Lenovo IdeaPad S12 – netbook na druhou

24. 5. 2010 | 0

Že propukla netbooková (popř. minibooková) mánie, není třeba jakkoliv obšírněji připomínat a smyslem tohoto příspěvku to samozřejmě ani není. Dnes se jen krátce podíváme na v současné době už trošku staršího, leč velmi úspěšného zástupce této kategorie, a sice Lenovo IdeaPad S12. Má vůbec oproti 10″ a 11″ kolegům co nabídnout?

 

Přestože se nejedná o recenzi (ani minirecenzi) v pravém slova smyslu, považuji za nutnost zmínit alespoň základní fakta o popisovaném stroji (v tomto případě spíše „stroječku“)…

 

Jaký je IdeaPad S12?

S12 je 12,1″ minibook se vším, co k tomu patří. Zachovává poměr stran 16:10, což umožnilo do těla vtěsnat jak plnohodnotnou klávesnici (která je mimochodem v podstatě shodná s klávesnicí z modelů G560/U550, včetně příjemného chodu i zvuku), tak touchpad rozumné velikosti. Celé šasi je provedené v černé barvě (k dispozici je výjimečně i bílá) – základna je naštěstí matná včetně prostoru kolem klávesnice, jen víko displeje je lesklé s pro Lenovo typickým oživením vnější strany nápaditou konturou.

 

 

Konstrukčně vzato je S12 rozhodně nadstandardem, má dokonce pevnější šasi než menší S10-2, v porovnání s novinkou S10-3 by to byla plichta. I víko displeje má jednak díky malým rozměrům a jednak díky vhodně zvolené konstrukci více než dostatečně pevné.

 

Mezi technologie, kterými se i S12 může pyšnit, řadíme OneKey Recovery, což je zálohovací software s funkcí OneKey Rescue (záchranné prostředí nezávislé na operačním systému). Dále zaujme Lenovo QuickStart, neboli brandovaná linuxová distribuce Splashtop, díky které můžete v omezeném režimu (web, obrázky, IM) nastartovat počítač během několika sekund.

 

Proč S12 místo netbooku?

IdeaPad S12 přináší oproti klasickým netbookům pár výhod, která určitě má smysl vzít v potaz…

  1. Jako velkou výhodu vidím displej s rozlišením 1280 × 800 bodů, se kterým určitě nenarazíte na typický problém malých netbooků, a sice nedostatku především vertikálního prostoru pro běžné činnosti či správné zobrazení všech oken ve Windows.
  2. Jak už jsem zmínil, do S12 se už vešla klávesnice s plnou velikostí. Klasické netbooky si o něčem takovém ve většině případů mohou nechat jen zdát – tam se obvykle setkáme s klávesnicemi o velikosti 85% té plnohodnotné. Ano, po nějakém tom dni praxe není problém si na menší tlačítka zvyknout, ovšem přecházení mezí velkým a malým notebookem pak příjemné není.
  3. Třetí výhodou je paradoxně výkon. Přestože osobně výkonným minibookům nefandím, na své si přijdou uživatelé hledající multimediální výkon v malém těle. IdeaPad S12 se nabízí ve třech verzích – máme tu klasickou konfiguraci s jednojádrovým procesorem Intel Atom a integrovanou grafickou kartou Intel GMA 950 (základní výkon pro prohlížení webu, zapisování poznámek či instant messaging), trochu exotiky a celkově vyšší výkon nabídne platforma VIA NANO (zde už má smysl mluvit o přehrávání 720p HD videa, videí na YouTube), ovšem také si můžeme pořídit verzi s Atomem doplněnou o čipovou sadu nVIDIA ION, která v sobě ukrývá i grafickou kartu GeForce 9400M pro základní multimediální výkon, plnou akceleraci Full HD videa a HDMI výstup.
  4. S12 nabízí také lepší vybavení porty a sloty než běžné netbooky – jak už jsem zmínil, u silnější varianty můžeme počítat s HDMI, u nižších modelů nechybí zase ExpressCard/34 slot. Všechny varianty jsou samozřejmě vybavené čtečkou paměťových karet, analogovým VGA výstupem, ethernetovým konektorem a třemi USB porty.
  5. Touchpad v S12 je díky většímu tělu rozměrnější, a to včetně tlačítek.
  6. Rozšířená šestičlánková baterie z počítače nevyčnívá v takové míře jako u menších netbooků.

Srovnání konfigurací

Porovnání platforem Intel a VIA

Recenze a praktické zkušenosti

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky