Vibe Z2 vs Vibe Z2 Pro: Srovnání dvou kovových elegánů

5. 2. 2015 | 1

Lenovo má v současnosti na českém trhu dva, na první pohled velmi podobné telefony. Oba patří do nejvyšší řady Vibe a jejich názvy není těžké splést. Řeč je pochopitelně o dvojici Vibe Z2 a Vibe Z2 Pro, které se nám oba podařilo získat na test. V čem Z2 Pro drtí svého levnějšího příbuzného a kdy naopak nemá cenu platit za telefon o třetinu víc?

Menší srovnání Vibe Z2 a Z2 Pro na videu naleznete v tomto článku.

Vzhled a kvalita konstrukce

Vzhled a zpracování jsou dva parametry ve kterých jsou si oba zmíněné telefony nejblíž. Oba nabídnou velmi podobnou, elegantní, kovovou konstrukci. Mírně se liší pouze záda, která jsou (krom různých barevných variant) v případě Z2 Pro matná oproti polo-lesklým u Z2. Ve výsledku tak Z2 o něco více vážě otisky prstů, nejedná se však o žádný zásadní nedostatek. Nepatrně se liší také rozložení ovládacích prvků. V případě Vibe Z2 se nalézá kolébka hlasitosti i zapínací tlačítko na pravé straně zařízení. Oproti tomu Z2 Pro má kolébku hlasitosti nalevo a kolébku hlasitosti na druhém boku. Vzhledem k větším rozměrům Z2 Pro je tak regulace hlasitosti jednou rukou obtížně dostupná. K oběma modelům se pak váže stejný neduh v podobě chrastících tlačítek. Jinak je však zpracování u obou příkladné.

Vibe Z2 Pro

Vibe Z2 Pro je s úhlopříčkou 6″ opravdový obr a spoustě uživatelů se kvůli tomu bude jednou rukou obtížně ovládat. Situaci naštěstí trochu zachraňují opravdu tenké rámečky okolo displeje a malá tloušťka přístroje. Je škoda, že Lenovo nezvolilo softwarovou variantu tlačítek pro kontextové menu, návrat na domovskou obrazovku a šipku zpět. Ta jsou totiž při běžné obsluze telefonu jednou rukou opravdu velmi špatně dosažitelná i v případě, že máte velké ruce. Celkově je třeba si dobře rozmyslet, zda takto velkou úhlopříčku oceníte. Na druhou stranu lze předpokládat, že si na ni velká spousta uživatelů během několika dní bez větších potíží zvykne.

Vibe Z2

Oproti tomu Vibe Z2 nabízí poněkud umírněnější úhlopříčku 5,5″. Díky tomu se mnohem lépe ovládá jednou rukou i když i v tomto případě platí výtka směrem ke stále ne úplně dobře dostupným senzorovým tlačítkům pod displejem. Díky menší úhlopříčce si může Z2 dovolit o něco širší (nicméně stále poměrně malé) okraje okolo displeje i větší tloušťku.

Hardwarové parametry

Vibe Z2 Pro

  • displej:
    6″, IPS LCD, QHD (2 560 × 1 440 px) rozlišení, jemnost 490 PPI
  • procesor:
    čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 (Krait 400, 2,5 GHz)
  • GPU:
    Adreno 330
  • paměť:
    3 GB RAM, 32 GB vnitřní úložiště (bez možnosti rozšíření)
  • hlavní fotoaparát:
    16 MPx, optická stabilizace, 4k video (30 fps)
  • sekundární fotoaparát:
    5 MPx
  • baterie:
    4 000 mAh
  • konektivita:
    Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac (2,4 a 5 GHz), Bluetooth 4.0, GPS (s podporou A-GPS) + GLONASS
  • OS:
    Android 4.4.4 s nadstavbou VIBE UI
  • rozměry:
    156 x 81,3 x 7,7 mm
  • hmotnost:
    179 g

Vibe Z2

  • displej:
    5,5″, IPS LCD, HD (1 280 x 720 px) rozlišení, jemnost 267 PPI
  • procesor:
    64-bit, čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410 (4 x Cortex-A53, 1,2GHz)
  • GPU:
    Adreno 306
  • paměť:
    2 GB RAM, 32 GB vnitřní úložiště (bez možnosti rozšíření)
  • hlavní fotoaparát:
    13 MPx, optická stabilizace, FullHD video
  • sekundární fotoaparát:
    8 MPx
  • baterie:
    3 000 mAh
  • konektivita:
    Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac (2,4 a 5 GHz), Bluetooth 4.0, GPS (s podporou A-GPS) + GLONASS
  • OS:
    Android 4.4.4 s nadstavbou VIBE UI
  • rozměry:
    148,5 x 76,4 x 7,8 mm
  • hmotnost:
    158 g

Obraz a zvuk

Displej představuje obrovský rozdíl mezi oběma přístroji. Zatímco Vibe Z2 Pro je osazen 6″ IPS displejem s nekompromisním QHD rozlišením a jemností 490 PPI (pixelů na palec), Vibe Z2 nabídne displej s úhlopříčkou 5,5″, rovněž využívající IPS technologii, ale disponující pouhým HD rozlišením, což představuje jemnost 267 PPI. Rozdíl je znatelný na první pohled a dvojnásob to platí při prohlížení fotografií. Oba displeje jsou velmi dobře čitelné i na slunci. Co se týče barevného podání, zde jsou displeje obou telefonů poměrně vyrovnané ale nepatrně lépe si vede levnější Z2. Zejména bílá má u Z2 Pro menší nádech do žluta.

srovnání displejů

detail displeje Vibe Z2 Pro a Vibe Z2

O hlasitou reprodukci zvuku se v obou případech stará jeden reproduktor, umístěný na spodní straně telefonu. V této disciplíně si výrazně lépe vede Vibe Z2 s velmi hlasitým a především jen málo zkresleným zvukem. Reproduktor Z2 je sice také velmi hlasitý, nicméně s výrazným, plechovým nádechem.

Výkon

Výkonnostní testy

Další disciplína ve které má již dle papírových parametrů Vibe Z2 Pro jasně navrch. Může za to především výkonný 4 jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801, taktovaný na 2,5 GHz. Tomu navíc sekundují 3 GB operační paměti. Oproti tomu Vibe Z2 je vybaven „pouze“ Snapdragonem 410 se čtyřmi jádry o taktu 1,2 GHz a 2 GB RAM. Propastný rozdíl mezi těmito konfiguracemi ukazují výsledky bechmarků:

Antutu

Vibe Z2 Pro vs. Vibe Z2

Vellamo

Vibe Z2 Pro vs. Vibe Z2

Herní testy

Díky tomu, že má Vibe Z2 podstatně nižší rozlišení displeje si obstojně poradil se stejnými hrami jako Vibe Z2 Pro. Jmenovitě se jednalo o akční hru Modern Warfare 5, oblíbenou tankovou multiplayerovku World of Tanks: Blitz a bez problému běžela i oblíbená závodní hra Real Racing 3. Pouze u poslední jmenované hry byla poznat nižší úroveň detailů při hraní na Vibe Z2.

Konektivita

Bezdrátová konektivita je dalším z bodů, jenž by mohl pomyslný jazýček vah překlonit na stranu Vibe Z2 Pro. Ten totiž, na rozdíl od svého levnějšího příbuzného, nabídne podporu LTE na všech českých frekvencích a to včetně pásma 900 MHz, které právě Vibe Z2 chybí.

Zbylá konektivita je vesměs stejná a zahrnuje Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac (2,4 a 5 GHz), Bluetooth ve verzi 4.0, GPS s podporou asistované GPS a také poziční systém GLONASS. Oba telefony mají rovněž občas problém s mobilním signálem v hůře pokrytých oblastech. Subjektivně vzato na tom s příjmem signálu by nepatrně lépe Vibe Z2 Pro. GPS fungovala v obou telefonech naprosto bezchybně. Fix pozice probíhal rychle a přesně.

Baterie

Vibe Z2 Pro nabídne opravdu obří, 4000mAh baterii. Oproti tomu Vibe Z2 disponuje sice „pouze“ 3000mAh baterií, která ovšem pohání podstatně úspornější procesor a především displej. To se nakonec ukázalo být rozhodujícím parametrem a zatímco Pro verze při náročném, pracovním použití vydržela 1,5 dne, Vibe Z2 při stejném zatížení vydržel pracovat na baterii 2 dny. Při nenáročném použití vydržel Vibe Z2 Pro pracovat na baterii něco málo přes 3 dny, kdežto s Vibe Z2 jsem byl schopen dosáhnout až na 5,5 dne na baterii.

K Vibe Z2 Pro se dodává silnější napájecí adaptér (2A vs. 1,5A u Z2). Díky tomu trvalo i dobíjení silnější, 4000 mAh baterie stejně dlouho jako u Z2 se 3000 mAh baterií, tedy z nuly do plné kapacity přibližně 2 hodiny.

Software

Android 4.4 a Vibe UI

Zde nás nemá moc co překvapit. Oba telefony disponují systémem Android v případě Z2 Pro se jedná o Android 4.4.2, Vibe Z2 zase dostal nepatrně novější Android 4.4.4. Stejně tak jsou oba telefony vybaveny uživatelským rozhraním Vibe UI. Zde přichází pravděpodobně největší rozdíl v softwarové výbavě obou telefonů. Na rozdíl od levnějšího ze srovnávané dvojice, Vibe Z2 Pro nabídne možnost přepnutí uživatelského rozhraní do podoby velmi blízké čistému androidu. Zbylé rozdíly jsou již pouze kosmetického rázu. Za zmínku stojí snad už jen funkce probouzení poklepáním prstu na zhasnutém displeji, kterou pro změnu disponuje pouze Vibe Z2.

Plynulost a stabilita systému

Zde přichází jedno z největších překvapení tohoto srovnání vůbec. Systém totiž lépe pracoval na levnějším a podstatně méně výkonném Vibe Z2. Nedá se sice říct, že by Z2 Pro byl vyloženě pomalý nebo se sekal, ale jednou za čas se telefon trochu „zamyslel“ a zrovna tak byly některé z předinstalovaných aplikací hůř optimalizované. Oproti tomu systém Vibe Z2 byl lépe optimalizovaný a za celou dobu používání jsem nepostřehl jediné zaváhání.

Fotoaparát

vibe fotaky

Aplikace fotoaparátu jsou si v obou případech podobné. Lépe si zde ovšem stojí Vibe Z2 Pro oproti němu totiž Vibe Z2 postrádá podrobnější manuální nastavení a také některé fotorežimy.

I parametry fotoaparátů jsou v obou případech podobné. Vibe Z2 Pro disponuje fotoaparátem o rozlišení 16 MPx s optickou stabilizací obrazu a dvojicí přisvětlovacích led diod. Vibe Z2 nabídne rovněž optickou stabilizaci obrazu a dvě přisvětlovací diody, ale rozlišení je zde „pouze“ 13 MPx.

Vibe Z2 Pro vs. Vibe Z2

Porovnání videa

Vibe Z2 Pro

Vibe Z2

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky