Náhled

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 30th Anniversary Edition (recenze)

31. 1. 2023 | 1

Značka ThinkPad slaví 30 let. A právě k tomuto jubileu si Lenovo přichystalo limitovanou edici notebooků, kterých bylo vyrobeno přesně pět tisíc kusů. Jaký tedy výroční ThinkPad je a v čem se liší od ostatních? Dozvíte se v této recenzi.

ThinkPad je legendární značkou. Za svou třicetiletou existenci bylo prodáno nejen přes 200 milionů ThinkPadů, ale samotná značka byla v lecčem první a je více než jasné, že udávala trendy. Tak třeba:

  • ThinkPad byl první notebook s barevným TFT displejem
  • První s CD/DVD mechanikou
  • První s integrovanou Wi-Fi
  • První s čtečkou otisků prstů
  • První mobilní pracovní stanice se dvěma obrazovkami
  • Nejlehčí 13palcový notebook na světě
  • Nejlehčí 14palcový notebook na světě
  • A samozřejmě i první skládací počítač na světě

A i když je design těchto notebooků dosti fádní a stereotypní (až na novou řadu Z a tuto limitovanou edici), mnozí profesionálové na ně nedají dopustit. A není se čemu divit.

Historie Thinkpadů

Balení

Pojďme se podrobněji podívat na testovaný kus, a kde jinde začít, než u balení? To je 100% recyklovatelné a vyrobené z bambusového vlákna. Vypadá to efektně, v samotné krabičce se pak nachází notebook (zabalený v papírovém obalu), samolepky, brožurka o milnících značky, a vyměnitelné čepičky Trackpointu.

Krabice

Ano, čtete správně, čepička Trackpointu se dá vyměnit – na výběr máte tři barvy (modrá, červená, zelená).

Vnitřek krabice ThinkPad 30th Edition

V balení samozřejmě nesmí chybět ani USB-C nabíječka.

Testovaná konfigurace

Testovaná konfigurace byla vybavena dvanáctijádrovým procesorem Intel Core i7-1260P, 32 GB RAM, 1TB SSD diskem a OLED panelem s 4K rozlišením. Nechyběl ani LTE modem pro připojení přes datovou síť, ani dnes již standardní WiFi 6E. S tímto notebookem zkrátka dostanete to nejlepší z nejlepších.

ThinkPad celek

Displej

Ještě než se dostanu k rozdílům této limitované edice oproti běžným ThinkPadům, musím zmínit několik slov o displeji. Ten byl jedním slovem parádní. Krásně syté barvy (zejména černá), rozlišení 3840×2400 pixelů, stoprocentní barevné pokrytí DCI-P3, podpora HDR, až 500nitový jas… Nechyběla ani podpora dotyku (až 10 prstů naráz). Škoda jen, že i přes různé antismudge vrstvy na displeji ulpívaly otisky prstů. Připravte se tedy na to, že budete displej často leštit. Krom toho nemám, co bych vytknul, displej je opravdu chloubou tohoto notebooku.

ThinkPad displej

Rozdíly oproti běžným ThinkPadům

Jubilejní limitovaný pracant vychází z modelu X1 Carbon desáté generace. Krom jiného balení má několik odlišných designových prvků. Mám na mysli hlavně logo, kde písmena ve slově „Pad“ mají červenou, zelenou a modrou barvu (už víte, proč mají čepičky Trackpointu přesně tu samou barvu?). Barevné značení je jak u klávesnice, tak na víku notebooku, díky čemuž i na dálku poznáte, že se nejedná o jen tak ledajaký ThinkPad.

Tím ale rozdíly zdaleka nekončí. Na levé straně klávesnice se nachází další popisek, a na pravém pantu se nachází pořadové číslo notebooku (já měl na test zapůjčen 1150. kus z 5000 vyrobených).

Zpracování

Když už jsem v předchozí kapitole zmínil víko, pojďme se podívat na celkové zpracování. Víko je tvořeno z uhlíkových vláken (na dotek velice příjemný povrh), a základna pak z kovu. Díky tomu notebook dobře odvádí teplo, ale navíc je i odolný a nezalekne se tak hrubšího zacházení. Ocenit musím nízkou hmotnost, notebook je opravdu mobilní.

Viko

Zpracování je na perfektní úrovni, nikde se nic neprohýbá, nikde nic nevrže. Tak to má být.

Z konektorové výbavy na levé straně nalezneme dva Thunderbolty 4, poté USB 3.2 Gen 1 a HDMI výstup. Jsem rád, že Lenovo na HDMI u pracovních strojů nezanevřelo, tahat s sebou dongly na každém kroku není to nejšťastnější řešení. Na pravé straně měl testovaný notebook slot na SIM kartu a druhé USB 3.2 Gen 1.

Dojmy, klávesnice

Na klávesnici s dvouúrovňovým bílým podsvícením se mi psalo skvěle. Jediné, co bych vytknul, je přehozená pozice kláves CTRL a FN, ale jakmile si zvyknete, tak budete psát rychle a bez zbytečných překlepů.

Potěšil mě touchpad. Jeho zapuštěné tlačítko se dá stisknout prakticky kdekoliv, navíc je dostatečné citlivý a podporuje všemožná multidotyková gesta.

klavesnice

Co se zabezpečení dat týče, krom TPM 2.0 čipu notebook disponoval i IR kamerou s podporou Windows Hello a čtečkou otisků prstů – ta již není pod klávesnicí, ale je zapuštěna v napájecím tlačítku, které se taktéž přesunulo, a to z boku nad klávesnici.

Reproduktory mě přijemně překvapily. Jsou dost hlasité a díky subwooferu na spodní straně notebooku jim nechybí ani náznak basů. Kéž by takhle dobře hrály i ostatní notebooky!

Čtyři mikrofony na víku notebooku jsou velmi citlivé. Nedosahují sice vysoké kvality (ne že by šuměly, ale ve vašem hlase bude slyšet dost agresivní processing a s tím související digitální artefakty), ale na meetingy, případně na tlachání s vaší drahou polovičkou na druhém konci světa bohatě postačí.

V průběhu celosvětové pandemie začali výrobci nahrazovat levné HD webkamery těmi lepšími s FullHD rozlišením. „Webka“ u testovaného kusu nebyla vůbec špatná, poradila si i se špatnými světelnými podmínkami, a to jen s mírným šumem.

webkamera

Výkon

Výkonu má notebook na rozdávání, ale pokud takto výkonný hardware na pár minut zatížíte, tak právě zde se projeví jeden velký nedostatek jinak velmi povedeného notebooku, a tím je přehřívání. Stačí notebook jen vybalit z krabice, poprvé zapnout a už se roztočí dva ventilátory na spodní straně, které do těla vhání vzduch, a na místě nad klávesnicí neudržíte prst – až tak se notebook zahřívá. Práce při notebooku na klíně nebude v létě nic příjemného. Běžné jsou teploty kolem 70-80 °C, v zátěži (kdy například jen koukáte na YouTube video) už se dostáváme ke 100 °C a throttlingu procesoru.

Je to škoda. Můj názor je, že kdyby sem Lenovo dalo core i3 nebo core i5 s menším výkonem (a menším TDP), tak by to vyšlo (díky throttlingu Core i7) výkonnostně nastejno – navíc by byla výrobní cena (a i zahřívání) nižší, ale chápu, že prémiový notebook musí zaujmout i na papíře.

Baterie

Jen v krátkosti se zastavím u baterie. Dle testu MobileMark 25 by měl notebook vydržet 11 hodin (při jasu obrazovky 250 nitů). Mně se jej podařilo při kancelářské práci a jasu na 80 % vybít zhruba za čtyři až pět hodin, z čehož jsem byl upřímně zklamán. Čekal jsem víc.

Na závěr chci jen říct, že krom těchto dvou vad na kráse se jedná o povedený notebook. Pokud tuto limitovanou edici chcete mít ve své sbírce nebo pokud jen hledáte prémiové zařízení, které bude něčím jedinečné, tak si pospěšte a berte, dokud jsou.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky