IdeaPad 3 14-ADA05-foto-01

IdeaPad 3 14-ADA05: Levně s Ryzenem 3 (první pohled)

13. 8. 2020 | 0

Notebooky s AMD u mě vždy měly pověst „těch levných“, ale Ryzeny se toto rozhodly změnit. Jak se mi po prvních hodinách zamlouvá levný 14″ IdeaPad na platformě AMD?

Když se v souvislosti s procesory AMD chvíli nechám unášet na vlně nostalgie, hned si vzpomenu, že můj první notebook byl právě stříbrný plastový stroj, kterému pod kapotou tikal (tehdy) dvoujádrový procesor od AMD (konkrétně AMD Turion 64). A ne, nebylo to Lenovo. Na mou obranu však musím napsat, že hned ten druhý notebook (a třetí a čtvrtý…) už Lenovo bylo. Zpět ale k AMD – byla to otřesná zkušenost. V době, kdy Intel dodával procesory Core 2 Duo s HD grafikami, rozumnou správou napájení a stejně tak rozumnou úrovní zahřívání, nabízela stáj AMD procesory, které bych charakterizoval jako nevýkonné, topící a na baterii nemožné provozovat. Další éra AMD pak byla v levných noteboocích s různými generacemi svých integrovaných APU, které sice už něco vydržely, ale za cenu tragického výkonu (přičemž se zahřívaly jako ty plně výkonné od Intelu). Situace se příliš nelepšila a já nad AMD v noteboocích zcela upřímně zlomil hůl a nechtěl s nimi mít nic co dočinění.

Jenže pak se objevila desktopová modla AMD Ryzen, která s Intelem velmi solidně soupeřila a zdálo se, že AMD chytá druhý dech. Jakmile se pak tyto procesory rozšířily také do notebooků a na povrch vyplouvaly první zkušenosti a recenze, bylo jasné, že AMD začíná dotahovat. A tak jsem si konečně na test po dlouhé době půjčil taky jeden kousek s procesorem AMD Ryzen (konkrétně úsporný procesor minulé generace AMD Ryzen 3 3250U se dvěma jádry a čtyřmi vlákny) a jal se testovat…

Testovaný kousek nepocházel z finální výroby, naopak se jednalo o předprodukční kus s nefinálním software a firmware. Některé detaily se tak mohou oproti kusům z volného prodeje lišit.

Pozn.: Stejný notebook se bude prodávat také s aktuální, čtvrtou generací mobilních AMD Ryzen (Renoire), hledejte ho s dodatkem ARE05.

Na první pohled…

Když jsem notebook vybalil, vykoukl na mě standardní konzumní 14″ stroj s očekávatelným designem založeným na šedo-stříbrné barvě s plasty imitujícími broušený kov. Základna je poměrně tuhá, víko displeje je spíše z měkčího spektra, ale celkově notebook plní svůj účel. Na náročné cestování ale nebude.

Design je střídmý a šedo-stříbrné provedení s černým rámečkem kolem displeje a hrubého rubu základny působí dobře, v ruce se notebook nijak nekroutí a ani při přenášení za základnu jsem neměl pocit, že by snad měla konstrukce povolit.

Potěšilo mě, že víko displeje lze otevřít do plného úhlu 180°, displej je standardně matný, ovšem jedná se pouze o TN panel (ač Full HD) a dle oficiální specifikace ani IPS displeje tato řada nedostane (to je docela zklamání, ale důraz na cenu je patrný).

Na první dotyk…

Notebook dostal do vínku také klasickou kombinaci ostrůvkové klávesnice (v tmavě šedé barvě, což stále nechápu, ale byl jsem poučen, že to vypadá dobře – lépe než černá), která sice už nenabídne takové klenutí, ale tvar kláves pořád napomáhá pohodlnému psaní, stisk je jasný a k tomu je ještě klávesnice (díky plastové konstrukci) celkem příjemně tichá. Mám vůči ní stále stejné výtky jako ke všem IdeaPadům (předně malé, sdružené kurzorové šipky), ale jinak se na ní píše celkově poměrně pohodlně.

Touchpad (clickpad) má velkorysou velikost, hladký povrch, je tam, kde má být – pod mezerníkam – a citlivost mu nechybí. Nesetkal jsem se s nějakými problémy s gesty, rolováním, obyčejným polohováním či rozpoznáváním zón, takže v tomto ohledu spokojenost.

Co mi na lícní straně základny ale vadí, jsou ostřejší opěrky zápěstí, se kterými se moc dobře nesžívám. Když si ale položím notebook na klín, je to samozřejmě lepší. Práce na stole je však méně pohodlná.

A co výkon a výdrž?

Vím, vím, probral jsem všechno jen ne to, co je na notebooku s AMD Ryzenem zásadní – výkon, zahřívání a výdrž. Podrobnosti si samozřejmě řekneme v plnohodnotné recenzi, ale řekněme to takto – kdybyste mi neřekli, že mám před sebou notebook s AMD, oproti Intel Core bych to subjektivně nepoznal. Výkonu má notebook víc než dost (tedy pocitově obdobně jako notebook s Core i5), o žádném silném foukání nebo zahřívání nemůže být řeč – spíše naopak, zvlášť na baterii, je notebook vzorně tichý a chladný. A s výdrží to zatím taky nevypadá špatně – při lehké kancelářské práci a 80% jasu displeje není problém se s vestavěnou 45Wh baterií reálně dostat i k 8 hodinám.

To by na první pohled bylo vše. Pokud vás zajímá něco konkrétního, na co bych se měl zaměřit v recenzi, pište, prosím, do komentářů.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky