Windows 7 Upgrade Kit versus Recovery Media

15. 12. 2009 | 0

Jelikož jsem svůj ThinkPad R400 zakoupil v srpnu, měl jsem nárok na upgrade na Windows 7 Professional. Následující článek popíše jak proces upgradu, tak porovnání s “upgradem” v podobě využití obnovovacích disků.

Windows 7 Upgrade Kit

Tak už mi před nějakým tím dnem přišly upgradovací disky z Windows Vista Business na Windows 7 Professional k mému ThinkPadu R400. Trvalo to sice dlouho (žádost o upgrade podána koncem srpna, 27.10. připsány peníze na účet agentury zajišťující dodávky Windows 7 upgradů, dodáno 25.11.), ale jak se říká: pozdě, ale přece!

Co najdeme v balení?

Inu, to je celkem jednoduché – z bublinkové obálky vypadne faktura a igelitový pytlík s instalačním DVD Windows 7, na kterém je štítek COA se sériovým číslem (původně jsem měl problém, kam jej na šasi vtěsnat, nakonec jsem místo našel, ovšem potisk štítku je trochu problematický – dodatečně dotisknuté nápisy se mažou, sériové číslo mezi ně naštěstí nepatří). Dále tu je příručka o tom, jak Windows 7 instalovat na různé počítače (ThinkCenter, ThinkPad) a systémy (XP a Vista) a přirozeně tu najdeme i disk specifický pro Lenovo.

IMAGE_150-5B4-5D IMAGE_153-5B4-5D IMAGE_154-5B5-5D IMAGE_172-5B4-5D

Instalace

Je bohužel jedno, jestli zvolíte upgrade, nebo čistou instalaci, protože tak jako tak přijdete o možnost systém obnovit do “továrního” stavu s Windows 7 ze speciálního diskového oddílu Q – toho byste docílili pouze v případě, zaslalo-li by vám Lenovo obnovovací Windows 7 Recovery disky, což by bylo podstatně nákladnější (pro každý jednotlivý model razit jiná média), a tak si musíte vystačit s tímto řešením, nebo si tyto disky objednat od servisního partnera (jejich cena není zrovna lidová).

Na přiloženém “Lenovo” disku totiž najdete jen a pouze aplikaci ThinkVantage System Update 4, která po instalaci Windows 7 najde potřebné ovladače a aplikace od výrobce.

Tip: Doporučuji nejdříve vypálit instalační média původního operačního systému.

Je to ale škoda, protože ThinkPady dodávané s předinstalovanými Windows 7 mají v systému upravených a přidaných pár zajímavých funkcí, které bych také rád na své R400 měl, především možnost mít připnutého zástupce ThinkVantage Tools (resp. “Lenovo Think”) spolu s jumplistem pro pohodlné spouštění jednotlivých aplikací z tohoto balíku, v Nabídce Start totiž zástupci ThinkVantage Tools v případě Windows 7 už nejsou – všechny tyto aplikace se totiž zobrazují pouze v nové sekci “Zařízení a tiskárny”, kde najdete i svůj notebook ThinkPad včetně jeho obrázku a speciálně upravené nabídky (opět novinka Windows 7). Samozřejmě mi chybí i zmíněný diskový oddíl se zálohou “továrního nastavení”.

Recovery Media

Podařilo se mi ale sehnat také obnovovací Recovery Media přímo pro svůj model ThinkPadu, a tak si myslím, že je správně, když podám zprávu i o této “cestě”.

Je zbytečně širokosáhle popisovat popis obnovení počítače do “továrního” nastavení – jednoduše vložíte první, bootovací “Start Recovery Disc”, ten načte prostředí podobné Rescue and Recovery a pak už jen začne samotný proces obnovování (počítač vás postupně vyzývá ke vkládání jednotlivých “Product Recovery Disc”, které jsou v případě použití DVD dva). Po dokončení všech úkonů už jen vyberete jazyk systému (CZ/EN) a užíváte si Windows 7. :-)

Úpravy systému á la Lenovo

Operační systém je nastavený přesně tak, jako tomu je u nově prodávaných ThinkPadů – Windows mají změněné pozadí přihlašovací obrazovky na černé Think, po přihlášení na vás vykoukne stejný motiv, tentokrát v modré včetně ztmavených okrajů oken a Nabídky Start (mimochodem, je možné zvolit ještě ze dvou Think pozadí – bílé a černé).

To samozřejmě nejsou ty nejdůležitější věci. Důležité je, že je systém plně funkční včetně všech nainstalovaných ovladačů a ThinkVantage aplikací (mimochodem s novými panely nástrojů na Hlavním panelu Windows místo ikon v Oblasti oznámení, dají se ovšem zpětně aktivovat). Nabídka Lenovo Think s jumplistem ThinkVantage aplikací také nechybí, diskový oddíl Q s tovární zálohou systému taky ne.

pocitac-5B5-5D ThinkPad_zarizeni_tiskarny-5B4-5D ThinkPad_zarizeni_tiskarny_custom_Think-5B4-5D ThinkPad_zarizeni_tiskarny_custom_TVT-5B5-5D TVT_jumplist-5B4-5D W7_gauges-5B6-5D

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky