MotoG200

Motorola Moto G200 5G: výkonný mobil za příznivou cenu (recenze)

14. 7. 2022 | 1

Motorola se vrací na český trh, a to znamená i návrat na blog, v další recenzi mobilního telefonu se objevuje model cenově spadající do střední třídy, Motorola Moto G200 5G, zaměřený především na maximální výkon.

Jak je zmíněno v úvodu, výrobce cílil především na co nejvyšší výkon a stále poměrně dostupnou cenu, tomu odpovídá osazený procesor Qualcomm Snapdragon 888+, 8 GB RAM a poměrně velká 5000mAh baterie. Na to, jak obstály součásti, jako je fotoaparát, displej nebo reproduktor, se podíváme podrobněji právě v recenzi.

Obsah balení

V krabičce se mimo telefonu nachází rychlá, USB-C, 33W nabíječka, čirý zadní kryt a nějaké to klasické čtení, redukci ani sluchátka zde nenajdeme.

Design a konstrukce

Zapůjčené zařízení bylo v tmavě modré barvě, která není tolik obvyklá a poměrně se povedla.

Telefon je opravdu velký. Displej s úhlopříčkou 6,8″ v těle o velikosti 168,1 × 75,5 × 8,9 mm nedělá jednoruční ovládání dvakrát jednoduché, telefon navíc váží 200 g. Jinak v ruce působí příjemně, bez krytu v ruce samozřejmě klouže, jeho zadní stranu tvoří jakýsi částečně matný plast s logem Motorola. Přes převážně plastovou konstrukce působí zařízení v ruce velmi pevně, což má nejspíš na svědomí kovový rámeček, který tvoří hrany mobilu. Rámečky okolo displeje nejsou ani výrazné, ale ani extrémně tenké, uprostřed displeje pod horním rámečkem se nachází přední kamera. Celkově tvoří displej 86,5 % přední strany telefonu. Fotoaparáty jsou na zadní straně tři a jsou vystouplé několik milimetrů, telefon se tedy na stole kýve i s nasazeným krytem. Designově je vytvořena okolo čoček fotoaparátů na zadní straně telefonu jakási vlna, díky které vypadá telefon zezadu opravdu hezky a originálně. Vedle fotoaparátu je také blesk, ten je již zarovnán se zády telefonu.

Vespod najdeme reproduktor, USB-C konektor a zásuvku pro duální nanoSIM. Na pravé straně potom tlačítka hlasitosti a pod nimi tlačítko se čtečkou otisku prstu, které je – vzhledem k velikosti telefonu – vysoko a pro odemknutí je tak potřeba občas lehce ručkovat, funguje však velmi rychle. Na druhé straně už zbývá pouze tlačítko Google asistenta. Telefon nenabízí nijak výrazně zvýšenou odolnost, pouze IP52.

Hardware telefonu

Mobilní telefon pohání velmi silný osmijádrový Qualcomm Snapdragon 888+, tedy vylepšená verze předešlého Snapdragonu 888. Jedná se o jeden z nejvýkonnějších procesorů vyráběných touto firmou. Ve výsledcích benchmarků předčil například loňskou vlajkovou loď konkurence. Procesor má k dispozici 8 GB operační paměti a 128 GB úložného prostoru pro aplikace a multimédia, který však již nelze rozšířit paměťovou kartou. Grafickou jednotku tvoří čip Adreno 660.

Při hraní velmi graficky náročných her se telefon nepřehřívá, jeho teplota se samozřejmě zvýší, ale horký není. Nemusíte se také bát, že by se telefon při aktuálních titulech sekal. Spolu se 144Hz displejem je hraní neskutečně příjemné, díky velké baterii se dá hrát i několik hodin v kuse.

Výsledky benchmarků

  • AnTuTu: 754 000
  • Geekbench Single-core: 1 050
  • Geekbench Multi-core: 3 363
  • 3DMark Wild Life: 5 738

Fotoaparát

Telefon nabízí hlavní 108Mpx snímač (Samsung S5KHM2, jehož výsledná fotografie má díky následnému skládání pixelů zpravidla 12 MPx), 13MPx širokoúhlý 119° snímač a 2MPx snímač pro portrétový mód. Na výsledcích je bohužel poznat, že se někde šetřit muselo. Za světla jsou fotky spíše lehce podprůměrné a při nedostatku světla už jistě podprůměrné, lepších výsledků jsem dosáhl i mým pár let starým telefonem koupeným v podobné cenové relaci.

Makro záběr obstarává širokoúhlý objektiv, ale ani tento režim neobstojí a fotografie je sice zaostřená celá, jenže kvalita není vysoká, především pozadí obsahuje hodně šumu a málo detailů. Pro noční fotografování je přítomen noční režim, který má lehce delší závěrku, ale výsledné fotografie jsou plné šumu a kvalitu mají velmi podobnou běžnému módu, jen se zdají být lehce ostřejší. Nejlepších výsledků by jistě šlo dosáhnout profesionálním režimem, ale ten je nutné nastavit podle zrovna zachycované scény.

Jelikož mám osobně rád širokoúhlé fotografie, širokoúhlý objektiv jsem si oblíbil nejvíce. Fotografie sice opět nepřekypují ostrostí, ale záběr je logicky širší a sdílení na sociálních sítích nakonec stejně finální kvalitu upraví podle sebe. Pro porovnání nabízím fotografii hlavním a širokoúhlým objektivem.

Přední kamera má, řekl bych, běžnou kvalitu, na obyčejné selfie a videohovory bohatě postačí.

Telefon je schopen natáčet až 8K video při 24 snímcích za vteřinu, případně 4K při vyšší frekvenci, nebo Full HD, využívaného i při natáčení zpomalených záběrů, které je poměrně kvalitní. Během natáčení videa lze i přepínat mezi normálním a širokoúhlým objektivem. Fotoaparátu však chybí optická stabilizace, tudíž je obraz stabilizován elektronicky. Tato stabilizace funguje poměrně dobře, občas však záběr nevypadá moc přirozeně, spíše trochu roboticky.

Displej a reproduktor

Displej je výborný, nenabízí sice technologii AMOLED, ale IPS, i zde je tedy šetřeno, ale 144 Hz a příjemné teplejší barvy jsou oproti 60 Hz, stejně jako u monitorů, opravdu příjemná změna. Rozlišení 1 080 × 2 460 pixelů, podsvícení až 560 nitů, proti rozbití chrání displej starší Gorila Glass 3. Reproduktor s funkcí Dolby Atmos hraje hezky, alespoň mně osobně se zvuk líbí, jen je velká škoda, že je na telefonu sám, druhý parťák by dodal zvuku jinou úroveň.

Konektivita

Výše zmíněná dual nanoSIM podporuje 5G síť. Zařízení lze použít například k placení místo karty díky NFC, dále podporuje Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS a GALILEO. Na telefonu není 3,5mm audio konektor, hudbu tedy buďto bezdrátově, nebo s dokoupenou redukcí.

Software

Za mne po výkonu nejsilnější stránka telefonu. Po zapnutí proběhla aktualizace na Android 12, s lehkou nadstavbou Motoroly. Příjemné je ambientní rozsvícení displeje při notifikaci nebo při zvednutí telefonu například ze stolu do ruky. V tu chvíli si můžete nastavit i celkem svižné odemykání obličejem, zde však pozor, není tak bezpečné jako otisk prstu, jelikož přední kamera nemá kontrolu hloubky obrazu, jde tedy odemknout i fotkou. Navigování gesty, zapínaní svítilny zatřesením, zapnutí fotoaparátu točivým pohybem v zápěstí opravdu funguje velmi dobře, není potřeba si ho dostávat do ruky, vše je velmi intuitivní. Lze nastavit hlasitost pro jednotlivé aplikace, jako jsme byli zvyklí například z OS Windows. Takové vychytávky se zdají být zbytečné, ale jsem si jist, že minimálně dalších pár týdnu budu třást i se svým telefonem a čekat, až se rozsvítí svítilna.

Výdrž baterie a nabíjení

Telefon při normálním používání vydrží až dva dny, pokud budete hrát hry, doba se samozřejmě zkracuje. Baterie 5 000 mAh je ale už poměrně silná, a i hraní her bude trvat několik hodin bez nabíječky. Nabíječka s výkonem 33 W nabije telefon na plnou kapacitu za cca hodinu a čtvrt, s předpokladem, že nenecháte telefon vybíjet do nula procent, bude nabíjení trvat kolem hodiny, což je na dva dny používání příjemné. Bezdrátově se telefon bohužel nabíjet nedá, zde již tedy pouze s kabelem.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky