Půlroční zkušenosti s ThinkPad W500

16. 3. 2016 | 1

Touto cestou bych se s vámi rád podělil o půlroční zkušenosti s pracovním strojem Lenovo ThinkPad W500, který používám na pracovní i osobní účely.

Proč padla volba na ThinkPad

Staré dobré ThinkPady jsem vždy obdivoval pro svou odolnost díky RollCage rámu, krabicovému konzervativnímu vzhledu, kvalitnímu zpracování, ergonomii a bezpečnosti. Zkrátka a dobře mám rád funkční a odladěné nástroje, které dobře slouží a nejsou jen „spotřebky“.

Výhodou ThinkPadů je mimo jiné i obecně  snadná rozborka, kterou jsem osobně zatím nemusel absolovat, měl jsem však možnost zhlédnout kolegův T400 rozebraný do skoro posledního šroubku z důdovu výměny ventilátoru. Přirovnal bych to legu či merkuru, žádná “slepenka”.

Při výběru nového pracovního stroje jsem se zaměřil na řadu W, čili workstation. Potřeboval jsem stroj, který disponuje vyšším rozlišení LCD monitoru, solidnějším výkonem, umožňuje dokování, instalaci SSD a minimálně 8 GB RAM. Volba tedy padla na W500. Repasovaný ThinkPad  jsem spolu s dokovací stanicí a dvěma nabíječkami (jedna na doma, druhá do kanceláře) objednal na importpc.cz. Obchod měl dobré hodnocení na Aukru i Heuréce, cena byla vyšší díky SSD, 8 GB RAM a 2leté  záruce, ale za kvalitu nemám problém zaplatit. Na prodejnu jsem přijel druhý den, notebook byl překvapivě prakticky netknutý a hlavně vyčištěný, což se u repasu jen tak nevidí.Trochu byly opotřebované rohy víka (chyběla guma) a panty měly mírnou vůli, ale jinak vše jak nové.

Parametry mého kusu

Parametry mého kusu jsou následující:

  • CPU: Intel Core 2 Duo 2,8GHz, L2 cache 6 MB, 45 W DTP
  • GPU: VGA ATI FireGL V5700 512 MB a Intel integrovaná
  • RAM: 8 GB DDR3 (2 x 4 GB)
  • SSD: 250GB Kingston
  • Vypalovačka DVD-RW
  • ThinkLight, Bluetooth, webkamera
  • OS: Windows 10 (po koupi Windows 8.1, v říjnu upgrade na Windows 10)

Zpracování, klávesnice, TrackPoint, LCD, ThinkLight, zvuk

ThinkPad W500 je tradičně velmi dobře zpracován. Nikde nic nevrže, tělo se nekroutí, vše lícuje – takto má vypadat kvalitní zpracování. Panty mají drobnou vůli, ale z mého pohledu v normě. Nevýhodou je vysoká váha, která činí 2,7 kg, nabíječka 400 g. Pro nošení W500 bez nadsázky doporučuji batoh, jinak se pronesete – spokojeně používám ThinkPad Essential BackPack 15.6″ (cena okolo 700,-), kromě notebooku máte v batohu místo na bezdrátovou myš, externí HDD, svačinu nebo pivko.

Na klávesnici se píše velmi dobře, stisk je hluboký a jistý, pro mne vyhovující. Trochu mě mrzí, že je po půl roce používání ošoupaná (při koupi netknutá), nicméně na funkčnost to nemá vliv a v případě nutnosti jde snadno vyměnit.

Součástí klávesnice je také starý dobrý TrackPoint, bez kterého bych si práci neuměl představit. Funguje skvěle a bez chyb, tak to má být.

LCD TN panel je bohužel za ty roky poměrně vysvícený, barvy jsou o proti IPS panelu poměrně vybledlé, takže žádná sláva. Do budoucna toto budu možná řešit výměnou, ale nevidím to jako zásadní problém.

ThinkLight, neboli přisvícení klávesnice, je řešeno diodou umístěnou v horní části víka. Osvětlení ve tmě je dostačující, chválím použití bílé diody (starší mají, tuším, žlutou).

Repro v notebooku hraje překvapivě velmi dobře. Výšky i basy hrají obstojně, na film jsou dostačující.

Výkon a výdrž

Výkon notebooku z mého pohledu hodnotím kladně. Na běžnou práci plně dostačuje a ventilátor prakticky neuslyšíte. Při vysoké zátěži – např. renderování videa – CPU poměrně topí (45W DTP) a ventilátor pochopitelně točí na 100 %, což se projevuje klasickým funěním. Jinak ventilátor nepíská a nevydává pazvuky.

Na baterii (Avacom, 84 Wh) notebook vydrží přibližně 4 hodiny při klidné práci, v zátěží cca 2-2,5 hodiny podle náročnosti. Primárně využívám notebook v dokovací stanici z důvodu konektivity a připojení k externímu monitoru. V „dokině“ mám také stabilně připojené repro, externí HDD pro zálohy.

Instalace Windows a dalšího software

Po koupi W500 následovala instalace Windows 8.1 (defaultně Windows 7), což se ukázala jako ne příliš vhodná cesta. Pro tak starý model byl problém najít kompatibilní ovladače pro chipset, Bluetoth a snímač otisků prstů. Chipset jsem vyřešil neoficiální cestou a custom drivery, Bluetoth a snímač otisků prstů vypnul v BIOSu (prakticky jej nepoužívám). S nástupem Windows 10 se kupodivu vyřešil problém s Bluetooth, který je již zcela funkční, snímač otisků prstů se mi nepodařilo zprovoznit (pokud by někdo věděl jak na to, napište, prosím, do komentářů).

Ostatní software, který používám pro vývoj a grafické / video práce (PHP Storm, Photoshop 6.0, Git Bash, After Effects, …), běží hladce bez potíží, nikde jsem na problém nenarazil.

Závěrečné shrnutí

Lenovo ThinkPad W500 je kvalitně zpracovaný stroj s dostatešným výkonem pro běžnou i náročnější práci. Jeho slabinu vidím v TN panelu a z dnešního pohledu slabšímu CPU, nicméně pro mé potřeby dostačující.

Doporučení uživatelům

Na závěr bych uživatelům téo řady dal jednu radu: pokud notebooku “zatopíte” (např. budete jako v mém případě renderovat video), hlídejte si teplotu u pravého pantu. Zde je umístěn chladič CPU a GPU, který pant ohřívá, a při otevírání / zavírání víká podle informací rád praská. Před manipulací s víkem raději vyčkejte, než se notebook a pant zchladí. Dobré je také kápnout do pantu jednou za čas olej, který jej promaže.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky