T460p: kompaktní balení výkonu

9. 5. 2016 | 1

Zhruba před třemi lety Intel uvedl na trh novou generaci dvoujádrových procesorů, která ale spoustě „ajťáků“ po výkonové stránce neudělala velkou radost. Nová generace dvoujader byla totiž dle (do té doby) platných koncepcí nízkonapěťová, což mělo za následek velký propad výkonu v mezitřídně srovnatelných procesorech. Jistě, toto rozhodnutí mělo i své benefity ve formě výrazně snížené spotřebě samotného procesoru a z toho teoreticky plynoucí i delší výdrž na bateri. Většina výrobců se bohužel uchýlila k tomu, že se z důvodu nižší „výhřevnosti“ procesoru hodně ztenčily notebooky a tím pádem se výrazně zmenšily baterie. Pro většinu uživatelů vlastně vcelku výhra, ale co ti, kteří chtějí relativně kompaktní notebook (řekněme 14″) a zároveň co nejvyšší výkon procesoru? Ti měli zkrátka smůlu. Jejich prakticky jedinou možností byly 15″ notebooky se čtyřjádrovými procesory – co si budeme povídat, takové zařízení se těžko označení za „jakž takž“ kompaktní. Nyní Lenovo uvádí novou generaci notebooků a v třídě 14″ čtyřjader má opět svého zástupce – ThinkPad T460p. Hodně jsem se na něj těšil.

Testovaná konfigurace (20FW0-00E):

  • CPU: Intel Core i5-6440HQ Skylake, 4 jádra / 4 vlákna, 6MB cache, 2,6-3,5 GHz (až i7-7820HQ)
  • GPU: Intel HD Graphics 530 (mimo náš trh existuje i varianta s Nvidia GT940MX a prý má problémy s chlazením)
  • RAM: 8 GB DDR4 (8GB v jednom slotu), max 32GB (2x16GB)
  • HDD: 192GB SSD 2,5″ Samsung (použit vlastní starý Intel 320 120GB)

Vzhled, provedení a konstrukce – hlavně nenápadně

Stručně řečeno – T460p jen velmi minimálně vybočuje z aktuální generace notebooků ThinkPad a nejméně samozřejmě T460. Je o něco málo silnější a těžší, ale na první pohled to není znát; snad jedině, kdybychom viděli T460 a T460p v přímém srovnání. Celé tělo je z matně černého plastu, a jestli se něco lidem z Lenova opravdu musí nechat, tak je to dílenské zpracování – všechny díly krásně lícují, nevržou a celkově mám z notebooku pocit velmi dobře zkonstruovaného zařízení, které snese hrubší zacházení bez větších problémů, nebo minimálně nebude za 1-2 roky používání ten rozvrzaný opotřebovaný notebook s jedním pantem plandajícím na wifi anténách… Teda, aspoň mám ten pocit, management zvládne i nepředstavitelné :-)

Notebook obecně ctí designový jazyk posledních tří generací notebooků ThinkPad – z mého pohledu tenké a kompaktní linie, alespoň vzhledem ke korporátnímu zaměření. Notebook celkově působí opravdu subtilně a tento dojem kazí snad jen rozšířená baterie, která je u tohoto čtyřjádrového modelu zřejmě standardem. Dvoujádrové T460 jsou celkově o něco tenčí a bez rozšířené baterie byste je ještě před pěti lety mohli zařadit do velmi mobilních kompaktů.

IMG_20160508_220036

IMG_20160508_222740

T460s T460 T460p
Šířka (mm) 331 339 344
Výška (mm) 226,8 232,5 239
Hloubka (mm) 16,9-18,8 21 24,4
Váha (kg) 1,36 1,73 2,13

Barevné provedení ctí samozřejmě tmavě šedou, nebo snad světle černou? Vlastně ani nevím, postřehl jsem nějaké komentáře k barevným provedením posledních generací, ale je je to tak trochu pod moji rozlišovací schopnost. Když srovnám vedle sebe W520 a T460p a barvu W520 budu považovat za černou, tak je T460p tmavě šedá. Za mě je barevné provedení naprosto v pořádku a notebook se mi opravdu líbí.

IMG_20160507_130147

IMG_20160507_125651

Na pravé straně najdeme většinu portů, jmenovitě Kensington zámek, HDMI, mini Display Port, Ethernet, 2x USB 3.0 a slot na SIM kartu. Zajímavostí tohoto slotu je, že rámeček pro samotnou kartu je kovový a slouží jako technologický prvek konstrukce notebooku – rámeček je třeba vysunout, pokud chcete oddělat spodní víko notebooku a dostat se například k disku. Nějakou minutu mi trvalo, než jsem na tuto funkci přišel. Levá strana se nese v podstatě ve stejném duchu – je zde napájecí port, jedno USB 3.0 s možností výkonnějšího napájení USB zařízení při vypnutém notebooku, sympaticky kompaktní výstup chlazení, 3,5mm kombinovaný audio jack a čtečka karet smart card. Předposlední konektor nalezneme na čelní hraně – čtečku paměťových karet. Zadní strana porty samozřejmě nemá, protože tu máme panty, které otevírají displej až za notebook. V tomto případě mi to ale vůbec nevadí, protože je možné otevřít displej do úhlu 180 stupňů. Displej bohužel není možné pohodlně otevřít jednou rukou, nicméně dvě/tři „zhoupnutí“ a i jednou rukou se podaří otevřít.

IMG_20160508_220313

IMG_20160508_220036

IMG_20160508_220349

Základna notebooku je ze stejných plastů jako většina ostatních ploch – tedy tvrdého matného plastu. Okolo klávesnice jsou dostatečně okraje, které zajišťují pohodlné položení dlaní a TrackPoint má vyhrazená mechanická tlačítka s červenou proužkou jako v minulé generaci. Rámeček displeje by mohl být o něco tenčí na horní a spodní straně. Hrana palmrestu je mírně (oproti starším notebookům ThinkPad hodně mírně) zahnutá, což zlepšuje komfort při psaní. Zároveň na horní straně displeje je tohoto zahnutí „protikus“. Rámeček displeje má distanční plošky, které vymezují vůli mezi displejem a palmrestem – zde bych raději viděl jednu celistvou gumovou hranu po obvodu celého displeje – připadá mi to jako méně rušivé řešení. Posledním zajímavým prvkem je nová čtečka otisků prstů, které se nachází mezi směrovou šipkou vpravo a USB portem na pravé straně notebooku. Dvoubarevná (červená a zelená) indikační dioda je nad čtečkou.

IMG_20160507_141424

Spodní strana notebooku je poměrně jednolitá. Zaujme snad jen viditelné zapuštění dokovacího konektoru, což je právě ten rozdíl v „tloušťce“ od standardní T460 a také baterie s vyšší kapacitou. Po vzhledové stránce se jinak jedná o nijak vyčnívající notebook z dnešní vzhledové diktatury.

Obecně mě asi nejvíce mrzí absence indikačních diod. Od dob, kdy jsou v noteboocích SSD disky, tak vcelku dokáži žít bez diody indikující práci disku, ale nějaké ty diody pro činnost Wi-Fi a různé stavy napájení bych opravdu uvítal. Přece jen tu nějaké jsou, ale považuji je za poměrně nešťastně řešené – dioda indikující vypnutý, nebo uspaný stav notebooku je červená tečka nad nápisem ThinkPad na víku displeje. Povrch víka displeje je z (pro poslední tři generace) typického pogumovaného povrch. Další diodu, která nám napoví připojení nabíječky (blikání), nabíjení (oranžová barva) a nabito (zelená barva) je u napájecího konektoru. Poslední indikační diodu nalezneme integrované v tlačítkách (CapsLock, F1, F4, FnLk) indukující stav příslušné funkce.

IMG_20160507_140801

Klávesnice a polohovadla

Nikovo nepřekvapí, že na klávesnici se prakticky nic nezměnilo. Máme tu tedy stejnou, jako v předchozí generaci. Jednu z nejlepších čiklet klávesnic kterou znám. Ergonomicky tvarované matné, ale ne hrubé klávesy s prohnutím, které je radost používat. Mechanika je naprosto jasná a precizní. Na klávesnici přehnaně neulpívají otisky a dokáže být velmi tichá. Pokud bych ji něco měl vytknout, tak občas ráda „zvoní“, zvláště pokud píšete rychle a úderně. Jediná věc, která mi na této klávesnici skutečně vadí je absence klávesy pro kontextovou nabídku a její nahrazení za klávesu PrtSc. Klávesnice je v mém případě navíc dvoustupňově podsvícená – podsvícení by pravděpodobně šlo udělat ještě o kousek pečlivěji, aby méně prosvítalo při ostrých úhlech zespod kláves, ale celkově si určitě není na co stěžovat.

IMG_20160508_215923

 

Jako polohovací zařízení tu je přítomná klasická dvojice clickpadu a TrackPointu. Jeijch verze se od minulé generace podle mě vůbec neliší – vypadá to, že by se nám mohla polohovadla po delší době snad ustálit? TrackPoint je oproti starším ThinkPadům o dost zapuštěnější, ale to je jen otázkou zvyku řekl bych. Mechanické klávesy TrackPointu fungují bez výhrad a software clickpadu je taktéž vynikající. Jediné negativum, které na něj slýchávám (kromě toho, že je to clickpad) je jeho hlučnost a nerovnoměrná citlivost/zpětná vazba na kliknutí – clickpad pod sebou má totiž jen jedno tlačítko a tlak, který je třeba vyvinout na jednotlivé části dotykové plochy není rovnoměrný, stejně jako zvuk, který kliknutí vydá. Považuji to za určitou formu nedokonalosti, ale na druhou stranu mě nějak neomezuje v používání. Erudovanější popis aktuálních polohovadel notebooků ThinkPad 2016 naleznete v článku o T460s.

Obraz a zvuk

Začneme tím pozitivnějším – obrazem. Testovaný notebook je vybavený Full HD IPS panelem, a to konkrétně LG LP140WF6-SPB1. Jedná se o IPS panel s vynikajícími (na notebooky) pozorovacími úhly a skvělým barevným podáním. Samozřejmě se nejedná o žádný profi produkt, ale rozhodně je to příjemná varianta pro běžnou práci. V mém případě se jedná o nedotykovou verzi a ve Windows 10 nemám problém pracovat při nastavení systému na 100% velikost – naprosto bezproblémové nastavení. Nejspíš jediné zajímavé chování, které tento OS vykazuje s tímto displejem je to, že když se připojuji na vzdálené plochy, tak se mi nezobrazí v plné velikosti, jaké by měly a občas mám na displeji jakési fragmenty a stačí aplikaci zmenšit a následně maximalizovat a je všechno je ok. Nevím, jestli je sw záležitost, nebo s tím nějak W10 neumějí přesně pracovat. Celkově vzato se mi displej opravdu hodně líbí a je radost ho používat.

Co se týká zvukové kulisy, tak musím bohužel říct, že je zmařen obrovský potenciál reproduktorů, stejně jako v minulé generaci W550s – šuměním/rušením. Zkopíruji sem původní text, protože se jedná o stejný problém a bylo by zbytečné jej popisovat znovu:

* U W550s jsem se bohužel setkal s jednou velmi nemilou vlastností. Pokud máte reproduktory zapnuté (ve Windows, klávesovou zkratkou), tak jeho reproduktory velmi nesnesitelně šumí/pískají. Předpokládám, že stejná vlastnost platí pro T550. U T450s, nebo L450 jsem se s touto chybou nepotkal. Projevuje se tak, že pokud zvuk systémově či tlačítkem nevypnete, pak máte v počítači spuštěné něco, co vydává sebemenší zvuk do reproduktorů, tak slyšíte šumění, či pištění. Zkrátka je po cestě k reproduktoru nějaké rušení. Ovladače notebooku se s tím snaží bojovat tak, že asi 2 sekundy po vypnutí audio výstupu jakékoliv aplikace vypnou reproduktory a zapnou je v okamžiku, kdy nějaký proces „vydává“ zvuk. Typicky to poznáte třeba tak, že procházíte Internet beze zvuku, všechno je v pořádku. Na YouTube si pustíte video a pořád je to v pořádku. Po skončení videa se zvukem notebook asi dvě vteřiny „piští“, než ovladače vypnout zvuk. Časem se naučíte vypínat zvuk, pokud jej zrovna nepotřebujete, protože tato chyba je poměrně obtěžující a velmi slyšitelná – například i při také drobnosti, jako nějaký systémový zvuk, který vydá jen „cink“. Velmi hloupá chyba u takto drahého notebooku. Nedokážu říci, jestli se bude týkat jen prvních vln notebooků, nebo jestli jí bude trpět každý 15″ ThinkPad této generace.

Pokud bych pominul tento problém, tak se mi reproduktory zdají naprosto fantastické – velmi hlasité, prokreslené a vůbec nemají „plechový“ zvuk, naopak, na takto malé zařízení úžasná hlasitost bez větší ztráty kvality.

Konektory

Jak již bylo zmíněno v samostatném článku, ThinkPady, mimo jiné, přicházení se současnou generací o VGA konektor. Ano, je to smutné, mě osobně to poměrně omezuje (protože nevlastním redukci a VGA monitory kupodivu stále běžné používám). O to smutnější je to proto, že na klasickou T460 by se VGA nejspíš vešel a na T460p zcela určitě. Na druhou stranu, VGA konektor a jeho omezení plynoucí ze zastaralosti jsou tu s námi… ani nevím jak dlouho, dost možná déle, než jsem já na světě, takže jednou to zkrátka „přijít muselo“. Z mého pohledu to alespoň přináší výhodu v tom, že notebooky budou mít nyní k dispozici jak profi DisplayPort, který těží z technických možností (a je levnější) tak více „multimediální“ HDMI, které těží z jeho vlastního rozšíření. Snad jediná drobnost, která si za mě zaslouží kritiku, tak je zvolená velikost DP – verze mini. Proč? Velká varianta by se vešla úplně stejně dobře a vyřešily by se potenciální problémy s redukováním velikostí.

IMG_20160508_220036

IMG_20160508_215855

IMG_20160508_215913

IMG_20160508_220313

IMG_20160507_131718

Rozvržené konektorů jsem popsal hned z úvodu tohoto článku, zmíním ještě jednou, že notebook disponuje třemi USB 3.0 porty s tím. že jeden z nich je trvale napájený. Ethernetem, slotem na SIM kartu ve velikosti micro, plnohodnotným HDMI, mini DP, 3,5mm audio jack, čtečkou na SD karty a čtečkou na čipové karty. Na spodní straně notebooku nalezneme stále klasický dokovací konektor.

Zajímavostí je, že levé USB (které je trvale napájené) mi způsobovalo problémy fakticky znamenající, že bylo nepoužitelné. Když jsem do něj například připojil myš, počítač vydal zvuk, že se něco připojilo, optická myš začala svítit, ale nefungovala. Flashka se chovala prakticky stejně. Pikantní na celé věci je, že (aspoň jsem to tak pozoroval) všechna tato zařízení při prvním jejich připojení fungovala normálně, ovšem při druhém a každém dalším už (ne)fungovala, jak jsem popsal výše. Nijak jsem to neřešil a ani nehledal na Internetu, jestli někdo nemá stejný problém. Zkrátka jsem to ignoroval a používal jen dvě pravá USB. Myslím si, že to bude nějaká sw záležitost, nebo vadný testovaný kus.

Bezdrátová komunikace v mnou testovaném T460p byla realizována prostřednictvím dvoupásmové karty Intel AC-8260, která používá antény 2×2. Jedná se o zhruba vyšší střední třídu karty (tak to ThinkPady řady T měly minimálně několik posledních generací) a stále se jedná o kartu, která je lepší, než karty v v 90% produkce notebooků – je to poznat na technice, citlivosti, ovladačích a celkově schopnostech karty – a/b/g/n/ac v 2,4- i 5GHz , max 867 Mb/s, WiDi, Bluetooth 4.2.

Výkon a chlazení

Výkon je definován primárně novou generací mobilní čtyřjader – u mě i5-6440HQ s TDP 45W. Musím říct, že to je asi věc, která mě na celém notebooku lákala ze všeho nejvíc. Na rozdíl od většiny svého okolí upřednostňuji notebooky s co nejvyšším výkonem z jediného důvodu – jakmile máte v notebooku SSD s dostatečně rychlými parametry, tak se jediným úzkým hrdlem notebooku stane procesor (ať výkon v jednom vláknu, nebo celkově) a vždy se bude čekat jen na něj (stroje bez SSD si s 90% vystačí jen s i3).

Upřímně řečeno, výkon notebooku je tak vysoký, že je to (po trochu extrémní P70) druhý nejvýkonnější notebook, který jsem kdy používal, byť ten nárůst 10% oproti mé i7-2820QM není extrémní. Z pohledu výkonu je tedy práce s tímto notebookem opravdu plynulá, efektivní a zkrátka „jedna radost“. Procesor pří vícevláknovém zatížení nemá problém s držením Turbo frekvence na 3,1GHz, což je opravdu velmi slušná hodnota, zvlášť když přihlédneme k tomu, jak má notebook tiché chlazení., To se tu vlastně bavíme o druhém nejslabším procesoru ze čtyř možných…

Chlazení notebooku je vynikající. Při běžné kancelářské práci se ventilátor buď netočí, nebo ho vůbec nevnímáte. První faktor, který se na tom podílí je, že T460p má (pochopitelně) trochu robustnější chladič. Nejedná se o trojnásobný chladič vzhledem k nízkonapěťovým dvoujádrům (15W vs. 45W TDP), ale nějaký rozdíl tu je. Druhý faktor si myslím, že budou úsporné stavy procesoru, tj., že když je procesor nevytížený, nebo jen minimálně, tak má mnohem nižší spotřebu energie oproti svým předchůdcům (třeba již zmiňovaná i7-2820QM). Ani v zátěži se chlazení neprojevuje nijak rušivě a notebook není nikde (kde se dotýká uživatel) horký.

Baterie

T460p je standardně dodávána s rozšířenou baterií z důvodu, že na základní 3cell by vydržela asi jen dvě hodiny. S rozšířenou 72Wh baterií se výdrž pohybuje obvykle v rozmezí 3-5 hodin v závislosti na použití. Z mého pohledu to není na kompaktní notebook zrovna ideální hodnota – představoval bych si alespoň o dvě hodiny více, ale to je bohužel daň za výkon čtyřjádrového procesoru, který zkrátka nebude nikdy tak úsporný jako dvoujádro. Trochu mě mrzí, že neexistují větší baterie. Nějakých 90-100Wh by se mi opravdu líbilo. Notebook se zároveň odlišuje od ostatních ThinkPadů tím, že ve svém těle nemá integrovanou druhou baterii – pravděpodobně proto, že by se už nevešla. K notebooku je dodáván klasický napájecí adaptér o výkonu 90W, který baterii na plnou kapacitu nabije za cca dvě hodiny.

IMG_20160508_220217

IMG_20160508_220336

 

Ostatní

Notebook je vybaven (alespoň pro mě) úplně novým typem čtečky otisků prstů. Už se nejedná o proužek přes který prstem „přejíždíte“, ale o plochu, na kterou prst pokládáte. Jako výhodu určitě vnímám to, že software si nasnímá nejen střed bříška prstu, ale i strany, tzn., že tu je určitá schopnost sejmout a autorizovat otisk prstu i při relativně nedbalém používání, takže se ve výsledku používá opravdu velmi pohodlně a rychle. Rychlost je její další vlastnost. Kdybych řekl, že stará čtečka otisků prstů potřebovala 2 sekundy na autorizaci a přihlášení, tak tato nová potřebuje jen 0,5 sekundy. Navíc má velmi dobře působící stavové tlačítko. Zajímavou vlastností čtečky je, že se již nepoužívají programy a ovladače přímo od Lenovo, ale software Microsoft.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky