IBM ThinkPad A21e photo

IBM ThinkPad A21e: galerie

2. 6. 2018 | 0

Historie, kdysi dávno, milénium, staré časy. Všechna tato slova by byla dobrými adjektivy pro popsání notebooku, jehož galerii dnes přinášíme. IBM ThinkPad A21e je nejen poctivý kus notebooku, je to ale také připomínka dob, kdy se zlatá éra ThinkPadů teprve formovala.

IBM ThinkPad A21e dorazil na světové trhy na konci roku 2000. Na svou dobu nabízel nadstandardní výbavu a velmi kvalitní zpracování. To přečkalo zub času takřka bez úhony, i když je patrné, že se na notebooku kdovíjak nepracovalo (a pokud ano, spíše v doku). Zpracování je příkladné, nikde nic nevrže, díly k sobě doléhají, nikde není žádná nepříjemná ostrá hrana. Plasty jsou laděné spíše do hodně tmavě šedé, není to ještě ten čistě černý odstín, který se objevil v ThinkPadech až o něco později. Kromě lehce oleštěných rohů víka displeje se na notebooku nachází jediná velká prasklina na levé spodní straně palm restu.

Notebook má klasické mechanické zámky, které jistí víko v zavřeném stavu. Nechybí lampička ThinkLight, modulární šachra UltraBay, sedmiřadá klávesnice. Nad klávesnicí se nachází klasická sestava indikačních diod. Dvojice z nich je dokonce vložena do pravého pantu notebooku. Tyto diody jsou díky tomu čitelné, i když má notebook sklopené víko. Všimněte si dovnitř zahnutých okrajů obrazovky, které tvoří zesílenou konstrukci víka obrazovky. Displeje byly tou dobou totiž podsvicované ještě křehkými CCFL trubicemi.

Klávesnice notebooku nepřekvapí. Má klasické rozlišení původních notebooků ThinkPad, které je šité na míru profesionálům a programátorům. Chybí pouze klávesy Win a kontextová nabídka, které se objevily až později s 60. řadou ThinkPad. Klávesnice má uprostřed dokonce integrovaný numerický blok. Mechanika kláves je ale poplatná době vzniku. Jistě patřila k tomu nejlepšímu na tehdejším trhu, dnešní klávesnice jsou ale co do pohodlí psaní přecijen o dost dál. Samozřejmostí jsou vlastní klávesy pro ovládání zvuku, které až do příchodu 40. generace nemohly v žádném ThinkPadu chybět.

Jak je u starých ThinkPadů zvykem, k ovládání kurzoru tu máme pouze TrackPoint. Díky tomu je palm rest tvořen jedním velice pevným kusem plastu (tím myslím opravdu pevným). TrackPoint má na dnešní poměry překonanou sadu tlačítek. Modré tlačítko, nahrazující kolečko myši, se totiž nachází až v druhé řadě. Své výhody to má, pozdější rozložení, kdy je modré tlačítko vložené mezi dvojici červených ale považuji za lepší. Komu nevyhovoval TrackPoint, musel si nosit myš. Je pravděpodobné, že absence touchpadu byla pro mnoho potencionálních zákazníků nepřekousnutelnou nevýhodou.

Komponenty jsou zastaralé a není třeba je příliš komentovat. Procesor Intel Mobile Celeron s taktem 600 Mz, 64 MB RAM (PC-100), 20 GB harddisk nevalné rychlosti doplňuje grafika ATI Rage Mobility M se 4 MB vlastní paměti. Zajímavější je pohled na porty. Paralelním portem jsem tiskárnu už opravdu hodně dlouho nepřipojoval.

Modulární šachta UltraBay 2000 působí i po letech geniálně. Uživatel tak mohl dle potřeby dokoupit CD či Floppy mechaniku. Později se objevily i DVD mechaniky, samozřejmě s možností zápisu. Nakonec jste si mohli pořídit rámeček na vložení druhého pevného disku nebo sekundární baterii. Co už tak hvězdné nebylo, byl fakt, že IBM předělávalo UltraBay jako na běžícím pásu, přičemž mnohdy platilo, že moduly nepasovaly do jiných variant šachty.

Tolik k dnešní galerii. Podobně jako v případě IBM ThinkPad R31, i tento model si časem důkladně zrecenzujeme.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky