Windows-10-S

Co je Windows 10 S a jak ho přepnout na klasická Windows?

20. 12. 2018 | 8

Loni představil Microsoft Windows 10 S, zjednodušenou a bezpečnější verzi Windows 10. Začátkem tohoto roku se tato edice proměnila v režim dostupný v několika edicích. Dnes si řekneme, co Windows 10 v režimu S vlastně je a jak přepnout na klasickou verzi Windows 10.

Co je Windows 10 S?

Když se zdálo, že by Chromebooky mohly získat přízeň škol a také srdce uživatelů díky velmi nenáročnému a řízenému systému běžícímu na obdobně nekomplikovaném hardware, nechtěl si Microsoft nechat takříkajíc ujet vlak a poměrně narychlo přišel s Windows 10 S.

Oproti Chrome OS je Windows 10 S plnohodnotný operační systém, který sám o sobě – tedy na pevném disku vašeho počítače – funguje, plně využívá a je závislý na vašem hardware, no a je v principu schopen všeho, co jakákoliv jiná běžná edice Windows 10.

Rozdílem oproti běžným Windows 10 však je, že Windows 10 S klade důraz na zabezpečení a kontrolu, čímž jen dokazuje své původní určení do školního prostředí. Windows 10 S totiž umožňuje instalaci aplikací pouze skrze obchod Microsoft Store, kde jsou ověřené a Microsoftem otestované aplikace, které navíc běží v izolovaném režimu, aby nemohly zasahovat do operačního systému a jiných aplikací, jinými slovy: aby nemohly napáchat neplechu. Pokud si tak stáhnete běžný EXE nebo MSI instalátor, systém jeho instalaci nepovolí a bude se snažit nabídnout obdobnou aplikaci ze Storu.

Dále nelze u Windows 10 S změnit výchozí prohlížeč, kterým je Microsoft Edge, ani vyhledávač v něm, což je pracovní pozice, kterou získal nastálo vyhledávač Bing taktéž od Microsoftu.

Začátkem tohoto roku svou strategii Microsoft přehodnotil (a možná tak trochu vyslyšel volání firem, pro které Windows 10 S mohl být také zajímavý produkt z naprosto stejných důvodů, které byly uvedeny výše) a proměnil Windows 10 S z edice (jako je Home nebo Pro) na „režim“. Čili dnes můžete provozovat edice Windows 10 Home a Windows 10 Pro právě v režimu S, který plnohodnotné (či běžné) Windows 10 přepne do tohoto omezeného a bezpečnějšího módu.

Jak systém přepnout do klasických Windows 10?

Pokud jste zakoupili zařízení s Windows 10 S (či s některou z edic Windows 10 s aktivním režimem S) a jeho výhody nevyužijete, případně vás naopak omezují, protože chcete instalovat stažené aplikace mimo Microsoft Store, chcete používat alternativní prohlížeče a vyhledávače, případně si chcete zařízení ovládat a řídit zcela podle sebe, nezoufejte – můžete poměrně snadno přejít na klasické Windows 10 a režim S vypnout.

Pokud jste zakoupili zařízení s původními Windows 10 S, máte od jara 2018 licenci Windows 10 Pro, která je pouze přepnutá do režimu S. Pokud jste koupili počítač později, už máte licenci buď na Windows 10 Home, nebo Windows 10 Pro, která pracuje v režimu S.

Postup vypnutí režimu S ve Windows 10:

  1. Běžte do Nastavení.
  2. Otevřete Aktualizace a zabezpečení.
  3. V sekci „Přepnout na Windows 10 Home“ nebo „Přepnout na Windows 10 Pro“ (podle vaší základní edice) klikněte na tlačítko Přejít do Storu.
  4. Microsoft Store vás již dále provede procesem vypnutí režimu S.

switch-out-of-S-mode

Pozor ale, přechod je jednosměrný a jednorázový, nemůžete se už vrátit do režimu S, kdybyste si to později rozmysleli!

Vypnutí režimu S je zdarma v rámci stejné edice Windows. Čili pokud máte Windows 10 Home v režimu S, zdarma můžete přepnout na klasické Windows 10 Home. Máte-li zájem o funkce Windows 10 Pro (BitLocker, doménu apod.), můžete si připlatit a edici zvýšit.

Více informací o Windows 10 v režimu S se dočtete přímo u Microsoftu zde.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky