ThinkPady Edge 13” a X100e: První dojmy

28. 1. 2010 | 0

Lenovo na tiskových konferencích v Brně a Praze představovalo první vlnu nových ThinkPadů, konkrétně oficiálně v ČR ukázalo zcela novou řadu ThinkPad Edge (na pomezí, na “hraně” mezi IdeaPady a vyššími ThinkPady) a také ultrapřenosný a levný X100e. Technické specifikace zde opakovat nebudeme, všichni je už notoricky známe. My se dnes podíváme na pár postřehů a dojmů, které se budou týkat především chlazení, hlučnosti, nové klávesnice a samozřejmě kvality zpracování.

ThinkPad Edge 13”

IMG_2256-5B2-5D IMG_2259-5B2-5D IMG_2265-5B2-5D

Když jsem uviděl třináctipalcovou verzi Edge s lesklým červeným a černým víkem na vlastní oči a následně se mi dostala do ruky, byl jsem až překvapený z toho, že se mi vzhledově opravdu zalíbila. První překvapení mne nestihlo ani opustit a následovalo druhé – zalíbila se mi varianta s červeným víkem. Pokud použiji slova Petra Berounského, channel sales manažera Lenovo, je prostě “sexy”; černá verze mi tak neučarovala.

Také kvalita zpracování pro mě byla překvapením, protože po zkušenosti s první řadou ThinkPadů SL se nových řad už maličko bojím. První, co jsem prověřil, byla tuhost víka, která je vysoko nad standardem – ano, při tlaku k deformaci obrazu dochází, ne však nijak dramaticky; v krutu se víko chová nadstandardně dobře. Základna dělá víku svou tuhostí dobrého partnera a ani zde nemám žádných námitek – i přes silný tlak nedochází k výraznějšímu prohýbání, také klávesnice je pevná.

IMG_2281-5B2-5D

Informace: Notebooky, které byly na tiskové konferenci k vidění, neměly české rozložení klávesnice. Více o rozložení klávesnic můžete najít v tomto příspěvku.

Když už jsem zmínil “pevnostní” stránku klávesnice, podíváme se na ni také z pohledu komfortu psaní. Inu, za tu chvilku, co jsem měl notebook v ruce, musím uznat, že se opravdu povedla. Jsem sice tradicionalista, ovšem i přesto bych si dokázal představit ji mít i na svém ThinkPadu. Jen postřeh – nevím, jestli to byl případ konkrétního kusu, ale klávesnice trochu cvakala. Hodně se mluvilo o tom, zda je dobře, že má ThinkPad Edge ve standardním nastavení místo kláves F1-12 vedlejší funkce ovládání zvuku, mikrofonu, webové kamery, multimédií a podsvícení displeje, k původní funkci (F1-12) se dostanete až po stisku klávesy Fn. Původně jsem proti tomu nic neměl, jenže jsem nedomyslel jednu zásadní věc – chtěl jsem zavřít aplikaci klasickou zkratkou Alt+F4, leč docílil jsem pouze vypnutí mikrofonu. I kdybych nakrásně nemusel aktualizovat stránku v prohlížeči pomocí F5, nemusel vyvolávat nápovědu skrze F1 či nepřejmenovával soubory stisknutím F2, této klávesové zkratky se vzdát neumím.

K dispozici byl Edge postavený na architektuře od Intelu, takže s chlazením nebyl ani minimální problém – ventilátor se při běžných činnostech netočí vůbec, nebo jen opravdu velmi mírně, neznatelně, přičemž teploty byly subjektivně naprosto v pořádku.

ThinkPad X100e

IMG_2273-5B2-5D IMG_2270-5B2-5D

Na tiskové konferenci se samozřejmě vyskytl i ThinkPad X100e, nový ultrapřenosný notebook s opravdu příznivou cenou, postavený výhradně na čipové sadě i procesoru od AMD. Černá varianta, která zde jediná byla k vidění, se mi sice dvakrát nezalíbila, ovšem obecně se jedná o opravdu malý, lehký a povšechně sympatický notebook.

IMG_2276-5B2-5D

Kvalita zpracování X100e mi přišla pro Lenovo standardně dobrá, leč o maličko horší než v případě ThinkPadu Edge. To mě trošku překvapuje, uvážíme-li, že se jedná o menší notebook. Obecně ale nemám větších námitek – základna notebooku se při tlaku chová dobře, víko jakbysmet. Ani klávesnice netrpí prohýbáním.

IMG_2267-5B2-5D

Komfort psaní na klávesnici X100e mi paradoxně přišel vyšší než na Edgi, přestože se jedná o totožné zpracování. Zvuk vydávaný klávesnicí byl typicky “thinkpadovský”, tedy příjemně dutý, bez jakéhokoliv cvakání. Jelikož X100e (obdobně jako Edge) nedisponuje žádnými dodatečnými tlačítky a druhá funkce kurzorových kláves byla odebrána, musely se sekundární “modré” funkce první řady klávesnice trochu přeskupit, a to většinou proti obvyklému uspořádání.

Poslední zmínka o X100e bude věnována chlazení a hlučnosti. Jak jsem už zmínil (a slyšeli jste to mnohokrát), X100e je postavený na relativně nové platformě od AMD, od které si Lenovo hodně slibuje především z pohledu výkonu vůči rozšířeným procesorům Intel Atom. Obsáhlejší zkušenost nemám, ale i v klidu nebyl notebook studený, ale mírně vlažný a větráček (sice nehlučně) běžel.

Porovnání Edge a X100e v obrazech

IMG_2277-5B2-5D IMG_2279-5B2-5D

IMG_2285-5B2-5D IMG_2287-5B2-5D

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky