Lenovo ThinkPad 25 photo

Lenovo ThinkPad 25 Anniversary Edition: recenze

15. 1. 2018 | 1

Přinášíme recenzi dlouho očekávaného „retro“ ThinkPadu. Vrací se Lenovo do dob minulých tak, jak fanoušci očekávali? Jak moc se drží ThinkPad 25 svých kořenů?

Testovaný model: Lenovo ThinkPad 25 (20K7Z3LAUS)

  • CPU: Intel Core i7-7500U (2,7 GHz)
  • RAM: 16 GB DDR4
  • Disk: 512 GB SSD Samsung (M.2)
  • CPU: Intel HD Graphics 620 + Nvidia GeForce 940MX
  • Displej: 14“ Full HD dotykový
  • Rozměry: 336,6 mm x 232,5 mm x 19,95 mm
  • Hmotnost: 1,7 kg

Retro projekt?

„ThinkPad je jako stroj času,“ i tak by se dala nazvat série dotazníků, kterými se duchovní otec značky ThinkPad David Hill vyptával fanoušků na to, jaký by byl jejich vysněný ThinkPad. David plánoval takový produkt vytvořit k historickému 25. výročí značky ThinkPad. Po několika dotaznících David publikoval první snímky „vysněného“ ThinkPadu s tím, že nyní je třeba všechno důkladně zvážit, propočítat atd. Zmíněný notebook obsahoval sedmiřadou klávesnici, obrazovku s poměrem stran 16:10, množství indikačních diod či mechanické zámky víka a lampičku ThinkLight. To byla také na dlouhou dobu poslední zmínka o projektu a mnozí fanoušci nabyli dojmu, že projekt byl v tichosti ukončen. David se opět ozval až v létě 2017, kdy dal komunitě jasný vzkaz: „Retro ThinkPad je stále naživu, notebooky budou; a ne, nebudou stát $5000 za kus!“ Více o původně zamýšleném Retro ThinkPadu najdete zde.

Byla by lež říct, že výsledný produkt nezklamal očekávání fanoušků. Výroční ThinkPad 25 je totiž v zásadě jen mírně upravený sériový ThinkPad T470, navíc v hodně zvláštní konfiguraci. Představený produkt nejprve zklamal i mě, očekával jsem přístroj, který bude ve větší míře vycházet z průzkumů Davida Hilla. Po bezmála měsíci testování můžu ale říct, že moderní ThinkPad s původní klávesnicí funguje a má opravdu něco do sebe. Samotný koncept tenkého notebooku s vynikající klávesnicí totiž nemůže za nevhodně zvolený hardware a zhola nesmyslnou výrobní politiku.

Design, konstrukce, zpracování

Fakt, že přístroj vychází z modelu T470, je patrný na první pohled. Notebook má kompaktní tělo s přiměřeně nízkou tloušťkou a sympatickou hmotností (1,7 kg). Základna je vyrobená z plastu zesíleného skelnými vlákny (kvůli nižší hmotnosti), tělo je přesto příkladně pevné a nekroutí se. Základna je pevná i při větším zatlačení na palm rest. Víko obrazovky je z magnezitu, a ačkoliv je oproti základně méně pevné, rozhodně bych jej nenazval křehkým. Při zatlačení na zadní stranu víka dochází k mírnému vlnění obrazu. Tělo působí celistvým a vzdušným dojmem. Ano, některé historické modely s čistě kompozitovou kostrou byly asi ještě odolnější, s ThinkPadem 25 ale nemohly soupeřit v hmotnosti.

Všechny povrchy notebooku mají černou barvu, grafitový odstín je nejspíš konečně minulostí. U retro modelu je pak černá barva naprostá samozřejmost. Máme tu i pogumované víko obrazovky, které odkazuje na původní modely. Je velmi příjemné na dotek, je ale magnetem na mastné otisky rukou.

Dvojice pantů má jasný a plynulý chod. Panty udrží displej na svém místě pevně ve všech polohách. Panty mají rozsah otevření klasických 180°, což je příjemné zejména při práci na kolenou v posteli. Tuhost mechanismu ovšem nedovoluje otevřít notebook jednou rukou, základna se zvedá spolu s víkem.

Indikační diody se drží přesně původního modelu T470. Máme zde indikátory zapnutí přístroje a nabíjení. Zůstala také dioda ve víku přístroje (červená tečka v logu ThinkPad), která bliká, když notebook uvedete do režimu spánku nebo připojíte nabíjecí adaptér. Své diody má ještě Caps lock (hurá!) a ovladače hlasitosti. Na další indikátory se bohužel již nedostalo, to je dost škoda, právě výroční model mohl být osazen více indikátory.

Na kořeny ThinkPadů odkazuje dvojice designových prvků. Jedním z nich je natištěný text „Anniversary Edition 25“, který se nachází vlevo nad klávesnicí. Je ironické, že je na testovaném kusu natištěný nakřivo. Druhým prvkem je barevně odlišené logo ThinkPad v základně i víku obrazovky. Právě červená, zelená a modrá barva odkazuje na prapůvodní logo společnosti IBM. Ta vyráběla ThinkPady až do roku 2005, kdy přešla celá PC divize pod společnost Lenovo. Zde je patrné, že Lenovo chápe význam retro ThinkPadu jinak než právě David Hill: chybí mechanické zámky víka, lampička ThinkLight, většina původních indikačních diod atd. Z Hillových průzkumů navíc vyplynulo, že fanoušci preferují klasické stříbrné logo ThinkPad oproti použitému barevnému. Lenovo ThinkPad 25 tak působí jako značné zklamání pro ty, kteří doufali v něco více „legacy“. Jak ale zmiňuji níže: pokud notebook začnete brát jako klasický sériový ThinkPad T470 s poctivou klávesnicí, pochopíte, že tak notebook dává najednou docela smysl.

Ještě dodám: v prvotním článku o ThinkPadu 25 jsem zmiňoval vykrojení spadní hrany palmrestu. To se ukázalo jako nepravda. Palmrest je ve spodní části samozřejmě trochu zakulacený, zdaleka ale ne tolik jako u starších modelů.

Klávesnice, TrackPoint, trackpad

Je to tady. Kolik let jsme na tuhle klávesnici čekali? Lenovo nás nechalo ve štychu rozložení ostrůvkových klávesnic dlouhých 5 let. Celou tu dobu jsme museli zápasit s rozházenými klávesami pro pohyb v textu (Home, End, Page Up/Down), celou tu dobu jsme kroutili hlavou nad umístěním PrintScreenu tam, kde má být klávesa kontextové nabídky (ve Wordu neocenitelná věc). A celou tu dobu jsme bojovali s chybějícími klávesami pro ovládání zvuku, respektive jejich včleněním mezi klávesy F1-F4 (a tedy haprovaly s režimem FnLock, snažíc se zvyknout si, že F1 a ztlumení reproduktorů na jeden stisk prostě nelze). Ti největší profíci pak místo klávesy Pause hledali klávesovou zkratku Fn+P atd.

Klávesnice je fakticky alfou a omegou celého přístroje. Rozložení kláves je totiž přesně takové, jaké má být, a které si právem zaslouží označení „stvořeno pro profesionály“. Mechanika kláves je výborná a ačkoliv klávesy nemají tak přesný stisk jako ty v ostrůvkových klávesnicích, píše se na notebooku velice dobře. Klávesnice je poměrně klapavá a určitě bych ji neoznačil za rekordmana v tichosti, má ale kultivovaný a příjemný zvuk.

Zaujal mě povrch kláves. Zatímco na X220 byly klávesy oleštěné již během prvních dvou týdnů používání, klávesnice ThinkPadu 25 si drží svůj původní matný háv i po měsíci testování. Notebook si tak po delší čas udrží svůj původní vzhled.

Oproti předchozím sedmiřadým klávesnicím přichází ThinkPad 25 s podsvícením kláves zespodu. Dávné modely měly nad obrazovkou malou lampičku ThinkLight, u nového modelu ale výrobce osadil pouze standardní podsvícení. Hranaté klávesy vypadají ve tmě výborně a podtrhují industriální kvádrovitý design celého zařízení. Podsvícení ale není dokonalé a ve větším úhlu je patrné prosvítání jednotlivých spodních diod. Klávesnice má ochranu proti polití, voda z ní odchází dvěma odtokovými kanálky vespod notebooku.

Došlo i na maličkosti. Společně s původní klávesnicí tu máme většinu původních modrých popisek klávesových zkratek. Modré popisky mají navíc tu výhodu, že jsou první pohled jasně rozeznatelné. Došlo dokonce i na Screen Magnifier (Fn+mezerník), který přepíná obrazovku do základního VGA rozlišení, Jeho přítomnost beru spíš jako kuriozitu. Pokud jste z posledních ThinkPadů zvyklí, že Fn+mezerník spouští podsvícení klávesnice, budete si na tuto změnu muset chvíli zvykat.

Na klávesnici jsem během testování našel pouze jediný drobný nedostatek: chybějící režim NumLock. Konspirátoři můžou spekulovat nad tím, že jej Lenovo vynechalo „na truc“. Numerický blok (v písmenkové části klávesnice) jsem při práci v Excelu hodně postrádal a je škoda, že jej Lenovo odstranilo. Návrat sedmiřadé klávesnice působí každopádně jako zjevení a ukázka toho, že když se chce, tak to jde. Pakliže je pro vás klávesnice tím nejdůležitějším prvkem notebooku, ThinkPad 25 vrací značku po pěti letech zpět na absolutní vrchol. Klávesnice žádného jiného notebooku se ThinkPadu 25 ani zdaleka nepřibližuje.

TrackPoint je přesně takový, jaký byste u retro ThinkPadu očekávali. Výrobce opustil neergonomické řešení trackpointích tlačítek (50-70. generace) a vrátil tlačítka z původních modelů. Ta jsou nejen větší a lépe tvarovaná, mají ale také svou původní správnou mechaniku: jsou uchycená na horní straně a mačkají se ve spodní části. Toto provedení odpovídá přirozeným možnostem práce s palcem a je daleko více ergonomické. Když si dáte ThinkPady T470 a 25 vedle sebe a vyzkoušíte na nich TrackPoint, poznáte okamžitě rozdíl.

Výrobce s notebookem přibalil celkem čtveřici gumových červených čepiček. Dokážete ještě vyjmenovat jejich názvy? Máme zde dvakrát standardní Soft Dome, chlupatý Classic Dome a dovnitř zakulacený Soft Rim. Můžete si tak všechny tři vyzkoušet a vybrat si, jaká čepička vám vyhovuje nejvíce. Je to maličkost, která potěší a připomene časy, kdy byla trojice čepiček standard v každé thinkpadí krabici.

TrackPad prošel drobnými úpravami. Především je zhruba o 20 % menší kvůli přidané sedmé řadě kláves a větším tlačítkům TrackPointu. Trackpad je však stále dostatečně rozměrný a za celou dobu testování mi nepřišel malý. Má velmi jemnou povrchovou úpravu, bříško prstu se na něm nezadrhává. Integrované tlačítko je mírně tuhé, jeho stisk je pak velice kultivovaný a relativně tichý, definitivně odeznělo plastové cvakání. Doufám, že se tento trackpad stane etalonem i pro další generace ThinkPadů.

Displej

Notebook je osazený 14“ displejem s rozlišením 1920×1080 pixelů. Vyšší 2K rozlišení by jistě potěšilo mnoho zájemců, přesto si myslím, že je na práci ještě přijatelné. Použitý panel má technologii IPS, takže obraz má věrné podání barev a dobré pozorovací úhly. Testovaný přístroj dokonce netrpí ghostingem (prosvítáním podsvícení), což je častý neduh notebooků Lenovo s IPS obrazovkou. Ghosting se neobjevil ani po měsíci nošení v batohu. Obrazovka má bohužel poměr stran 16:9, který notebook přebral z modelu T470. Poměr stran 16:10, který si komunita „zvolila“ v průzkumech, by byl na práci daleko lepší, nedá se ale nic dělat.

Obrazovka je plně dotyková, zvládne rozeznat až 10 dotyků naráz. Popravdě jsem nepřišel na to, proč je ThinkPad 25 vybaven právě dotykovou obrazovkou. Ta akorát zvyšuje hmotnost přístroje a negativně ovlivňuje pořizovací cenu. Ano, najdou se uživatelé, kteří dotykovou obrazovku ocení, obecně vzato lze ale asi říct, že v tomto notebooku tak nějak postrádá smysl.

Panel má matnou povrchovou úpravu, takže je vhodný i pro práci v terénu (díky matnému povrchu není obrazovka jen jedno velké zrcadlo). Displej ovšem trápí slabší podsvícení, během testování jsem musel notebook většinu doby držet na 2/3 jasu. Za jasného dne je pak displej i na maximální podsvícení na hraně čitelnosti, vyšší svítivost by se hodila.

Reproduktory, mikrofon, zvuk, čtečka otisků prstu

Stejně jako klasická „téčka“ posledních let má i ThinkPad 25 dvojici reproduktorů. Ty se nachází zespoda v předních rozích základny a využívají softwarové rozšíření Dolby Audio. Podávaný zvuk je v rámci pracovních notebooků vysoce nadprůměrný, počítač si dokáže důstojně poradit s různými hudebními žánry, filmem i mluveným slovem. V aplikaci Lenovo Vantage (nástupce aplikací Lenovo Companion a Lenovo Settings) si můžete vybrat z několika předpřipravených zvukových profilů. Hudba je poslouchatelná i na maximální hlasitost, nicméně k tomuto účelu si pravděpodobně nikdo žádný ThinkPad nekupuje.

Dvojice mikrofonů je umístěná klasicky nad obrazovkou. Kvalita záznamu je výborná, telefonování přes internet nebude problém.

Webkamera nad displejem patří mezi průměr ve své kategorii. Nabízí HD rozlišení a video zvládne nahrávat ve 30 snímcích za sekundu. Za dobrého světla je nahrávaný obraz dobrý a ostrý, za horšího světla jsou výsledky docela slabé. Webkamera má podporu rozhraní Windows Hello (k tomu slouží další dvě kamery po levé straně od hlavní webkamery). Můžete se tak přihlásit i pomocí rozeznání obličeje.

Čtečka otisků prstů se nachází napravo od kurzorových kláves. Je mírně zapuštěná, nebudete se jí tedy nechtěně dotýkat. Je vybavena stavovou diodou, která umí blikat zeleně či oranžově podle toho, zdali se jí podařilo uživatele rozeznat. Čtečka je rychlá a je na ni spolehnutí.

Výkon

Srdce ThinkPadu 25 je procesor Intel Core sedmé generace, konkrétně Intel Core i7-7500U. Dvoujádrový nízkonapěťový ULV procesor s taktem 2,7 GHz poskytuje notebooku dostatek výkonu na jakékoliv běžné činnosti, navíc je relativně úsporný. V porovnání s nejnovější osmou generací Intel Core ale působí trochu zastarale. Je škoda, že Lenovo nesáhlo po novější architektuře.

Procesoru sekunduje 16 GB operační paměti (DDR4), což je plně dostačující pro jakoukoliv běžnou práci. Pro běh více náročných aplikací najednou ale nemusí stačit. Notebook má továrně obsazený jeden slot ze dvou, můžete tedy doplnit ještě jeden paměťový modul, a získat tak až 32 GB RAM.

Notebook je osazen dvěma grafickými kartami. Jedna je standardně součástí procesoru (Intel HD Grapics 620), která je zapnutá trvale a slouží k vykreslování všech běžných operací. Druhá grafická karta Nvidia GeForce 940MX s 2 GB vlastní paměti se zapíná pouze u náročnějších aplikací. Vzhledem k tomu, že jde pouze o oprášenou GeForce 940M z roku 2015, žádný zázračný výkon od ní nečekejte. Dedikovaná grafika střední třídy může být ovšem dobrým pomocníkem při střihu videa či méně náročné práci v CADu. Grafické zázraky od ní nečekejte, aktuální tituly ale zvládne na nejnižší detaily docela plynule.

Úložištěm je SSD Samsung s kapacitou 512 GB v M.2 slotu. Zapojení disku je poněkud zvlášní: v 2,5″ šachtě je místo klasického velkého SSD pouze natažený konektor M.2. Do notebooku lze tedy teoreticky zapojit i klasický 2,5″ pevný disk. Rozhraní je omezeno sběrnicí PCIe-x2, bohužel tak nelze využít plný výkon instalovaného SSD.

Výsledky benchmarků:

  • PCMark 8 Home Accelerated: 3561 bodů
  • PCMark 8 Creative Accelerated: 4465 bodů
  • PCMark 8 Work Accelerated: 4434 bodů
  • Unigine Heaven:
    • Průměrné FPS: 23,5
    • Score: 593
    • Minimální/maximální FPS: 6,9/44,5
  • Crystal Disk Mark: viz galerie

Připojitelnost, konektivita

  • Levý bok: nabíjecí konektor, USB 3.0, USB-C (s Intel Thunderbolt 3)
  • Pravý bok: konektor síťového kabelu, 2x USB 3.0 (trvale napájené), HDMI, 3,5 mm jack, čtečka paměťových karet, zámek Kensignton
  • Spodní strana: dokovací konektor, slot SIM karty (pod baterií)
  • Další: Wi-Fi (Intel Dualband Wireless AC 8265), Bluetooth 4.2, 4G/LTE modem, NFC

Přítomné USB konektory měly problém s tím, že do nich šly periferie připojit docela ztuha. Předpokládám, že šlo o chybu kusu, a že delším používáním se konektor trochu ochodí. Rozložení konektorů na pravé straně mi nepřijde úplně ideální, zejména HDMI kabel, který bych uvítal blíž k obrazovce, naopak čtečka paměťových karet by mohla být umístěná blíž k uživateli.

Chlazení, baterie, výdrž

Větráček notebooku se nachází na levé straně zařízení (nevýhoda pro leváky, leč praváků je většina). Při běžné práci o větráčku prakticky nevíte, spouští se až s větším zatížením (náročnější aplikace). Na plné otáčky má poměrně svištivý zvuk, nikdy mě ale nerušil. Procesor i dedikovaná grafická karta mají samozřejmě obě vlastní heatpipe.

Notebook obsahuje dvě baterie (systém PowerBridge). To znamená, že uživatelsky výměnná baterie může být vyjmuta a měněna za chodu (není třeba notebook vypínat). ThinkPad 25 je v základu dodávaný pouze se základní výměnnou 3článkovou baterií (24 Wh), můžete si ale dokoupit i větší šestičlánkovou (48 Wh).

Notebook s dodávanými bateriemi vydrží zhruba 5-6 hodin běžné práce (2/3 jas, zapnutá Wi-Fi, Firefox, kancelářské aplikace). Při vyloženě nenáročné práci (vypnutá Wi-Fi, kancelářské aplikace) lze výdrž prodloužit i k 10 hodinám.

Notebook je dodávaný s klasickým 65W napájecím adaptérem. Ten zvládne nabít notebook asi za hodinu a půl. Adaptér je malý a lehký.

Balení

Notebook je dodáván v hezké matně černé krabici. Pod černým víkem se nachází červená kartonová vanička, ve které je pod samotným notebookem malá brožurka mapující historii značky ThinkPad a trojice výměnných čepiček TrackPointu. Hezké balení ozvláštňuje rozbalování, máte skutečně pocit, že rozbalujete něco nevšedního a speciálního. Buďme ale upřímní: je tohle opravdu to, co jsme od retro ThinkPadu očekávali, popř. snad něco, čím by se dala ospravedlnit vysoká cena či celosvětová skladová nedostupnost? Nejspíš ne.

Brožura ke mně bohužel nedorazila. Její fotografie pochází z webu Laptopmag.com.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky