xcy

Lenovo ThinkPad E14 Gen 5 (recenze)

11. 9. 2023 | 2

Písmeno E značí mezi notebooky ThinkPad základ určený primárně pro živnostníky nebo třeba studenty. Jednoduše pro všechny, kdo vyžadují typicky decentní vzhled, odolnou konstrukci, spolehlivost, bezpečnost. To celé zabalené do cenově dostupného balíčku. Musí poplatnost základní třídě thinkpadů nutně znamenat výraznější ústupky ve srovnání s výše postavenými řadami? Na to budu v dnešní recenzi modelu ThinkPad E14 Gen 5 hledat odpověď.

Nešlo o produkční kus, některé parametry se pro náš trh mohou lišit.

Testovaná konfigurace

  • Displej: 14″, IPS, 1920×1200, 16:10, jas až 300 nitů, 100% sRGB
  • CPU: Intel Core i5-1335U, 1.30 GHz
  • GPU: integrovaná Intel UHD Graphics
  • RAM: 8 GB
  • SSD: 256 Gb
  • Baterie: 57 Wh
  • Hmotnost: 1,58 kg

Konstrukční zpracování a konektorová výbava

Po konstrukční stránce sází E14 Gen 5 na osvědčenou kombinaci hliníku a plastu. V mém případě převažoval hliník, avšak dle výběru může být spodní díl základny také z polykarbonátu. Celý notebook je příkladně pevný, nepovedlo se mi najít místo s náznakem vůle. Stejně tak se při zatlačení na víko neprojevuje na displeji sebemenší deformace. Základna se při uchopení za roh ani nehne. Takový ThinkPad L13 Yoga v tomto ohledu právě neexceloval (i když šlo do jisté míry o vlastnost materiálu) a o to více mě skutečně výborná kvalita zpracování potěšila zde. Jedinou vítku schytá výrazná “patlavost”, která je na testované černé variantě dost vidět. Plastový kloub (tedy alespoň z vnějšku) patří mezi tužší, jednou rukou víko otevřete jen asi do 60°, dále už si musíte druhou rukou dopomoci. Zbývá doplnit, že ani jeden z nejdostupnějších thinkpadů nepostrádá armádní certifikaci MIL-STD 810H.

Vzhledově jde o naprosto typický thinkpad, kde hraje prim funkčnost a čistý design, na jaký jsme po léta zvyklí. Na horní straně víka a rohu základny nechybí stříbrné nápisy “ThinkPad”. V prvním případě nad logem svítí červená tečka. Rámečky okolo displeje jsou velmi tenké. Na horní hraně se nachází hrb s velice dobrou Full HD webkamerou, které nechybí krytka ThinkShutter, IR senzor umožňující bezpečné odemykání pomocí obličeje a dvojice mikrofonů pro čisté videohovory. Vpravo pod displejem se ještě nachází drobné a vkusně vyvedené označení modelu.

Konektorová výbava čítá po dvou USB-C 3.2, přes která lze přístroj nabíjet, USB-A 3.2 a 2.0, HDMI, hodit se bude i 3,5mm jack konektor. Sestavu doplní Thunderbolt 4 a bezpečnostní slot Kensington Nano. Z bezdrátové konektivity nechybí WiFi 6 nebo Bluetooth 5.1.

Pochvalu zaslouží čtečka otisků prstů. Ta se nachází v zapínacím tlačítku na základně notebooku. I na letmý dotyk reaguje okamžitě. Příliš nevadí ani trochu vlhké prsty, jen se musíte čtečky dotknout více. Do úzkých se dostane jen se svraštělými prsty třeba po delším koupání ve vodě. Zároveň je chod zapínacího tlačítka dostatečně tuhý, abyste jej při snaze zařízení odemknout omylem nevypnuli.

Hmotnost 1,58 kg (v závislosti na variantě) je průměrem – v rukou cítíte poctivý kus hardwaru, že by vás ale významněji zatížil, nehrozí.

Displej

Displej využívá technologii IPS. Poskytne rozlišení 1920 × 1200 pixelů se 100% pokrytím sRGB. Pro ochranu vašich očí mu neschází certifikace TÜV Low Blue Light. Disponuje příkladnými pozorovacími úhly i barvami. Maximální jas činí 300 nitů. U mnou testovaného kusu se hlavně po levé straně projevovalo prosvítání podsvětlení při vyšším jasu. Je otázkou, o jak častý jev se jedná. Pokud však tohle pominu, nejde si na displej stěžovat. Rozhodně také potěší, že u žádné z nabízených variant na našem trhu nenatrefíte na TN panel. Super!

Zvuk

Zvukový projev dvojice stereo reproduktorů ve spodní části zařízení se nebojím označit vzhledem k určení za nadprůměrný. Disponují certifikací Dolby Atmos. Maximální hlasitost je naprosto dostatečná, i když basy tu spíše nečekejte. V žádném případě se však nedočkáte nepříjemného chrčení, což není vždy běžné a jednoznačně chválím. Samozřejmě, na hudbu se budou určitě hodit sluchátka, na film nebo videa z YouTube však reproduktory s přehledem stačí. 

Klávesnice a touchpad

Jednou z největších deviz thinkpadů byly vždy klávesnice. S vysokým zdvihem, jistým stiskem a mírným prohnutím přirozeným pro prsty. A tady je tomu najednou trochu jinak. Dlouhodobě jsem zvyklý na svoji dnes již letitou T470, a tak mi při prvním seznámení něco nehrálo. Jistý a přesný stisk tu nechybí, ale prohnutí pro prsty je podstatně méně znatelné. Stejně tak i zdvih kláves se snížil (1,5 mm ve srovnání s dřívějšími 1,8 mm), což je na výsledném dojmu překvapivě hodně znát. Na klávesnici tak bylo potřeba si nějakou chvíli zvykat. Není špatná, jen jiná. Pokud nemáte zkušenost s thinkpadem a tenhle je vaše premiéra, budete s ní pravděpodobně naprosto spokojeni. Jestli ale přecházíte z nějakého staršího kousku, nemine vás pár dní pocit, že něco není ono. Sluší se dodat, že máte k dispozici 2 úrovně podsvícení. Pokud si poblíž notebooku s gustem vychutnáváte ranní kávu, určitě se hodí vědět, že klávesnice je odolná proti polití.

Správnému thinkpadu nesmí chybět TrackPoint. Tady už větší rozdíl oproti dobám minulým nepocítíte, byť jeho tlačítka jsou o něco více zapuštěná. Stisk je však jako vždy naprosto jistý, samotný TrackPoint pak tradičně návykový.

Poměrně prostorný touchpad zaslouží pochvalu za svoji přesnost. Stisknout jej lze přibližně do poloviny. Povrch je celkem příjemný, ale nikoli sametově jemný, jako u některých jiných modelů od Lenova.

Výkon, výdrž

Srdcem ThinkPadu E14 Gen 5 se v testované konfiguraci stal desetijádrový Intel Core i5 i5-1335U s taktem 1.30 GHz spolu s integrovanou Intel UHD Graphics v kombinaci s 8 GB RAM typu DDR4. Pro data dostanete k dispozici 256GB úložiště. Už z toho můžeme soudit, že půjde spíše o průměr a praxe to potvrzuje. Pokud je pro vás typická „trojkombinace“ Word, Excel a pár karet v Chrome nebo Edge, nebudete si na výkon rozhodně stěžovat. Navíc se vám notebook odmění poctivou výdrží a k tomu téměř neslyšným chodem. Jakmile byste se začali pokoušet o náročnější hraní ve vyšších detailech, střih 4K, nedejbože 8K videa, tak za předpokladu, že vám výše uvedené poběží na pozadí, tvrdě narazíte. Pocítíte limity oněch 8 GB RAM, větráčky se roztočí o sto šest a základna se hlavně ve své horní části nad klávesnicí citelně zahřeje. Ani tak zahřátí ovšem neznemožní práci na kolenou. Tohle je ale jeden z momentů, kdy si musíme připomenout účel E14 Gen 5 – jde o dostupného a spolehlivého pracanta, jehož přednosti leží úplně jinde. Na výkonnostní testy se jako obvykle můžete podívat v galerii níže. 8K verzi testu notebook již rozběhnout nezvládl.

Na zařízení tohoto typu neběží nic jiného, než Windows 11 Pro s několika utilitami od Lenova, jako šikovná aplikace Vantage, dále Lenovo Now zejména pro prvotní seznámení s notebookem, jeho registraci například do Premium Care a Lenovo Smart Appearance k úpravě pozadí a vzhledu ve videokonferencích. Antivirus od McAfee se chová dosti otravně, naštěstí jej lze snadno odebrat. Vestavěný Defender od Microsoftu bohatě stačí, navíc pro lepší zabezpečení se uvnitř nachází čip TPM 2.0.

Baterie o kapacitě 57 Wh s vámi bez problémů zvládne den kancelařiny a klidně se dostanete i do začátku druhého dne, pokud to nepřeženete s YouTube. Nabít E14 Gen 5 téměř z nuly svedete přiloženou 65W nabíječkou zhruba za hodinu a 10 minut.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky