ThinkPad Tablet ICS update

9. 9. 2012 | 7

Lenovo ThinkPad tablet dostal před nějakou dobou OTA (over the air) update na android Ice Cream Sandwich. Za změnami v systému pochopitelně nestojí Lenovo ale Google. Lenovo „pouze“ vytvořilo upgrade ROM pro svůj HW. Myslím si, že upgrade na ICS nebyl zrovna nejrychlejší, na druhou stranu ani nejpomalejší a jak se říká, lépe pozdě, než nikdy. Lenovo naimplementovalo konkrétně verzi 4.0.3. Řekl bych, že uplynul vhodný čas abych mohl symbiózu ICS a ThinkPad tabletu posoudit.

Ice Cream sandwich

ICS není jen další android, znamená totiž poměrně přelomovou verzi tohoto mobilního OS. Google absolutně mění vzhled, filozofii designu systému a přidává funkce, které si uživatelé oblíbili u některých custom ROM. Pokud bych měl vyjmenovat nejvýraznější změny, vypsal bych asi tyto:

  • Výrazná změna UI – ICS se snaží sjednotit uživatelské      rozhraní tabletu a smartphone pomocí jednoduchého, čistého a elegantního      designu využívající převážně černé barvy s bleděmodrými prvky. Jako      důsledek tohoto kroku je nepoměrně svižnější a intuitivnější systém než      předchozí Honeycomb nebo mobilní Gingerbread a starší. Navíc je      kompatibilní s větším počtem aplikací, které nemusí být vyvíjeny přímo pro      tablet a systém je přinejmenším méně „roztříštěný“ což se Androidu občas vytýká.
  • Vylepšení podpory multitaskingu.
  • Vylepšený systém notifikací, chovající se jinak pro      tablet a jinak pro smartphone.
  • Systém umí shlukovat ikony do složek, což je velice      praktické – příklad, chceme mít své hry rychle po ruce v domovské      obrazovce ale máme her hodně, tak si založíme složku hry na úvodní      obrazovce a nemusíme hledat v aplikacích.
  • Widgety nyní podporují změnu velikosti nativně systémem      – některé widgety napsané pro starší android pro to nejsou připraveny,      takže změna velikosti nemusí vypadat zrovna ideálně. Aplikací, kterou      počítají s touto feature ale bude jen přibývat, určitě ne ubývat.
  • Lock screen se nyní může přizpůsobit formou akcí, které      můžete vykonat bez odemknutí přístroje – defaultně bývá odemknout nebo      fotoaparát, případně přepnutí telefonu do tichého režimu ale akcí si      můžete navolit kolik je libo.
  • ICS nativně podporuje ukončování aplikací, ukončení      notifikace a vypínání tabů v nativním prohlížeči stejným gestem      „zahození“. To znamená, že už uživatelé využívající náročné aplikace      nemusí instalovat kdejaké app killery. „Killnout“ aplikaci zvládnou      nativně a hlavně pohodlně z OS. Musím říct, že jsem si na to rychle zvykl      a určitě je to velký krok lepším směrem.
  • Zlepšení zadávání textu a rozpoznávání hlasu.
  • Kontrolu nad objemem síťových dat pomocí grafu a nastavení svého vlastního limitu. Pro uživatele mobilního připojení mající      FUP nezanedbatelná výhoda. Už žádné aplikace třetích stran, pokud Vám stačí základní funkcionalita.
  • Nové aplikace a vylepšení některých stávajících jako email, gmail, kalendář. Galerie kupříkladu umí základní úkony fotoeditoru a efekty pro video.
  • Nové funkce fotoaparátu – nejzajímavější je třeba pro mne panoramatická fotografie. Její pořízení ovšem vyžaduje poměrně hodně citu, klidné ruce a ideální podmínky.
  • ICS umí velice dobře pracovat s grafickým jádrem a jeho akcelerací – pokud ho Vaše zařízení obsahuje, ICS takto pravděpodobně ušetří procesor a tím i výdrž na baterii.

Osobní zkušenosti

Tablet jsem bohužel mohl používat relativně kratší dobu než jsem měl původně v plánu a předchozí systém jsem na tabletu neměl možnost vyzkoušet ale pár osobních zkušeností přeci jen mám.

Výkon

Celkem, při běžném používání mohu s čistým svědomím označit systém jako velice svižný, ostatně s HW ThinkPad tabletu by tomu ani jinak být nemělo. Pohybujete-li se v menu, nastavení, či jednoduchých aplikacích, tak vás nebude nic brzdit. Pokud zapnete nějakou náročnou hru, tak je již znát, že by bylo potřeba výkonu trochu přidat (zdůrazňuji, že jen v opravdu náročných chvilkách), jenže to bude s rychle se vyvíjejícím androidem potřeba téměř vždy. Filmy se standartní kvalitou tablet zvládá na jedničku. K jejich přehrávání jsem používal MX player, který najdete na androidím play shopu. Neměl jsem problém přehrát ani HD ready film (1280×720, mkv) ale u Full HD filmu už jsem trochu narazil na problém ale byl to spíš problém WLAN, která nebyla natolik výkonná aby stíhala 20GB film stahovat bezdrátově z desktopu namapované jednotky.

Baterie

ThinkPad Tablet disponuje baterií o kapacitě 3250mAh, což samo o sobě nepovažuji za baterii správně dimenzovanou takovému zařízení a když vezmu v úvahu, že je ThinkPad tablet výrazně silnější, než většina jeho konkurence, tak už mi ta baterie nepřijde obzvlášť dostačující. Nicméně, je to fakt se kterým se musíme smířit ale některé věci, které z toho vyplývají bych rád rozebral.

Jedna výtka, kterou jsem na ThinkPad tablet slyšel snad úplně všude je, že se dlouho nabíjí. Bohužel, to musím potvrdit. Tablet se standardně dodává s 2A nabíječkou, což je poměrně normální záležitost ale fakt, že se touto nabíječkou nabíjí asi 10 hodin je poměrně zarážející. Tablet jsem nabil i nabíječkou dodanou k smartphone (většinou jsou nabíječky stejné, tzn. 1A a 5V moji nevyjímaje) a to trvalo hodin asi 15. Pokládám si otázku proč? Můj smartphone má baterii o kapacitě 3600mAh (víc než tablet) a za stejných podmínek (vypnutý LCD a nepracuje se na něm) je nabit asi za 3 hodiny. Tak jak je možné, že tabletu trvá mnohem déle? Jak jsem se přesvědčil u jiné značky, tablety se nabíjejí všechny až moc dlouho ale ThinkPad se nabíjí opravdu extrémně dlouho.

Co se týká výdrže na baterii, tak ta je jako u notebooku velice závislá na tom, jak zařízení používáte. Tablet mi fungoval na jedno nabití tři dny ale také tři hodiny. Výrobcem udávaných osm hodin v neustálém provozu je podle mé zkušenosti nemožné dosáhnout. Kombinovaně možná ale ne při neustálé činnosti. Hlavní žrout je samozřejmě LCD a WiFi, případně vytěžování CPU a GPU hraním her. V pracovním nasazení typickém pro mé použití – tj. několikrát denně zapnout a vypnout WiFi, internet, WiFi skenery, fotky, video, trochu audia jako internetové rádio, nějaká flashka, SD karta tak tablet vydrží pracovní den ale doma bude potřebovat nabít.

Bezdrátová komunikace

Mnou testovaný tablet byl v nejvyšší konfiguraci, tudíž měl i 3G. Bohužel, při update se vyskytl i poměrně závažný problém. V evropských verzích tabletu nefungoval pod ICS 3G modem, což uživatele, kteří si za něj připlatili zajisté vyvádělo z míry. Tuto zkušenost mohu potvrdit.

Více v článku na tomto blogu již uvedeném: https://www.lenovoblog.cz/2012/07/thinkpad-tablet-nefunkcni-3g-po.html

Co se týče Wi-Fi, tak ta fungovala naprosto normálně, tablet je vybaven Wi-Fi splňující normu “N” která zařízení se dvěma anténami poskytuje teoretickou maximální rychlost 150Mb/s. Neměl jsem s ní nikdy žádný problém ale musím říci, že propustnost nedosahuje takových výkonů aby bylo možné sledovat film ve vysokém rozlišení (Tj. 1920×1080, mkv, 10GB) streamovaný ze stolního PC, brzdou bylo úzké hrdlo tabletu. Ale od tabletu jsem to ani nečekal, zkusil jsem to, jen jestli náhodou. Řekl bych to asi tak, že všechno v pořádku, jak jsme čekali, překvapení se nekoná.

Dále je tablet vybaven také bluetooth 3.0. V dnešní době neznám pro bluetooth lepší využití, než pro připojení audio příslušenství ale věřím a vím, že ho spoustu lidí stále používá.

Pero

ThinkPad tablet je vybaven digitizérem a příslušným perem, jak jistě víte. Je to velice výrazná přidaná hodnota pro spoustu lidí, co tento tablet koupilo. Pero je poměrně zajímavým nástrojem v kombinaci s aplikací notes mobile. Aplikace je dle mého vkusu hodně přeumělkovaná a výsledkem toho je, že když musí vykonat nějaký opravdu náročný úkon ve smyslu animace otevření sešitu nebo otočení stránky, tak má tento efekt k plynulosti poměrně daleko. Nicméně aplikace umožní psát ručně psané poznámky, případně poznámky převést na “normální” text. Dokonce (což jsem opravdu nečekal) když v systému nastavíte češtinu (používal jsem EN) a v notes mobile použijete font podporující českou interpunkci, lze pečlivým zápisem dosáhnout korektní a plně české věty. Obligátní “příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy” nebyl problém. No a nebo si v notes mobile můžete prostě jen malovat.

Trochu mi ale vadilo, že pero “píše” ještě když se nedotýká LCD. Je to jen malý kousek nad, “podle oka” tak 0,5 – 1mm. Vím, že to bude asi technologií ale když jsem se snažil psát si ručně poznámky, tak mi to dost vadilo. Jsem zvyklý nezvedat nijak výrazně tužku nad papír, pokud chci udělat háček, případně čárku nad písmenem a s tímto “bugem” jsem měl problém, protože to málo zvednuté pero psalo dál. Nejdřív jsem s tím trochu bojoval, nakonec jsem si na to zvykl. Cenou za to bylo, že rychlost psaní nebyla zrovna nejrychlejší. Věřím tomu, že se na to dá zvyknout ale zároveň jsem přesvědčený, že člověk nedosáhne takové rychlosti jako psaní s propisovací tužkou – což je škoda. Za dob odporových obrazovek a stylusů tenhle problém prostě nebyl .

SD

Tablet disponuje čtečkou paměťových karet, oproti velkému množství ostatních je však výjimečný a to tím, že jeho SD slot je standartní (plné) velikosti. Můžete do něj vložit SDHC kartu standardní velikosti ale v praxi taktéž miniSD či microSD s redukcí, které se s kartami poměrně často dodávají. SD normální velikosti dnes už mobily ani PDA nemívají ale mají je ještě fotoaparáty, protože vzhledem k velikosti fotoaparátu je velikost SD vs. microSD relativně zanedbatelná. Také je obrovskou výhodou ThinkPad tabletu, že když si koupíte 16GB verzi s tím, že Vám taková velikost paměti prostě stačí a poté přijdete na to, že vlastně ne, tak můžete za pár korun dokoupit relativně velkou paměťovou kartu a využívat její kapacitu.

Do tabletu jsem zkusil dát 16GB SDHC kartu právě z foťáku. Bylo na ní asi 300 fotek ve velkém rozlišení. Tak trochu jsem čekal, že budu muset třeba zaktualizovat galerii či prostě učinit nějaký krok aby si tablet “všimnul” že jsem připojil kartu. Mýlil jsem se, otevřel jsem galerii a okamžitě jsem měl složku s fotkami a už jsem mohl prohlížet. Bylo to pro mě docela příjemné překvapení. Možná že kdyby měl můj smartphone umístěnou kartu inteligentněji než pod baterií, věděl bych to už dávno a vůbec bych si toho nevšiml.

Fotoaparát

Tablet samozřejmě disponuje foťákem a má rovnou 5 Mpx. Osobně si myslím, že je takováto funkce na tabletu, zvlášť na ThinkPadu spíše doplňková ale o to víc mě foťák překvapil. Myslel jsem si, že  bude fotit spíš nekvalitně a to hodně jak jsem z androidích zařízení zvyklý. Jenže po prvních dvou nebo třech fotkách jsem přišel na to, že fotoaparát vlastně nefotí na mobilní zařízení až tak špatně. Dokonce si dovedu představit jeho použití pro takové ty “momentky” na které mobil většinou používáte a na které většinou opravdu stačí. Nově v Ice Cream Sandwich je možné pořizovat dokonce panoramatické fotografie. Pokud je člověk “hračička”, určitě si dokáže najít nějakou příležitost tu funkci vyzkoušet. Jestliže máte klidnou ruku, trpělivost a cit v tomto pořadí, můžete vytvořit docela zajímavý snímek třeba z rodinné dovolené. ICS taktéž umožňuje jednoduché úpravy snímků jako oříznutí, efekty s barvami a vyrovnání fotografií. Musím říct, že tyhle funkce jsou aspoň pro mě, jednou za čas, užitečnější, než se zdají.

Tablet, už méně samozřejmě, má také malou 2 Mpx “webkameru”. Řekl bych, že je tato “webkamera” na tabletu možná užitečnější, než ta hlavní a to proto, že na tabletu je pravděpodobnost používání komunikačních programů jako Skype, Google Talk a podobně mnohem větší a nedílnou součástí těchto programů jsou videohovory.

USB

Tablet disponuje mezi konkurencí poměrně netradičně USB plnohodnotné velikosti, což je jedna z “killer feature” kvůli které ho nejeden uživatel koupil. Tato myšlenka se mi velice líbí, USB funguje přesně tak, jak předpokládáte. Prostě použijete flash paměť jak jste zvyklí a pracujete s ní v souborovém systému (doporučuji Ghost Comander) nebo použijete integrovanou aplikaci od Lenova, která je podle mě jednodušší a lehce neohrabaná ale pro svou jednoduchost spoustě lidem bude vyhovovat. Zajímavostí je, že v souborovém systému se jednotlivé paměti (SSD, SD, FLASH) zobrazují jako jednotlivé složky (SD, EXTERNAL SD a USB). USB a systém také podporuje klasickou USB klávesnici a USB myš, případně jejich kombinace. Já jsem vyzkoušel Lenovo Wireless Keyboard N5901 a fungovala naprosto bezchybně. V systému se aktivuje kurzor a deaktivuje se možnost virtuální klávesnice. V kombinaci s Monitorem na HDMI to byla zajímavá alternativa menšího domácího kina. Je jen škoda, že systém nepodporuje nic jiného než duplikaci obrazu.

Jediná věc, která se mi nelíbila na implementaci USB byla, že když jsem zapojil tablet do dokovací stanice tak na rozdíl od mého očekávání jsem neměl k dispozici dvě USB ale stále jedno a to v dokovací stanici. Nevím proč, jestli třeba existuje nějaké SW či HW omezení ale někdo to vymyslel tak, že se USB do stanice  akorát přemostí, což je opravdu škoda. Také si myslím, že by na dokovací stanici nemělo chybět HDMI. Přišlo mi, že tato stanice jak ji známe je spíše rychlá nabíječka než stanice rozšiřující schopnosti zařízení.

Lenovo features nebo bloatware

Lenovo svůj business tablet standardně vybavuje svými aplikacemi jako tomu bylo již s původním Honeycombem, v čele se svým vlastním „enterprise app shop“, kde můžete najít aplikace známé z klasického play shopu (třeba nesmrtelné angry birds) ale také poměrně specifické aplikace pro business. Dále bych se zmínil o Lenovo widgetu, který samozřejmě zastává funkci stejnou jako v předchozím Androidu. Je to takový rozcestník pro námi zvolené, většinou nejpoužívanější, aplikace. Typicky by to mohl být email, prohlížeč, hudba a další… Subjektivně musím říct, že pár aplikací nainstalovaných z výroby je užitečných a zpříjemní užívání ThinkPad tabletu, některé jsou dokonce skoro nutné, jenže Lenovo, paradoxně na rozdíl od svých notebooků, uplatnilo neduh tak typický pro výrobce běžných notebooků. Aplikací je předinstalováno totiž příliš mnoho a nejenom těch které jsou nějakým nástrojem v systému ale i her. Přišlo mi to opravdu příliš a označil bych to za bloatware. V pracovním tabletu zvlášť.

Závěr

Celkově musím ICS velice pochválit za jeho rychlost, stabilitu, sjednocení a uživatelskou přívětivost. Těžko bych se na svém smatphone, na kterém mám ICS už dlouhou dobu vracel ke starší verzi androida. Na tabletu mi taktéž velice vyhovoval. Pokud by nebylo problému s 3G modemem, tak bych doporučil upgrade každému majiteli ThinkPad tabletu. Otázka do pranice je, jestli Lenovo naimplementuje i další, již uvedený android, Jelly Bean. Já si myslím, že ne ale nechme se překvapit. Tablet jako takový je velice svérázný a svým způsobem nemá konkurenci. Má nějaké větší či menší vroubky na kráse ale musím říct, že kdybych se díval po nějakém tabletu, tak asi moc dlouho neváhám nad výběrem, ThinkPad nabízející USB, plné SD, Pero, inteligentní design a slušné parametry je jasným vítězem a to i přesto, že je v článku uvedeno spoustu nedostatků. Ono totiž na nedostatky člověk upozorní spíš, protože když něco funguje správně, tak je to vlastně dle očekávání a člověk nemá potřebu na to upozorňovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky