Leg9i 48

Lenovo Legion 9i: To nej dnešní doby

4. 9. 2023 | 0

Nedávno jsem zde vydával článek o Legionu 7 Pro, který byl v té nejvyšší výbavě, kterou na trhu můžete sehnat. Říkal jsem si, že teď již bude zas nějakou dobu klid, než vyjde nějaká nová generace. Jenže jsem se nemohl mýlit více. Naskytla se mi možnost jako prvnímu u nás (a také možná na světě) kouknout na zoubek, respektive na šroubek zbrusu nové řadě Legionu od Lenova. Tato řada s číslem 9 tady ještě nebyla a obsahuje ten nejlepší hardware, který současná generace nabízí. Zajímalo mě tedy jediné: jaký je?

Balení

Balení je takové typické, kartonová krabice, která méně vybočuje velikostí a více pak svou hmotností, kterou jsem byl překvapený. Váží tak 2× více než klasické balení například od IdeaPadu. Po otevření na vás vykouknou tři bloky. První, boční, obsahuje napájecí zdroj – tedy – rovnou DVA napájecí zdroje! Ano, čtete dobře. Jeden je klasický, velký s obdélníkovým konektorem a výkonem 330 W. Druhý je pak menší, lehčí, s konektorem USB-C a je brán jako cestovní (odpovídá tomu i jeho výkon, 140 W). Tohle řešení se mi líbí. Můžete mít jeden připravený na cestu a druhý natrvalo u stolu. V další časti najdete nenápadnou bílou krabičku, ke které se vrátím v jiné sekci, a pak už je jen samostatná část s laptopem. Ten je zabalen v hezké barevné krabičce, která je ještě vsunutá do papíru, který má lisované piktogramy. Celkově máte z balení opravdu pocit, že se jedná o hodnotný produkt.

Vzhled a konstrukce

Tak se pojďme na toho fešáka podívat z blízka. Na první pohled vás praští do očí kryt displeje vyrobený ze skutečného karbonu. Vypadá to opravdu hezky. Do víka je pak ještě zakomponované osvětlené logo Legion. Toto logo, společně s podsvícením spodních částí a s podsvícením klávesnice, můžete nastavovat dle libosti, a to jak jednobarevně, tak i pomocí různých animací. Já osobně ale na takovou diskotéku moc nejsem. Když se vrátím zpět od barviček ke vzhledu: co se týče samotných rozměrů, tak ty jsou 357,7 × 277,7 × 22.7 mm a hmotnost je u výkonnější verze 2,56 kg. Není to žádný drobek, ale zároveň ani ultra přenosné zařízení – na to tu jsou jiné modely. U Legionu 9 je také dostupná jen jedna barva, Carbon Black.

Když se podíváme na konektorovou výbavu, tak na levé straně nalezneme kombinovaný konektor na audio a čtečku SD karet. Napravo pak máme dvě USB: jedno typ A a druhé typ C, oba ve specifikaci 3.2 gen 1 a nechybí ani vypínač webkamery. Ze zadní strany, kde je toho nejvíce, je pak velký napájecí konektor, USB-A s funkci Always On, 2× Thunderbolt 4 s funkcemi DisplayPort a Power Delivery až do 140 W, HDMI 2.1 a nakonec ethernetový konektor RJ45. Aby to bylo kompletní, tak v zadních rozích naleznete výdechy chlazení, nasávání vzduchu je pak řešeno z vrchní a spodní části.

Obraz a zvuk

A je to tady, tedy aspoň za mě je největší perlou Legion 9i jeho displej. Jasně, je tady i ta namakaná specifikace CPU a GPU, ale to, co vás uchvátí na první dobrou, je tento 16″ skvost. Disponuje poměrem stran 16:10 a rozlišením 3 200 × 2 000 (3.2K). Obnovovací frekvence činí 165 Hz a jedná se o Mini LED panel s nádhernou svítivostí 1 200 nitů, který má tendenci vám vypálit díru do hlavy, ale v tom dobrém. Barevné podání je výborné a k tomu si jej můžete už klasicky kalibrovat pomocí aplikace X-Rite. Také zde najdeme technologii Smart FPS, která se přímo propojuje s displejem pomocí nového čipu Lenovo LA-2 AI. Tato technologie sleduje počet snímků za sekundu a automaticky přizpůsobuje výkon GPU a CPU, čímž zajišťuje maximální FPS bez ohledu na herní scénář. Navíc je zde NVIDIA G-SYNC pro tu nejlepší plynulost.

Je to pastva pro oči, krásný kontrast, plynulost, detaily. Nahoře nad displejem vystupuje FullHD kamera, která kromě krásně širokého záběru obsahuje podporu Tobii Horizon, který jsem již zkoušel u Legion 7 Pro. Tobii Horizon vám zpřístupní funkci head tracking, takže například ve Far Cry 6 stačí otočit hlavou a tím směrem se podívá i váš hrdina. Je to zajímavá funkce. Konstrukčně je taky zajímavá mezera mezi displejem a šasi. Displej nelze otevřít do moc velkého úhlu, za to je ale bytelný, bez náznaku nějakého kroucení.

Co se týče zvuku, máme zde dva reproduktory Harman o výkonu 2 × 2 W. Ty se mi zdají stejné jako například u modelu Legion 7 Pro. Výšky, středy jsou solidní, stejně tak hlasitost, ale na hloubkách to pak všechno trochu padá. Možná by nebylo od věci, kdyby Lenovo do svých zařízení zakomponovalo i nějaký subwoofer. Trochu si můžete zvukový profil vyladit v aplikaci Nahimic.

Výkon a napájení

Tak a teď skočíme do záplavy informací o samotném výkonu. Moje specifikace byla ta nejvyšší a obsahovala CPU od značky Intel, respektive ten nejvyšší mobilní model současnosti: Core i9 13980HX. Je z rodiny Raptor Lake a obsahuje celkem 24 fyzických jader / 32 vláken. Z toho je výkonných P jader 8 a efektivních E jader 16. Maximální turbo frekvence se zastavila na úctyhodné hranici 5,6 GHz, ale v reálných testech jsem se dostal někam k 5,4 – 5,5 GHz, což ale není vůbec marné. Při vytížení všech jader to bylo kolem 4,2 GHz. Kdo by si to před pár lety řekl, že si takový výpočetní výkon budete moci brát s sebou kamkoliv. Procesoru sekunduje DDR5 operační paměť 64 GB v dual channelu s frekvencí 5600 MHz.

Lenovo se také postaralo o výkon grafický, pravděpodobně nechce, abyste byli za tu vysokou cenu jakkoliv limitováni. Proto vám u této řady dává na výběr jen ze dvou modelů GPU (mimochodem, CPU si vybrat nemůžete, zde je jen jedna možnost). První „slabší“ volbou je grafika NVIDIA RTX 4080, druhou je pak mnou testovaná NVIDIA RTX 4090 s 16GB GDDR6 pamětí. Co se týče TDP, jedná se o 150 W s možným přídavkem 25 W boostu.

Aby to vše svítilo a hrálo jak má, dodává se k laptopu výkonný zdroj, který jsem již popsal v úvodu, dále pak je v notebooku obsažena pořádná baterie o výkonu 99,99 Wh s podporou rychlonabíjení. Nutno ale dodat, že jen na baterii si maximální výkon komponent neužijete a vše je solidně podtaktováno. Na druhou stranu je možné se při provozu baterii dostat na 4hodinovou a delší výdrž. Fungují zde již zažité výkonové módy:

  • Modrá = Silent,
  • Bílá = Auto,
  • Červená = Maximální výkon.

Přepínačem je zde klávesová zkratka Fn+Q.

Teď něco málo k chlazení, to je totiž relativně unikátní a Lenovo na něm spolupracovalo se společností Cooler Master. Název je tradiční: Legion Coldfront a jedná se o integrované vodní chlazení, první svého druhu. Aktivuje se po dosáhnutí teploty 84 °C. Systém obsahuje tři ventilátory řízené umělou inteligencí a využívá 6333 jednotlivých ventilačních otvorů, které jsou jak ze spodní části, tak i z vrchní. Výsledkem toho všeho je ustálený výkon a relativní minimum throttlingu. Zespodu notebook nepálí při hraní tak do nohou, jako je tomu například u modelu Legion 7 Pro. Níže máte screeny z nějakých testů. U her ještě dodám, že Call of Duty WarZone 1 dosáhlo 160 FPS při High nastavení a DLSS na kvalitu. U Cyberpunk 2077 to bylo přibližně 90 FPS na střední nastaveni Ray Tracingu.

Klávesnice, touchpad a to ostatní

Tak co se týče klávesnice, je za mě jednou z těch nejlepších, co jsem zkusil. Má pro mě adekvátní hloubku zdvihu 1,5 mm, plně nastavitelné podsvícení a klasický 100% anti-ghosting. Navíc, jak jsem psal v úvodu, je v krabici jedná nenápadná krabička, která se klávesnice týká. Jedná se totiž o náhradní keramické klávesy a nástroje na jejich výměnu. Je to hodnotné příslušenství a osobně by mě to při koupi potěšilo, nehledě na ten super feeling keramiky. Osobně jsem se raději do výměny nepustil, přeci jen jej nechci nijak poškodit. U 16″ notebooku je samozřejmostí numerická část klávesnice. V České republice se bude notebook prodávat s českou klávesnicí a dvouřádkovým Enterem. Co se týče hlasitosti, tak klávesnice spadá mezi ty tišší.

Touchpad je prostorný, hladký a pracuje se s ním dobře, ten ničím nevybočuje. Hráči i tvůrci budou mít stejně připojenou svou externí myš.

Z ostatních komponent ještě nesmím opomenout 2TB NVMe uložiště, které je typu PCIe 4. Je svižné a 2 TB je již solidní kapacita. Laptop si dále můžete rozšířit o další SSD disk. O bezdrátovou konektivitu se pak stará karta Killer AX1675i: WiFi 6E (ax) a Bluetooth 5.1.

Tak, byla toho hromada, ale doufám, že jsem na nic důležitého nezapomněl. Pojďme si to tedy shrnout.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky