20230223 112446

Lenovo Yoga Slim 6i 14 Gen 8 (recenze)

28. 2. 2023 | 0

Řada Yoga s námi je už od roku 2012. Dlouho znamenala synonymum pro konvertibly s překlápěcím displejem. Postupem času jsme se však dočkali rozšíření typického loga i na “neohebné” ultrabooky. Stylová, elegantní, univerzální, tak by se dala v kostce tato zařízení popsat. A Lenovo Yoga Slim 6i 14 Gen 8 není výjimkou. V elegantním hliníkovém těle ukrývá parádní specifikace. Jak si tedy povede nejen v oblasti designu? Právě o tom bude dnešní recenze!

20230223 113222-1

Testovaná konfigurace

  • Displej: 14″, IPS, 2880×1800, 16:10, jas až 400 nitů, 100% pokrytí gamutu sRGB, 120Hz
  • CPU: Intel Core i7-1260P, 2.10 GHz
  • GPU: Intel Iris Xe
  • RAM: 16 GB
  • SSD: 512 Gb
  • Baterie: 65 Wh
  • Hmotnost: 1,31 kg

Konstrukční zpracování a konektorová výbava

Čím u tohoto kousku začít, než právě konstrukcí? Yoga Slim 6i nás totiž hned na začátku oslní poměrně tenkým, ale hlavně jednoduchým, čistým designem z kovu a plastového dílu ve spodní části základny. Na té se také nachází výdechy dvou větráčků. Na víku nalezneme vkusně umístěná loga Lenovo a Yoga. Konstrukce prakticky nevykazovala známky vůle, což je trochu překvapující zjištění oproti minule testovanému ThinkPad L13 Yoga Gen 3. Žádná tendence ke kroucení základny, žádná vůle víka displeje. Skvělá práce! Se svou hmotností 1,31 kg je Yoga Slim 6i příjemně lehká a batoh vám rozhodně nezatíží

Pokud jde o zabezpečení, určitě potěší Full HD kamerka doprovázená IR senzorem, z čehož plyne rychlé a komfortní odemykání pomocí Windows Hello. Pokud máte obavy o soukromí, můžete kamerku jednoduše překrýt mechanickou krytkou Privacy Shutter. Yoga Slim 6i disponuje také automatickým vypnutím displeje ve chvíli, kdy vás zařízení nevidí.  Tohle se může ukázat jako trochu nepraktické, pokud se chcete z větší vzdálenosti dívat třeba na film. Je zde však samozřejmě možnost funkci vypnout.

Co už zamrzí, je absence čtečky otisků prstů. Nejde o to, že by identifikace obličeje nebyla bezpečná, ale čtečka je prostě dalším prvkem bezpečnosti, který dnes najdeme u převážné většiny mobilních telefonů a z mého pohledu není důvod, aby tomu tak nemohlo být u notebooků.

Na tenký profil zde máme relativně štědrou konektorovou výbavu – na levé straně HDMI 2.0 a dvě USB-C Thunderbolt 4, která můžete využít pro nabíjení. Pravá strana pak obsahuje USB-A 3.2 1. generace, jack konektor pro připojení sluchátek a také zapínací tlačítko. Za jedno USB-A navíc bych se určitě nezlobil, ale uznávám, že už pro něj jednoduše není prostor.

Displej

V řadě Yoga se na displejích prakticky nikdy nešetřilo. Bylo to dáno už samotnou povahou konstrukce, která si o brilantní displeje přímo říkala. Lenovo však v tomto duchu pokračuje i v nekonvertibilních noteboocích (a  již delší dobu i mimo řadu Yoga). Po odklopení víka se nám tak naskytne pohled na senzační 14″ IPS  displej se 120Hz obnovovací frekvencí, 400 nitovým maximálním jasem doplněným o automatickou regulaci a v neposlední řadě sRGB rozsahem spolu s certifikací Dolby Vision. Už z tohoto výčtu je jasné, že slabá místa budeme hledat jen velmi těžko, a tak tomu je i v praxi. Na displej je i za slunečného počasí (ne nutně přímého slunce) radost pohledět. Své dělá krom vysokého jasu také antireflexní vrstva. Že výrobce myslel na detaily nám prozrazuje otevírání víka jednou rukou. Za dotykovou vrstvu bych se každopádně určitě nezlobil. Oproti sedmičkové řadě tu Lenovo vynechalo elegantní nápis Yoga Series, který jsme třeba u Yoga Slim 7 Pro mohli najít ve výstupku pro otevření displeje. Funkčně sice jde o naprosto bezvýznamný detail, jen nás to jemně upozorňuje, že opravdu ultimátní stroje najdeme ještě o řád výše.

Zvuk

A perfektní displej si zasluhuje také kvalitní zvukový doprovod. Ten zajišťují 2 stereo reproduktory po stranách klávesnice. Jejich zvukový projev hodnotím jako naprosto příkladný. Jsou slyšet basy a ani v maximální hlasitosti se nedočkáme žádného nepříjemného praskání. Celkově je zvukové podání vyvážené. Maximální hlasitost jako taková by však mohla být vyšší. Nálepce Dolby Atmos každopádně v tomto případě zvuková stránka rozhodně žádnou ostudu neudělá.

 

Klávesnice a touchpad

Nešidilo se ani na klávesnici. Není to sice ta, kterou známe třeba z thinkpadů řady T, ale stisk je jistý, zdvih optimální. Jasně, thinkpady ji vždy budou mít o třídu jinde, ale v rámci ultrabooků si prostě nemohu stěžovat. K překlepům docházelo naprosto minimálně. Navíc tu máme 2 úrovně podsvícení společně s možností jeho automatické regulace. Ta to občas ráda přežene, takže v šeru už má sklon zvýšit jas na maximální úroveň. Třeba se ale dočkáme v tomto směru nějakého updatu. Pochopitelně se tím může zbytečně zkrátit životnost baterie. Vhod přijde i možnost prohodit umístění kláves Fn a Ctrl.

Touchpad disponuje velmi příjemným skleněným povrchem a lze jej stisknout až přibližně do poloviny. Stisk jako takový je naprosto jisý, precizní. Jde vidět, že si výrobce dal záležet.

20230223 113249

Výkon, výdrž

Notebook se chlubí procesorem Intel Core i7-1260P a grafikou Intel Iris Xe v kombinaci se 16 GB RAM paměti a v testované variantě 512 GB SSD. Yoga Slim 6i vás tedy rozhodně nezbrzdí v žádné práci, nezalekne se ani méně náročného stříhání videa. Svižný chod Windows 11 Pro umocňuje i automatické zapnutí otevřením displeje. K práci jste tak připravení během několika málo sekund. Na výsledky výkonnostních testů se můžete jako vždy podívat v přiložené galerii. Snad ještě více, než ve všech ohledech na ultrabook skvělý výkon, musím pochválit chlazení. Během benchmarků se totiž jen mírně zahřála horní část nad klávesnicí. Spodní pak zůstávala vlažná a položení na kolena tak nic ani v těchto chvílích nebránilo. Větráčky byly slyšet jen on něco málo více, než obvykle. Což znamená téměř neslyšný chod v běžném provozu. Opět palec nahoru. Nijak vám nebude bránit ani konektivita, kde najdeme WiFi 6 nebo Bluetooth 5.1.

Při surfování po internetu se značným množstvím otevřených karet, sledováním videí na YouTube a filmem jsem se pohyboval okolo 7 až 8 hodin výdrže. To je slušná hodnota, která se při střídmém používání může vyšplhat ještě výše. Našli bychom samozřejmě i notebooky s lepší výdrží, avšak si rozhodně není na co stěžovat. Pokud už 65Wh baterii utaháte, pomocí přiloženého 65W adaptéru se z 0 na 100% dostanete za zhruba hodinu. K dispozici je také oblíbená aplikace Lenovo Vantage, která umožňuje zapnout režim ochrany baterie pro snížení počtu nabíjecích cyklů, rychlé nabíjení a podobně.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky