Nová várka ThinkPadů – T410s/T410/T510/W510

7. 1. 2010 | 0

Tohle oznámení ThinkPadů nebylo úplně šťastné. To už vím teď. Ne proto, že by nvé ThinkPady zklamaly, ale proto, že oficiální oznámení přišlo a bylo plánováno až na 7. ledna, kdy už pár dní nové ThinkPady leží na CESu a utíkají mlhavé a zkreslené informace. Vyvolalo to spoustu dohadů a spekulací.

Předně nové ThinkPady opět přinášejí evoluci do této řady. Žádné dramatické změny, ale také žádné převratné novinky.

Než vyslovíte závěr nad novými ThinkPady, zamyslete se, proč máte rádi ThinkPad a zda náhodou většina těchto vlastností na nových ThinkPadech stále není. A jak často lidé dělají soudy bez toho, že si na produkt vůbec nešáhnou. Úplně klasický je příklad chiclet klávesnice. Kdekým zavrhovaná díky zkušenostem se strašnými klávesnicemi jiných výrobců. A nové ThinkPady s chiclet klávesnicemi ThinkPad X100e a Edge mají klávesnice se stejným pocitem práce na nich jako klasické ThinkPady, klávesnice je nadále voděodolná a první recenze z engadget.com říká:
„Though initially we were hesitant about the change, after days of typing on the spill-resistant, curved keys – Lenovo calls them „keycaped“ – we think it’s a terrific move. We can’t emphasize enough how much we like the typing experience; the firm keys and the way our fingers molded to them just felt right.“
Aktualita: While I wouldn’t say the new experience feels “better,” it certainly feels no worse. The keys retain the signature ThinkPad springiness and have plenty of travel – something many other companies seem to cut back on to make their notebooks thinner and thinner.  (digitaltrends.com)

Nesuďte dne před večerem. A podobně to vidím s novými ThinkPady.

Takže nezačnu rovnou přehledem, ale základnmi shrnutími.

  • Předně nové ThinkPady mají symetricky umístěný displej. Někomu to nevadilo, ale několik generací ThinkPadů mělo nevycentrovaný displej a kritika na toto byla oprávněná. Spoustě lidí to vadilo.
  • Všechny nové ThinkPady mají novou klávesnici známou z ThinkPad T400s, tedy se zvětšeným Delete a ESC.
  • Zvětšený TouchPad mimo jiné pro lepší práci na čím dál širokoúhlejších displejích.
  • Je zachován RollCage na všech modelech. S výjimkou T410s je Rollcage i za displejem, u ThinkPad T410s chybí za displejem, ale ani u T400s nebyl.
  • Je zachován RollCage na všech modelech. S výjimkou T410 je Rollcage i za displejem.

Oprava: Neumím číst, co mi napsal Matt Kohut: T410s and T510/W510 have next generation Roll Cage behind the screen.  T410 is PC-ABS plastic with no top roll cage, but yes bottom roll cage.
A jak dodává v jednom z komentářů: T410s still is the same construction as the previous generation T. The T410 & T510 still use a bottom Mg Roll Cage, but their tops have changed. I would still stand on any one of them or run over them with a truck.
A ještě přesněji to je takto: T510 / W510 has the next Generation Hybrid glass fiber/carbon fiber Roll Cage just like the T410s/T400s/X200s. In the bottom is our Roll Cage to protect the rest of the system. The T410 is a PC-ABS plastic top with the bottom Roll Cage inside.

  • Více USB portů, T410 má čtyři+eSATA/USB, T510 má tři + eSATA/USB. Pamatujete dobu, kdy se na Lenovo nadávalo, že má jen dva? W510 má dokonce dva USB 3.0!
  • Přehazování Fn a CTRL. Malý krok pro ThinkPadisty, obrovský skok pro potenciální zákazníky!
  • ThinkPad T410 má 6ti článkovou baterii bez přesahu
  • Konečně příchod nové 9ti článkové baterie připojitelné odspodu notebooku
  • ThinkPad W510 má 4 (slovy čtyři) paměťové sloty! Pro mačinu s 64bit OS, FullHD rozlišení QuadroFX 880M 1GB a Quad Core se sluší mít možnost až 16GB

Tak, co vy na to? Lepší klávesnice, více portů, přhazování kláves atp. Upřímně – krok vpřed, ne?

Ale aby to nebylo vše úplně optimistické, tak přidám i něco proti, co si určitě najde i skupinu lidí, které se to nebude líbit (i když by si ve finále takový notebook stejně nikdy nekoupila :-):

  • přepínatelná grafika jen T410s, T410 a T510 bude buď s grafikou integrovanou nebo dedikovanou.

Otázka do pléna je – kdse zeptáte ve svém okolí lidí, kteří nejsou zapálenci do IT – tuší, co to vůbec je a k čemu je to dobré? Mě osobně připadá, že se přepínatelné grafiky neuchytily. Já sám ji mám, a přesto mám ATI v BIOSu natvrdo vypnutou.
I když to nemám potrvzené, informace říkají, že je možné, že mašiny s integrovanou grafikou budou mít v balení jen 65W zdroj, zatímco mašiny s dedikovanou grafikou 90W. Tedy ono se případná úspora nenajde jen v logice systému (na přepínání), ale především i ve váze systému s napaječem a velikosti napaječe.

  • ThinkPad W510 bude mít jen Express Card 34, tedy pro profíky používající CF karty nastává omezení, že do notebooku nevloží čtečku těchto karet.
  • ThinkPad W510 bude jediný, který nabídne podporu USB 3.0 (dva porty). Ostatní USB 3.0 mít nebudou díky nulové podpoře ze strany Intelu toto integrovat v tomto roce. Snad příště s novou Intel platformou.
  • konec podpory UltraBay baterií (na všech s výjimkou T410s) – nebude vyvedena podpora. Ono se není čemu divit. Pokud půjde kombinace 6ti či 9ti článkové systémové baterie a odspodu nacvakávací 9ti článkové baterie, tak UltraBay baterie se svým odhadem 2 článkem stejně nemá smysl, speciálně, pokud stojí tolik, co jakákoliv jiná baterie. Bohužel se tak kdysi velice univerzalní UltraBay smrskává na podporu optických mechanik a druhých disků. Pokud za tím stojí snižování nákladů, mohlo by být jen otázkou času, kdy mechanika bude zabudovaná a zmizí i podpora disků a UltraBay obecně.

Když jsem si po sobě vše přečetl, zjistil jsem, že mi již pouze zbývají konkrétní poznámky ke konkrétním modelům. Displeje, rozlišení, disky apod. Nicméně to až příště, tohle pro dnešek stačí.

Ale abych udělal radost lidem, co rádi studují obrázky a porty apod., přidám kompletní produktové fotogalerie ThinkPad T410s, ThinkPad T410, ThinkPadT510 i ThinkPadW510. Jen opět připomenu rozdílné rozložení kláves mezi produktovými fotkami a českou klávesnicí.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky