Lenovo Legion Pro 7 8. gen: Nový Top v Topu

13. 7. 2023 | 0

Na krátkou dobu se ke mně dostala poslední, již 8. generace herní špičky, a to Lenovo Legion Pro 7 v nejvyšší konfiguraci s procesorem od AMD a grafickou kartou od Nvidie. Byl jsem moc zvědavý, jak to všechno bude fungovat a hned jak to šlo, jsem se do něj pustil. Jedná se sice o před produkční kousek, ale věřím, že se toho už moc měnit nebude a jen se doladí detaily. V prodeji ještě není ani v USA ani v u nás, ale předpokládám, že se to brzy změní. Pojďme se na něj tedy spolu podívat.

Vzhled a konstrukce

Co se týče vzhledu je vše na svém místě, jak už jsme u Legionu zvyklí. Tedy je, ale zas je všechno trošku posunuto o něco výše. Co se týče pevnosti, přijde mi zas o něco lepší než předchozí 7. generace. Displej má tenké rámečky s malou boulí ve vrchní části kvůli webkameře. Panty displeje nejsou na konci přístroje, ale umístěné jsou přibližně 5cm před koncem. Otevření displeje tedy není možné do úhlu 180 stupňů, ale o trochu méně. Věřím, že to nebude řešit naprostá většina uživatelů. Chlazení je tradičně vyřešeno nasáváním ze spodní části a výdechy v zadní a boční části. Tento způsob si myslím je nejefektnější, hlavně kvůli nutnosti průchodu velkého množství vzduchu, přeci jen spotřeba tak výkonného CPU a GPU v zátěži již v zimě vyhřeje menší místnost. Materiálově je zde z 50% recyklovaný hliník, z 30% recyklované polymery. Lenovo si poslední dobou dává na udržitelnosti záležet, tak tyto podíly ve výrobě stoupají. Jinak je rozložení klasické, klávesnice s numerickou částí, konektory hlavně zezadu notebooku (USB-C 3.2 Gen 2 (DisplayPort 1.4, power delivery 140W), HDMI 2.1, Ethernet, Ethernet  a napájecí kontor) a po jednom klasickém USB-A 3.2 Gen 1 na každém boku s tím, že napravo je navíc HW switch na kameru a 3,5mm konektor na headset, zleva pak jeden USB-C 3.2 Gen 2 (DisplayPort 1.4). Celkový vzhled v Onyx Grey doplňuje při zapnutém stavu ledkový pruh přední části, který se dá různě konfigurovat, případně vypnout. Doplním ještě rozměry 21.95-25.9mm x 363.4mm x 262.15mm a váhu 2,8 Kg. Samotného mě větší hmotnost překvapila, ale s přihlédnutím na výbavu se s tím dá počítat.

Konfigurace

Tak a teď to hlavní. Nová, 8., generace přináší novinky v konfiguraci a zrovna ta má je nabušená tím nejlepším. Začneme u procesoru. Ten je zde úplně nový a jedná se o AMD Ryzen 9 7945HX. Parametrově se jedná o 16 fyzických jader/ 32 pracovních vláken. Maximální boost je na 5,4 GHz a základní frekvence je na 2,5 GHz. TDP společnost AMD uvádí v rozmezí 55-75W, ale při tom výkonu si myslím vezme i trošku více. CPU obsahuje integrovanou GPU AMD Radeon 610M, která se využívá hlavně na běh operačního systému. Druhá, neméně důležitá, komponenta je herní GPU. V mé konfiguraci se jedná o vrchol mobilní grafické karty od Nvidie. Nvidia RTX 4090 s 16GB GDDR6 a 175W TDP. Boost clock je zde 2040 MHz. Zahrajete si tedy vše, co je nyní dostupné a to na nejlepší nastavení. Tím, že nemá Legion Pro 7 4K panel displeje, ale za mne dostačující 16″ IPS HDR displej WQXGA (2560 x 1600) s vysokou frekvencí 240Hz s technologií jak NVIDIA G-SYNC, tak AMD Freesync, si užijete vysoké FPS. Dodám ještě poměr stran 16:10, takže se hodí i na práci, ale tento poměr je čím dál častější napříč modely, nebo značkami. Vše doplňuje RAM 32 GB DDR5 (2 x 16GB 6000MHz) a rychlé NVMe úložiště o kapacitě 1 TB. Co se týče zvuku, najdete z boku dva reproduktory o výkonu 2x2W od společnosti Harman. Webkamerka je zde s příjemným rozlišením FullHD, takže kvality obrazu se nemusíte bát a WiFi je posledního standardu WiFi 6E 802.11AX.

Obraz a zvuk

Parametry obrazovky jsem uvedl už výše, ale co se týče celkového subjektivního dojmu, nevidím nic, co by zde bylo problémem. Když se podívám na barevné podání, tak je na velmi dobré úrovni. Nebavím se ani o tom, že je zde možnost vybrat si z různých variant kalibrace, a to jak pro sRGB, tak a různých jiných voleb dle toho, co je pro vás důležité. U primárně herního stroje, i když se jedná výkonově i o pracovní stanici, je nejdůležitější odezva, plynulost a obnovovací frekvence. Osobně jsem tak rychlý panel ještě nezkoušel. Čitelnost pak i na slunci byla výborná díky světelnosti panelu 500 nitů. Navíc jsem se za celou dobu nesetkal s žádným lagem a plynulost zobrazovaní byla ukázková. Reproduktory jsou zde podobné jak u předchozích generací. Hlasitost dostačující, basy slabší, to bez subwooferu lepší nebude nikdy. Osobně si myslím, že by se vývojáři mohli vrhnout a nějaký dovnitř nacpat, ale na druhu stranu většina hráčů má stejně na hlavě sluchátka. Legion nabízí i široké nastavení zvuku v aplikaci Nahimic Audio. Když se bavíme o software najdete zde i produkt Tobii Aware, v kterém si můžete nastavit například rozmazaní obrazovky, když vás kamerka neuvidí, případně si můžete nastavit i další kroky, jako je zamknutí. Velmi zajímavý pak je Tobii ve hrách. Například ve Far Cry 6 si můžete zapnout extended view, kdy reálným pohybem hlavy se díváte i ve hře více do strany, kde hlavu natočíte. V budoucnu to bude myslím parádní posun v ovládaní (snímaní hlavy a pohybu očí).

Výkon

No, co si budeme povídat, výkon je opravdu špičkový, níže jej dokládám i některými screeny z testů. Co se týče her, tak například CoD MW mi jel na max nastaveni a DLSS quality na 170 FPS, Far Cry 6 benchmark na max s 105 FPS, Dying Light 2 na max taky nad 100 FPS. Některé hry měly problémy, ale to je tím, že se jedná o předprodukční kousek. Co mě ohromilo, byl výkon CPU. Počet jader/vláken je jedna věc, ale jak to funguje v zatížení věc druhá. Žádný velký pokles výkonu v čase se nekoná. Vše prostě funguje jak má a výkon je brutální, takový jsem u mobilního CPU ještě neviděl. Mít na stroj volný kapitál, tak jim ihned nahradím můj stolní počítač se stařičkým Intelem i7 8700K. Výsledky testu jsou uvedeny níže. Platforma AMD podporuje PCI-e 5.0 takže je zde spousta linek. Co se týče výkonu disku, je taky dobrý, není to úplná špička, ale rychlosti čtení kolem 5000 a zápisu 4000 jsou dostačující. Legion má již zažité tři režimy výkonu. Buď volíte automatický režim, nebo pak silent mód, který je tichý, nebo výkonný, kdy je chlazení hlasité i v idle režimu. Jediné, co mě trochu mrzí, je výkon jen na bateriový provoz, který je značně omezený a výkonný režim si nezvolíte.

 

Klávesnice a touchpad

Klávesnice je standardně na výborné úrovni. Zdvih je tak akorát (1,5 mm), je tichá, k tomu plně barevně podsvícená, s možnosti nastavení jak budete chtít, klidně pro každou klávesu zvlášť, nebo můžete využít různých efektů. Co mě překvapilo je možnost výměny kláves ASDW v případě jejich opotřebení, chtěl jsem vyzkoušet jednu vyndat, ale nechtěl jsem to páčit a něco poškodit, respektive nevím určitě, že toto lze i u předprodukčního kousku. Jediné, co mi na klávesnici vadí, je malý enter ve střední části, ale je to můj zvyk a někomu to může vyhovovat. V software si taky můžete přiřadit makra ke všem klávesám numerické časti, pokud byste je potřebovali. Klasicky jsou taky v řadě F1-F12 funkční klávesy přístupné přes klávesu Fn, navíc s extra klávesou pro print screen. Co se týče touchpadu, tak je rozměrný, bez HW tlačítek a pracuje se s ním příjemně.

Spotřeba a teploty

K notebooku je pěkně velká kilová cihlička, která má výkon 330W. K tomu připočtěte TDP cpu až 75W a 175W pro GPU plus zbytek komponent. Už jen to napovídá, že bude Pro 7 docela papat, potažmo topit. To je vždy přímá úměra. Lenovo ale na chlazení pracuje stále a v tomto kousku je již pátá verze Legion Coldfront. Kombinuje AI, lopatky ventilátoru o tloušťce jen 0,1 mm, aplikaci tekutého kovu a velkého vapor chamber pro CPU i GPU s hybridní technologií heatpipe. S kombinací velkých nasávacích a výdechových otvorů prostě vše funguje, jak má. Jen to teplo, to prostě musí ven, a proto se třeba v pololeže moc hrát nedá. Z výdechů pak jde opravdu horký vzduch, ale na stole toto odpadá. Hlasitost chlazení v zátěži se taky podobá menšímu vysavači, tak se případně připravte, že jde slyšet. Co se týče výdrže na velikou baterii o kapacitě 99,99 Wh, není moc veliká. Respektive běžná office práce venku dá výdrž asi 2,5h, doma s nižším jasem kolem 4h v úsporném módu. Hraní na baterii znamená výdrž necelou půl hodinu. Je to prostě spíše statické zařízení.

Shrnutí

Sice jsem měl jen krátkou možnost seznámení, a to ještě s nefinálním kouskem, ale musím říct, že mě dostal. Hlavně svým nekompromisním výkonem, který nemá kdejaký drahý, herní stolní počítač. Dále pak generacemi promyšlenými funkcemi jako je AI, snímaní polohy hlavy a očí ve hrách, promyšlené chlazení, nastavitelná klávesnice, výborný obraz se špičkovou odezvou, nebo parádní konstrukcí, která hned nekřičí do světa jsem v pubertě a musím se ukazovat. Proto za mě cílí i do pracovní cílovky jako jsou grafici, tvořiči obsahu, nebo výpočetně nároční uživatelé. V mínusech mám snad jen vysokou hlučnost a velké zahřívání v zátěži plus s adaptérem velkou váhu a menší výdrž, ale na mobilitu Legion Pro 7 moc nehraje. Cena u nás ještě stanovena nebyla, ale dle mého předpokladu bude vyšší než 100 000 Kč. To je hodně, ale kdo chce mít to nejlepší co na trhu je, musí si za to bohužel zaplatit.  Osobně doufám, že se ke mne dostane stejná konfigurace ještě jednou v nějakém z finálním kousku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky