnologických řešení.“

Vidět Takacse při práci je skutečně podívaná v extrémních kontrastech. Osvětlen žárem malého ohně v prostředí deštného pralesa píše na svém zařízení ThinkPad s čelovkou na hlavě. A i když ho tolik jedovatých stvoření už kouslo a je alergický na jed i protijed, není to pro něj žádný důvod, aby s výzkumem přestal.

„Jsem nesmírně zapálený do své práce – ostatní by to nazvali šílenstvím!“ Směje se Takacs. „Pro mě je to intelektuální výzva a uspokojení a je skvělé být toho všeho součástí.“

Během svých cest po 158 zemích se Takacs naučil získat vodu z lesních rostlin, běhat se slony a najít hady jen pomocí naslouchání zpěvu ptáků. Ale se 150 000 jedovatých druhů zvířat na světě má určitě ještě spoustu odvážných dobrodružství před sebou.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky